Από αιχμές και καρφιά μεταξύ των προεδρικών και των διαφωνούντων σημαδεύτηκε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο (6.7.2024), ωστόσο σε γενικές γραμμές οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά. Όλα δείχνουν όμως ότι το ραντεβού του φθινοπώρου (4 – 6 Οκτωβρίου) για το συνέδριο και την ΚΕ, που θα προηγηθεί, θα είναι πολύ θερμότερα.
Χθες πέρασε η εισήγηση της Γραμματέως της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και απορρίφθηκαν οι τροπολογίες που κατέθεσε η μειοψηφία για την διεξαγωγή δυο δημοψηφισμάτων. Ένα για τις καταστατικές αλλαγές και ένα δεύτερο για την κεντροαριστερά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες λέγοντας ότι «να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε. Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την πρώτη κίνηση για την συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας, όπως είπε, στον πρόεδρο του κινήματος, όποιος και αν είναι αυτός, να συνεργαστεί μαζί του με ειδικούς και βουλευτές προκειμένου να επεξεργαστούν τα δύο θέματα που αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ: το ιδιωτικό χρέος και τα υπερκέρδη των Τραπεζών.
Οι ιδέες που κατέθεσε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κόμμα του άνοιξαν έναν νέο κύκλο συζητήσεων για το τι είδους πολιτικός φορέας πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο και μετά που θα γίνει το καταστατικό συνέδριο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στην πραγματικότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε μία πρόγευση για το πως φαντάζεται το νέο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παράδοξο στην ιστορία είναι ότι ενώ εμφανίστηκε συμβιβαστικός να μιλά για ενότητα, στην συνέχεια απευθυνόμενος προς τους συντρόφους το , τους είπε, με τον τρόπο του, ότι θα τους καταργήσει.
Γιατί οι προτάσεις του αυτό τον χαρακτήρα είχαν. Όπως είπε η ΚΕ θα γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 θα μειωθούν σε 201. Σε αυτή θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές, 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο.
Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι ένα όργανο που θα απαρτίζεται από τον πρόεδρο του κόμματος, τον συντονιστή του οργανωτικού, τον Πρόεδρο της ΚΟ, τον διευθυντή και τον Γραμματέα της ΚΟ. Σε αυτό το όργανο θα μετέχουν ακόμα 7 βουλευτές και συντονιστές.
Το ενδιαφέρον σε αυτή την ιστορία είναι ότι τα στελέχη αυτά θα κρίνονται για την αποδοτικότητα τους και είτε θα παραμείνουν στο όργανο, είτε θα αντικαθιστούνται από αλλά στελέχη. Αυτό θα ισχύει και για τους βουλευτές οι οποίοι θα μετέχουν στο Πολιτικό συμβούλιο εναλλάξ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε στις αλλαγές που σκέπτεται να κάνει και οι οποίες αφορούν στην κατάργηση των κομματικών οργανώσεων και την εφαρμογή ψηφιακών συνελεύσεων, εσωκομματικών δημοψηφισμάτων και την κατάργηση των Νομαρχιακών επιτροπών.
Αρκετά στελέχη μιλούσαν για καταστατικές αλλαγές, που αλλοιώνουν τον κομματικό και τον πολιτικό προσανατολισμό του κόμματος. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι όλες οι πλευρές περιμένουν οι προτάσεις αυτές να τεθούν σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή καταστατικού η συζήτηση παραπέμφθηκε για το επόμενο διάστημα.
Τα μαύρα χρήματα και το δικαίωμα στην άλλη άποψη
Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τις αλλαγές που προτείνει κάνοντας ωστόσο μία μεγάλη παραδοχή.
«Θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Το διέκριναν σωστά οι ψηφοφόροι το 2019, όταν μας έδωσαν 31,5%, φωνάζοντας μας συγχρόνως “ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ!”. Και για τον ίδιο λόγο μας γκρέμισαν στο 17,8%, ενώ ήμασταν κόμμα αντιπολίτευσης και δεν είχαμε, υποτίθεται, φθορά».
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν αίσθηση η συζήτηση στην ΚΕ κινήθηκε γύρω από αλλά θέματα, όπως τα μαύρα χρήματα, η ρευστοποίηση του κόμματος και η κεντροαριστερά, αλλά και το δικαίωμα στην άλλη άποψη.
Οι διαφωνούντες από την πλευρά τους απέσυραν το αρχικό κείμενο καταθέτοντας δυο τροπολογίες που αφορούν στα δυο δημοψηφίσματα για τις πρωτοβουλίες του κόμματος για την κεντροαριστερά και τις καταστατικές αλλαγές.
Γι’ αυτό το θέμα ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι «οι συγκλίσεις πρέπει να γίνουν με διαφάνεια, διατηρώντας την αυτοτέλεια των κομματικών σχηματισμών».
Σε ό,τι αφορά συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, είπε ότι είναι ατελέσφορες, κάνοντας λόγο για την ένωση… του τράγου με την έλαφο, «με το μόνο που θα κάνει να είναι η τραγέλαφος, το συνώνυμο του γελοίου», ενώ σχολίασε με χιούμορ «είδατε πόσο βελτιώθηκαν τα ελληνικά μου».
Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε, ωστόσο, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι: «Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση. Οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις, γνώμες».
Το θέμα δεύτερο θέμα που απασχόλησε τις διαδικασίες ήταν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην οικονομικό διευθυντή Θύμιο Γεωργόπουλο να επιτίθεται εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο να γίνονται τέτοιες επιθέσεις, στοχοποιώντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα».