Τετάρτη, 28 Αυγ.
28oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν: Σε αδιέξοδο μετά τις προτάσεις Κασσελάκη η συνεδρίαση της ΚΟ – Νέες εντάσεις λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία

ΣΥΡΙΖΑ ώρα μηδέν: Σε αδιέξοδο μετά τις προτάσεις Κασσελάκη η συνεδρίαση της ΚΟ – Νέες εντάσεις λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε μια συνεδρίαση χωρίς αύριο εξελίσσεται αυτή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πρόεδρό της να «ξηλώνει» σχεδόν όλο το προεδρείο αλλά οι προτάσεις του οδηγούν σε αδιέξοδο, καθώς ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος μέχρι σήμερα κρατούσε τα κοινοβουλευτικά ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνείται να παραιτηθεί.

Ταυτόχρονα, βουλευτές ζητούν να αναβληθεί η ψηφοφορία για τα νέα πρόσωπα που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η εσωκομματική μονομαχία μοιάζει να οδηγεί ακόμα και σε διάλυση το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα από το 2015 έως το 2019 καθώς όπως λένε οι ίδιοι αν γίνει απόψε η ψηφοφορία, αυτή μπορεί και να οδηγήσει στο τέλος του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον ξέρουμε.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (27/8/24) ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε νέους όρους. Υπαναχώρησε από την πρόταση να τού γίνει μομφή, ζητώντας όμως ταυτόχρονα, να καταψηφιστεί η εισήγηση Κασσελάκη. Με απλά λόγια, να παραμείνει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ένταση μεταξύ Φάμελλου – Αυλωνίτη

Στιγμές έντασης καταγράφηκαν νωρίτερα, στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εισήγηση Κασσελάκη για αλλαγή του προέδρου και την άρνηση του Σωκράτη Φάμελλου να παραιτηθεί.

Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν βουλευτές που άφησαν αιχμές κατά του Σωκράτη Φάμελλου, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως διαφωνούσε με τον πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, «από την πρώτη εβδομάδα», με τον Αλέξανδρο Αυλωνίτη να του απαντά ότι «αφού διαφωνούσες, γιατί δεν το είπες; Αν από τη μία έχουμε τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος και τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να διαφωνούν, κάποιος θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».

Καραμέρος – Κεδίκογλου ζήτησαν αναβολή της ψηφοφορίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση, οι βουλευτές Γιώργος Καραμέρος και Συμεών Κεδίκογλου ζήτησαν γύρω στις 21:30 το βράδυ, να αναβληθεί η ψηφοφορία, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε ότι η διαδικασία πρέπει να λήξει σήμερα (27/8/24).

Η διαδικασία συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και θα ακολουθήσει ψηφοφορία επί της εισήγησης του προέδρου.

Αιχμηρή τοποθέτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου

Αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε η Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία κάλεσε όσους βουλευτές επελέγησαν για το προεδρείο να μην το κάνουν. «Εκτιμώ και αγαπώ τους συντρόφους που προτάθηκαν να μπουν προεδρείο αλλά τους καλώ να μη δεχτούν για να σώσουμε την συνοχή και την αξιόπρέπεια της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο προεδρος να αποσύρει την πρότασή του αλλιώς να πάμε σε κάλπη».

«Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για τη ΔΕΘ και η εισήγηση είναι για το πώς θα διαλυθούμε» τόνισε η Κατερίνα Νοτοπούλου μεταξύ άλλων.

Η άρνηση Φάμελλου να παραιτηθεί και η εισήγηση Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του ζήτησε την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, Ωστόσο, ο Σωκράτης Φάμελλος σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr δεν παραιτείται επικαλούμενος διαδικαστικά θέματα και θέτει υποψηφιότητα ξανά για πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας απέναντι στον Νίκο Παππά, που προτάθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας: «Η πρόταση αυτή μας οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Τα πραγματικά προβλήματα δεν κουκουλώνονται με αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις. Η ΚΟ εδώ και 11 μήνες λειτουργεί με ενότητα και ομοψυχία. Έχει παράξει σπουδαίο κοινοβουλευτικό έργο.

Η ΚΟ δεν είναι το πρόβλημα. Η πρόταση αντί να διορθώσει τα λάθη και να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δεν παραιτούμαι. Να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό λειτουργίας της ΚΟ. Να τεθεί σε μυστική ψηφοφορία η πρόταση μομφής εναντίον μου».

Νωρίτερα, ανακοινώνοντας τις αλλαγές και απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή ημέρα είναι μόνο η αρχή. Και σε αυτήν τη νέα πορεία εισηγούμαι μια νέα σύνθεση για το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης, η οποία πιστεύω θα ενισχύσει την αποδοτικότητά μας ως Ομάδα αλλά και τη δύναμη πυρός μας. Προτείνω λοιπόν την θέση του Επικεφαλής της Κοινοβουλετικής μας Ομάδας να αναλάβει ο Νίκος Παππάς».

Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Σωκράτη Φάμελλο για την άψογη συνεργασία που είχαμε τους τελευταίους 11 μήνες. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Εκπροσώπησε επάξια τον ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.  Έχω ζητήσει από τον Σωκράτη να με βοηθήσει στη σύνθεση του κυβερνητικού μας προγράμματος. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει να είναι ενεργός για το καλό της κοινωνίας μας».

Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παραμένει η Θεοδώρα Τζάκρη και Διευθυντής της Κ.Ο παραμένει ο Θάνος Μωραΐτης. «Για τις θέσεις των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προτείνω τον Γιώργο Γαβρήλο, τον Γιάννη Σαρακιώτη και τη Νίνα Κασιμάτη. Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο προτείνω τον Βασίλη Κόκκαλη και συντονίστρια ΕΠΕΚΕ τη Γιώτα Πούλου. Αναπληρώτρια συντονίστρια ΕΠΕΚΕ παραμένει η Ραλλία Χρηστίδου».

Ταυτόχρονα από το πρωί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε άλλα επίπεδα καθώς η Πόπη Τσαπανίδου έκλεισε τον δρόμο του Στέφανου Κασσελάκη προς την Βουλή καθώς αποδέχθηκε την θέση ως πρώτη επιλαχούσα του παραιτηθέντος βουλευτή Επικρατείας, Όθωνα Ηλιόπουλου. 

 

 

 

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις