Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου), που σημειωτέον χρονικά συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης η οποία θα έχει στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης την μεταρρύθμιση στα εργασιακά, δίνει το στίγμα των προσυνεδριακών εσωκομματικών ζυμώσεων στο κυβερνών κόμμα, στέλνοντας σαφή μηνύματα προς την ηγεσία του κόμματος.
“Η παρούσα κυβέρνηση, μέσα σε συνθήκες σύγκρουσης και πιέσεων, έχει καταφέρει πράγματι κάποιες ρωγμές στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στη μάχη για τα εργασιακά κρίνεται η ίδια η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ” τόνισε την Κυριακή (25/09/2016) ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην ημερίδα της εφημερίδας “Εποχή” με θέμα “Η Αριστερά στην κυβέρνηση, περιορισμοί και προκλήσεις”, καλώντας επίσης την κυβέρνηση, δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου “να βάλει συγκεκριμένους στόχους για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και ανασυγκρότηση στης δημόσιας Παιδείας”.
Ο άτυπος επικεφαλής της Πρωτοβουλίας των “53” είχε κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους ενόψει του Συνεδρίου πριν από λίγες μέρες από του βήματος της Βουλής στη συζήτηση για το Ελληνικό, απ΄όπου ξεκαθάρισε με νόημα ότι “Στο συνέδριό θα αναλύσουμε τα πάντα – και την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι κάναμε σωστά – για παράδειγμα θεωρώ επιτυχία τις 100 δόσεις και τον ανθρωπισμό στις φυλακές – και τα πράγματα που δεν πήγαν καλά αλλά και την ήττα στην διαπραγμάτευση” και πρόσθεσε “Εμείς τον Οκτώβριο θα κάνουμε απολογισμό για όλα και θα τον παρουσιάσουμε. Ελπίζω να κάνετε και εσείς το ίδιο”, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα, μπροστά στο 2ο συνέδριο του, πέρα από τον στρατηγικό σχεδιασμό, οφείλει να προετοιμαστεί καλύτερα για τις μεγάλες συγκρούσεις” ανέφερε από την πλευρά του στην ημερίδα ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, από τα βασικά ιδεολογικά στελέχη των “53” και σημείωσε “Το κόμμα πρέπει, εφόσον οι παραδοσιακοί θεσμοί κοινωνικού ελέγχου, όπως λ.χ. τα συνδικάτα, έχουν παρακμάσει λόγω της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, να ασκεί έλεγχο στην κυβέρνηση ώστε αυτή αφενός να αποφύγει τις παγίδες τις εξουσίας (αλαζονεία, άγνοια, διαφθορά) αλλά και την “διαμερισματοποίηση” των καθηκόντων, όταν δηλαδή ο καθένας ασχολείται αποκλειστικά με το δικό του καθήκον, χωρίς έμφαση στη συνεκτικότητα και την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων πλευρών του συνολικού σχεδίου”.
“Όλα τα συντονιστικά όργανα πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν όλες τις πτυχές του κυβερνητικού έργου, να ξέρουν αν οι επί μέρους πτυχές αυτού συγκροτούν ένα συνεκτικό σχέδιο το οποίο μπορεί να περιγραφεί και να ξέρουν από που προκύπτει το όποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία” υπογράμμισε από την πλευρά της η γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Ελ. Παπαδοπούλου.