Για κανένα λόγο δεν πρόκειται να επικυρωθεί η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη στην αυριανή (30.10.2024) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν τα στελέχη της πλειοψηφίας, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα προς την πλευρά του πρώην προέδρου ότι δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να αμφισβητήσει την απόφαση της ΚΕ, ούτε στο συνέδριο.
Αύριο αναμένεται να επικυρωθούν οι φάκελοι των τεσσάρων υποψηφίων δηλαδή του Σωκράτη Φάμελλου, του Παύλου Πολάκη, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου. Παρ’ όλα αυτά ο έκπτωτος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης σε όλες τις περιοδείες του το τριήμερο επέμεινε ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του είναι το συνέδριο, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε και πάλι να αρνείται τον αποκλεισμό του από τη διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι υποψηφιότητες κηρύσσονται μόνο στο συνέδριο και δεν ξέρουμε ακόμα που θα γίνει το συνέδριο. Θα πρέπει να μεσολαβήσουν οι εκλογές των συνέδρων μέχρι τότε. Πρέπει να γίνει το συνέδριο» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη του.
Ο Χρήστος Σπίρτζης απάντησε, χαρακτηρίζοντας τις τακτικές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως «γκεμπελίστικες», ενώ υπογράμμισε πως θα αποχωρήσει από το κόμμα, αν στο συνέδριο γίνει δεκτή η υποψηφιότητα Κασσελάκη.
Στις 3 Νοεμβρίου αναμένεται πάντως να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα εκπροσωπήσουν τα μέλη και τους ψηφοφόρους στο συνέδριο. Η πλευρά της πλειοψηφίας υποστηρίζει ότι έχει κάνει τέτοια κινητοποίηση που είναι σίγουρο ότι θα ελέγξει το συνέδριο, ενώ η πλευρά Κασσελάκη υποστηρίζει ότι θα έχει περίπου 1600 συνέδρους στους 4.000.
Τα πράγματα, ωστόσο, είναι οριακά και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι κάτι προς το καλύτερο θα έχει αλλάξει στις 8 – 10 Νοεμβρίου, όπου πλειοψηφία και Κασσελίστας θα βρεθούν αντιμέτωποι μέσα στον πολυχώρο Gazi Live.
Κάποιοι υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η πλευρά του πρώην προέδρου θα επιχειρήσει την σύγκρουση από την πρώτη στιγμή αμφισβητώντας το προεδρείο του συνεδρίου, στο οποίο θα μετέχουν και στελέχη της πλευράς Κασσελάκη.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτό που συνέβη στην Νομαρχιακή Άρτας, που όπως είναι γνωστό είναι η περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη.
Το μέλος της ΚΕ και συνεργάτης του πρώην προέδρου Θανάσης Οικονόμου μετά την ανάγνωση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε να πάρει τον λόγο και να διαβάσει ένα κείμενο με τις απόψεις της πλευράς Κασσσελάκη.
Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αντι-εισήγηση και ότι εάν ο ίδιος το επιθυμεί μπορεί να πάρει τον λόγο και να μιλήσει όπως όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αντεπίθεση ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε πάντως το τριήμερο, τόσο για να έρθει σε επαφή δια ζώσης με τους υποστηρικτές του, όσο και διαδικτυακά.
Πιο συγκεκριμένα πήρε μέρος σε διαδικτυακή συζήτηση που δημιουργήθηκε στο X (πρώην Twitter) και στην οποία πήραν μέρος 1.450 χρήστες. Αρκετοί από αυτούς εμφανίστηκαν με ψευδώνυμο, ενώ στη συζήτηση μετείχαν η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κυριακή Μάλαμα.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε ερωτήσεις για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ από λογαριασμούς όπως το «Συναχωμένο Τσιτάχ» ή ο «freeblue» και η «No f*ckingAntoinette».
Το ενδιαφέρον αρκετών ήταν στραμμένο στον Αλέξη Τσίπρα και την τελευταία εκδήλωση του Ινστιτούτου.
Στην ερώτηση ότι ο πρώην πρόεδρος ουσιαστικά υπονόησε νέο φορέα και «το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης δεν θέλησε να σχολιάσει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά ξεκαθάρισε ότι «με εμένα δεν πρόκειται να έχετε μεταβατικό πρόεδρο» και ότι «δεν ξέρω ποιός θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει και απόδειξη είναι ότι πήγαμε να το πάμε σε κυβερνητική τροχιά».
Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη του ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερόμενος στο συνέδριο τόνισε: «Όπως ξέρετε υπάρχει ένα νέο διοικητήριο στην καθημερινότητα του κόμματος και πρέπει να αποφασίσει τις λεπτομέρειες. Δεν τιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο μήνες μετά την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, να μην έχει έναν κλεισμένο χώρο και τι διαδικασία έχει ακολουθήσει. Θα πάμε σε ένα μπουζουξίδικο που δεν λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν μας τιμά». Αναφορικά με ενδεχόμενες αναβολές ή «κλειστό συνέδριο», προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε αντιδημοκρατική διαδικασία θα προκαλέσει αντιδράσεις από τη βάση, όπως ορίζει το καταστατικό.
Εμφανίστηκε ακόμα αρνητικός στο να γίνει υβριδικό συνέδριο, ενώ όπως λένε στελέχη της πλειοψηφίας, ο ίδιος τον περασμένο Φεβρουάριο όταν είχε προτείνει «να του βρουν αντίπαλο» είχε αφήσει ανοικτό και το ενδεχόμενο του υβριδικού συνεδρίου.