Δευτέρα, 18 Νοε.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένει ενημέρωση από Δένδια για την Τουρκία και τη συμφωνία με τη Λιβύη

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένει ενημέρωση από Δένδια για την Τουρκία και τη συμφωνία με τη Λιβύη
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης όπου θέτει σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς το «μνημόνιο» που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες «εξαφανίζει» το Καστελόριζο, και αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα όχι μόνο από την Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο, αλλά και από την Κρήτη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν αύριο την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, αν και ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής θα καταθέσει δέσμη προτάσεων για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα Τουρκίας – Λιβύης αλλά και εν γένει η τουρκική προκλητικότητα.

Click4more: «Βόμβα» Ακάρ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο! Ζητά διαμοιρασμό του πλούτου

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση:

– Να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, κατ’ επέκταση των ανάλογων κυρώσεων που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο του 2019, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που εκπροσώπησε τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

– Να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

– Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο προς τις ΗΠΑ για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

– Να ζητήσει από την Ιταλία να υιοθετήσει σαφή και αυστηρή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

– Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, σε συνέχεια των προσπαθειών της δικής μας κυβέρνησης.

Click4more: Έτσι απαντάει η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις – Στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ο Δένδιας

– Να απαιτήσει να βρίσκεται στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο το Νοέμβριο του 2018. Η απουσία της Ελλάδας από τις Διαδικασίες του Βερολίνου δεν πρέπει να επαναληφθεί.

– Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σε συνέντευξη του, πάντως, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις με εγρήγορση, αλλά και ψυχραιμία. Είναι σαφές ότι οι νέες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η ανακοίνωση γεωτρήσεων στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη αυτή συμφωνία και η παρουσίαση για πρώτη φορά συντεταγμένων από την Τουρκία για την ΑΟΖ που διεκδικεί έξω από την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, σηματοδοτούν αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Η Τουρκία αντιδρά έτσι στην γενικευμένη απομόνωση της, για την οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ίδια, λόγω του πάγιου αναθεωρητισμού της και της άρνησης της να αποδεχθεί το δίκαιο της θάλασσας».

Αναφερόμενος ακόμα στη στάση που κρατά η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, τόνισε ότι  κινείται χωρίς πυξίδα, άλλοτε παθητικά και κατευναστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, άλλοτε σπασμωδικά, όπως στην περίπτωση των αλληλοαναιρούμενων διαρροών για τη διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ο  πρώην υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα σε συγκεκριμένα γεγονότα που δείχνουν έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής της κυβέρνησης: «Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο κατά την πρώτη συνάντησή του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Εξέπεμψε μάλιστα θετικό κλίμα κατά τη συνάντηση αυτή, προαναγγέλλοντας άνευ όρων ακόμα και τη διενέργεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, με την ελπίδα, μάλλον, ότι με την κατευναστική αυτή πολιτική και την διαπροσωπική σχέση που θα ανέπτυσσε με τον πρόεδρο Ερντογάν θα μειωνόταν η τουρκική παραβατικότητα.

Εξαιρετικά προβληματική ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον πρόεδρο Ερντογάν, ότι «δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν». Ούτε μεσολαβητής είναι ο πρωθυπουργός, για να προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ούτε αν τις ακούγαμε από τρίτο μεσολαβητή θα μας ικανοποιούσαν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις