Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πέθαναν δυο γυναίκες από κορονοϊό στα σπίτια τους και η κυβέρνηση δεν επιτάσσει ιδιωτικές ΜΕΘ

Τις αντοχές του  υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ δοκιμάζει η πανδημία του κορονοϊού λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ζητούν να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανταποκρισιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και απαιτούν σοβαρό σχεδιασμό» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τονίζοντας ακόμα ότι «με βάση την εικόνα που έχουμε από όλη τη χώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ σοβαρά  προβλήματα στη γρήγορη και αποτελεσματική ενίσχυση Δημόσιου τομέα με προσωπικό και μέσα, για να στηριχθούν οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής».

Σε δήλωση του ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε ακόμα στα τρία σημαντικά θέματα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά τον θάνατο δύο γυναικών στο σπίτι τους αλλά και μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτάξει τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών αλλά αντίθετα να τις αποζημιώνει με διπλάσιο ποσό από το προβλεπόμενο.

Και πιο συγκεκριμένα  ο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ λέει :

·  Είναι επείγουσα ανάγκη, ιδιαίτερα τώρα που «Μένουμε στο σπίτι», να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ευπαθών ομάδων, χρονίως πασχόντων, ηλικιωμένων και ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και ολοκληρωμένη φροντίδα (υγειονομική και ψυχοκοινωνική). Τα 2 περιστατικά συμπολιτών μας που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους, ήταν μια τραγική προειδοποίηση..

· Είναι επίσης ανάγκη να αυξήσουμε τη διαθεσιμότητα των διαγνωστικών τεστ και κυρίως να τεθεί  υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας η διαχείριση των εργαστηριακών ελέγχων που σχετίζονται με την πανδημία. Απαιτείται άμεσα η αποτύπωση των δυνατοτήτων του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και η δημιουργία κοινών κανόνων και κριτηρίων για τη διενέργεια τους. Πάνω απ’ όλα  χρειάζεται η ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων,  των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), που έχουν πιστοποιημένη εμπειρία  στις μοριακές τεχνικές (realtimePCR), με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων  εξετάσεων μέσα από το δημόσιο σύστημα και πάντα με βάση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού. Ειδικά για την περίπτωση του ΕΚΕΑ, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα, η αξιοποίησή του για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κορωνοϊού (περίπου 1.000 δείγματα/ μέρα) είναι σχέδιο γνωστό στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί.

· Στο κρίσιμο ζήτημα των κλινών ΜΕΘ , η προσπάθεια πρέπει σ’ αυτή τη φάση να επικεντρωθεί στην γρήγορη ενεργοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από την αναγκαία ενίσχυση με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά και με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Επικουρικά, προφανώς, πρέπει να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της υποδομής των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Όμως ο στόχος είναι να μην χρειαστεί η επίταξη, ελέγχοντας τη διασπορά του ιού, περιορίζοντας τον απόλυτο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων  και ενδυναμώνοντας τις δημόσιες ΜΕΘ. Στο βαθμό που χρειαστεί η επιστράτευση όλων των κλινών ΜΕΘ της χώρας, προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές. Η ημερήσια αποζημίωση για κλίνη ΜΕΘ είναι συγκεκριμένη, υπάρχει πλαφόν (800 ευρώ) και  προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Είναι λοιπόν  προκλητικός ο διπλασιασμός του νοσηλίου που προβλέφθηκε στην πρόσφατη ΠΝΠ. 

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα