Την πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχει σήμερα η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των εκλογών που έφεραν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση διαμόρφωσαν μια νέα πραγματικότητα για το κόμμα της αριστεράς αφού μείωσαν κατά πολύ την Κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα και με βάση τα όσα έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας για την μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα σε ισχυρές αναφορές στην κοινωνία, ενδιαφέρον θα έχουν οι επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τα όργανα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Οι πληροφορίες λένε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να ξεφύγει από τη γνωστή λογική των συσχετισμών, τοποθετώντας στελέχη που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα στην άσκηση πολιτικής και την επικοινωνία του κόμματος.
Όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις σκέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να τελειώνει με τις τάσεις μέσα στο κόμμα δημιουργώντας ένα νέο ενιαίο φορέα ο οποίος θα απευθύνεται με μια φωνή και μια άποψη στην κοινωνία.
Έτσι για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ, των εκπροσώπων της ΚΟ και των αντιπροέδρων της Βουλής ακούγονται ονόματα όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Δημήτρη Βίτσα, του Νίκου Φίλη, του Σωκράτη Φάμελλου, του Αλέξη Χαρίτση, της Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να παραμείνει στη θέση της ως υπεύθυνη τύπου του κόμματος ενώ στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αξιοποίηση της γενιάς των τριάντα συν καθώς η νέα Κοινοβουλευτική ομάδα έχει 13 βουλευτές κάτω των σαράντα. Δηλαδή τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Κώστα Ζαχαριάδη, την Αναστασία Γκαρά, τον Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, τον Κώστα Μπάρκα, τον Μάριο Κάτση, την Κατερίνα Νοτοπούλου, την Ειρήνη Αγαθοπούλου, τον Γιώργο Ψυχογιό, τον Γιάννη Μπουρνούς, τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλου και τον Γιάννη Σαρακιώτη.
Το ποσοστό των 31, 6 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 59 βουλευτές λιγότερους απ’ αυτούς που είχε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Από τους 145 η εκλογική δύναμη μειώθηκε στους 86 βουλευτές.
Από αυτούς οι 23 είναι γυναίκες ενώ από τους 86 οι 31 δεν μετείχαν στις εργασίες της Ολομέλειας το 2015. Η μόνη που επανέρχεται από την ΚΟ του 2012 είναι η Ειρήνη Αγαθοπούλου. Σχεδόν 1 στους 3 είναι νέα πρόσωπα η εμπειρία, πάντως δεν λείπει αφού οι 37 από τους βουλευτές έχουν διατελέσει έστω και μια φορά υπουργοί ή υφυπουργοί στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αντιστοίχιση της κοινοβουλευτικής ομάδας με το κόμμα ενδιαφέρει πολύ και τον Αλέξη Τσίπρα με 13 βουλευτές να είναι και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.
Λαβωμένη από την εκλογική αναμέτρηση βγήκε πάντως η εσωκομματική αντιπολίτευση καθώς μόνο έξι στελέχη της κατάφεραν να εκλεγούν. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Θεανώ Φωτίου, ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Κατερίνα Νοτοπούλου και Ειρήνη Αγαθοπούλου απαρτίζουν πλέον την ομάδα των 53+ μέσα στην ΚΟ.
Από το χώρο της Προοδευτικής Συμμαχίας στη Βουλή βρέθηκαν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θάνος Μωραΐτης ενώ από το ΠΑΣΟΚ συνολικά προέρχονται 8 βουλευτές μαζί με τους Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστο Σπίρτζη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Γιώργο Παπαηλιού και την Άννα Βαγενά.
Στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και εκπροσώπηση από τους ΑΝΕΛ καθώς εξελέγησαν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις.