Στη Νέα Αριστερά αρνητικοί εμφανίζονται οι Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Φίλης και Σκουρλέτης
Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει παρασκηνιακά για την συνεργασία ή την επανένωση, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς όπως φαίνεται δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη των δύο κομμάτων.
Τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην Νέα Αριστερά υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν καθώς θεωρούν ότι επιχειρείται να γίνει κάτι γρήγορα και βεβιασμένα ενώ ακόμα δεν έχουν κλείσει η πληγές του παρελθόντος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί από την ομάδα των 87 είναι υπέρ της συνεργασίας ενώ στην Νέα Αριστερά, αρνητικοί εμφανίζονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης.
Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου, λένε ότι μία ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο κομμάτων θα συνέφερε και τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ -Νέα Αριστερά θα γινόταν ξανά αξιωματική αντιπολίτευση με ότι σημαίνει αυτό για τους βουλευτές και των δύο κομμάτων ενώ προφανώς και δημοσκοπικά θα αποκτούσε και πάλι μία μεγάλη δυναμική.
Ειδικά για την Νέα Αριστερά, θεωρούν ότι τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα καλά καθώς το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση μετά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα καθώς μέλη, στελέχη και ψηφοφόροι επιστρέφουν στην Κουμουνδούρου.
Ωστόσο, σε όλους γίνεται αντιληπτό ότι η Εφη Αχτσιόγλου έχει κάθε λόγο να είναι επιφυλακτική καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές του 2023 είχε στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη κόντρα στην πρώην υπουργό Εργασίας.
Από την άλλη, στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οι 11 βουλευτές που έφυγαν δεν παρέδωσαν τις έδρες τους «βοηθώντας» με τον τρόπο τους ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την δεύτερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Χθες, πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εμφανίστηκε να απευθύνει προσκλητήριο για συμπόρευση σε όσους αισθάνονται ότι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ .
«Σε κάθε περίπτωση που είχαμε και στο παρελθόν αποχωρήσεις, είχαμε ζητήσει ή να επιστραφεί η έδρα ή να μην υπάρξει αποχώρηση, διότι αυτό παραβιάζει τη λαϊκή εντολή. Αυτό ήταν και μία πρόσκληση, ταυτόχρονα. Αποτελεί και μία πρόσκληση της ανάκτησης του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώτα απ’ όλα προς την κοινωνία. Γιατί γίνεται και μια συζήτηση, αν απευθύνομαι, προσωπικά ή όχι, ή ο ΣΥΡΙΖΑ αν απευθύνεται προσωπικά ή όχι προς κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων.
Κοιτάξτε, η πρόσκληση και το προσκλητήριο είναι ξεκάθαρο. Όσοι και όσες αισθάνονται και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα τους και το κόμμα που μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Αυτή η συζήτηση όμως πρέπει να γίνει πάνω στο τραπέζι, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς προϋποθέσεις. Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου είχαμε ένα πολύ θετικό γεγονός. Σύντροφοί μας που είχαν αποχωρήσει σε διάφορες χρονικές στιγμές, επέστρεψαν για να παρακολουθήσουν την Κεντρική Επιτροπή. Εμείς αυτήν την καμπάνια θα την συνεχίσουμε. Δεν θα τη συνεχίσουμε με προσωπικούς όρους, ούτε θα την κάνω δημόσια, εδώ».
Πάντως, ο πρώτος που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να τορπιλίζει τα σενάρια συνεργασίας με την Νέα Αριστερά ήταν ο Νίκος Παππας ο οποίος διαφοροποιήθηκε δημόσια από την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση πρόεδρος της Δημοκρατίας να προταθεί ο πρόεδρος της ΑΔΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος. Μία πρόταση που για πολλούς προιδέαζε για μία συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι έχει φτάσει η ώρα να εκλεγεί ένας αριστερός πρόεδρος δείχνοντας με τον τρόπο του τον Νίκο Κοτζιά. Παράλληλα χθες (12.12.2024) ο Νικόλας Φαραντούρης αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Λουκάς Κατσέλη.
Πάντως αυτές οι προτάσεις είναι προσωπικές καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμα συνεδριάσει για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν.
Εν τω μεταξύ και η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα εξοπλιστικά παίζει τον ρόλο της στα θέματα συνεργασίας με την Νέα Αριστερά δεδομένου ότι το κόμμα του Αλέξη Χαρίτση έχει πει ότι θα καταψηφίσει. Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμπορεύοταν με την Νέα Αριστερά θα γινόταν ένα βήμα προσέγγισης.
Ωστόσο οι βουλευτές της Κουμουνδούρου εμφανίζονται διχασμένοι για το τι θα πράξουν.
Υπέρ της ψήφισης των αμυντικών δαπανών εμφανίζονται αρκετοί βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι από την στιγμή που του έπραξαν πέρυσι δεν έχουν κανένα λόγο να μην το κάνουν και σήμερα που δεν έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά.
Ο τομεάρχης Άμυνας Συμεών Κεδίκογλου, ο Χάρης Μαμουλάκης, η Νίνα Κασιμάτη, ο Γιώργος Γαβρίλος , η Πόπη Τσαπανίδου, ο Βασίλης Κόκκαλης και η Μαρίνα Κοντοτόλη εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν την υπερψήφιση των εξοπλιστικών.
Κατά της ψήφισης του επίμαχου εμφανίζονται οι βουλευτές: Ρένα Δούρου , Μίλτος Ζαμπάρας (αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Το Σάββατο το πρωί αναμένεται να υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει τελικά.