Μια κρίσιμη μέρα έφτασε για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, που αναμένεται να φουντώσει κι άλλο τις φλόγες στο κόμμα.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσει με την ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη στις 12:00 το μεσημέρι.
Η «Ομπρέλα» έχει ήδη πάρει απόφαση πως στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοινώσει την αποχώρησή της από το κόμμα.
Πριν την ΚΕ οι συσκέψεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πυρετώδεις, με ορισμένες τάσεις να φαίνεται να ψάχνουν τρόπους ώστε να βρεθεί κοινή συνισταμένη μετά την μεγάλη ένταση που προκλήθηκε το πρωί της Παρασκευής με την αποχώρηση δυο ιστορικών στελεχών, του Νίκου Βούτση και του Πάνου Σκουρλέτη με βαριές αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κάνει πίσω για το δημοψήφισμα και δεν αλλάζει… ούτε λέξη από τα όσα είπε το πρωί της Παρασκευής στο διάγγελμά του.
«Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των τεσσάρων στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ψάχνουν τρόπους εκτόνωσης της κρίσης
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr όλες οι πλευρές ψάχνουν τρόπους ώστε να βρεθεί έστω και στο παρά πέντε μια κοινή συνισταμένη και να αποφευχθεί μια ολική ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιμείνει για το δημοψήφισμα όμως θα δώσει βάρος σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα και το οποίο έχει να κάνει με την στάση των στελεχών του κόμματος και το πως συμπεριφέρονται.
Με δικό τους κείμενο η Αχτσιόγλου και οι «6+6»
Την ίδια στιγμή η Έφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» θα κατέβουν με δικό τους κείμενο με το οποίο θα εκφράζουν την διαφωνία τους για την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα για τις διαγραφές. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσουν θέμα η Κεντρική Επιτροπή να καταψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα και αν η πρότασή τους καταψηφιστεί τα πάντα είναι ανοικτά. Το θέμα της πρότασης μομφής έπεσε στο τραπέζι όμως γνώριζαν πως δεν είχε τύχη και παραμένει μόνο ως σκέψη.
Τεμπονέρας: Καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα για τις διαγραφές
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διονύσης Τεμπονέρας που τόνισε χαρακτηριστικά πως «καταψηφίζουμε το δημοψήφισμα και ζητούμε αλλαγή του οδικού χάρτη για το συνέδριο».
Δεν στηρίζουν την πρόταση για δημοψήφισμα οι προεδρικοί
Απέναντι στην απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις διαγραφές των 4 (Σκουρλέτη, Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα) θα σταθούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει την πρότασή του για δημοψήφισμα με το επιχείρημα ότι δημιουργεί διαλυτικές διαδικασίες στο κόμμα. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν θα την στηρίξουν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ αποστάσεις από την πρόταση Κασσελάκη έχουν πάρει και ο Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Ενοχλημένος εμφανίζεται ο Τσίπρας
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega υπάρχει μεγάλη ενόχληση κι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο κ. Κασσελάκης είχε στο πλευρό του τον διπλωματικό σύμβουλο που είχε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα κι αυτή η κίνηση δεν «διαβάστηκε». Ενόχληση υπάρχει κι από άλλους στην Κουμουδούρου γιατί βλέπουν τον Στέφανο Κασσελάκη να «μπαίνει σε γραμμή» Πολάκη.
Οι υπογραφές των 130076
Η εβδομάδα άνοιξε με την εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» που φιλικά πρόσκειται στην «Ομπρέλα». Εκεί ο Τσακαλώτος προανήγγειλε την δική του αποχώρηση: «Όταν κατέβηκα υποψήφιος πρόεδρος, είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των ανθρώπων της Αριστεράς. Λυπάμαι το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αυτή η περηφάνια σ΄ αυτό το κόμμα. Το ερώτημα είναι εάν με αυτό το τοξικό κλίμα, μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα».
Δύο ημέρες μετά την εκδήλωση δημοσιεύθηκε κείμενο με 1300 υπογραφές μελών της Ομπρέλας. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είμαστε βαθιά ανήσυχοι και ανήσυχες για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του κόμματός μας. Όλοι και όλες διαπιστώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σε αποδρομή. Μέχρι πρόσφατα πολλοί/ές τρέφαμε την ελπίδα ή την αυταπάτη ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξαγόταν μια θεμιτή και θεσμικά εξασφαλισμένη αντιπαράθεση, που θα μπορούσε να επιλυθεί με συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες. Κοινός παρονομαστής των ανησυχιών μας σήμερα είναι η συλλογική αίσθηση ότι μετέχουμε σε ένα κόμμα που τείνει να μην έχει, με οποιοδήποτε πολιτικό σκεπτικό, σχέση με την Αριστερά. Όλα όσα γνωρίζαμε για τη φυσιογνωμία και τις κοινωνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν, αλλάζουν βίαια και μονομερώς. Παρ’ όλα αυτά, ή ακριβώς για όλα αυτά που ζούμε, η διέξοδος είναι Αριστερά».