Σάββατο, 7 Σεπτ.
33oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν οι «87»

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη κατέθεσαν οι «87»
Eurokinissi

Ανοιχτά αμφισβητείται πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης  στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή το μεσημέρι του Σαββάτου (7.9.24), οι «87» σήκωσαν το γάντι που τους πέταξε ο πρόεδρος του κόμματος και κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του, την οποία στηρίζει και ο Παύλος Πολάκης. Ο οποίος μάλιστα, έκανε γνωστό πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταιγιστικές, με την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν οι «87», οι οποίοι νωρίτερα είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο με 100 υπογραφές με το οποίο ζητούσαν εκλογές. Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση μομφής από την Κεντρική Επιτροπή απαιτούνται 148 «Ναι». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 20:00 το βράδυ.

«Τον τελευταίο ένα χρόνο ειδικότερα από την στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμμένη κρίση αρχών και αξιών! Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι «87» στην πρόταση μομφής.

«Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις ΤΩΡΑ 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού και καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας στον πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στην βάση».

Στηρίζει τη μομφή, θα είναι υποψήφιος ο Πολάκης

Θέμα ηγεσίας έθεσε με τη σειρά του και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος περνώντας στην αντεπίθεση μετά και την κριτική που του άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπόθεση της προσωρινής διαγραφής του και για τα αιχμηρά του σχόλια για το lifestyle του προέδρου.

Τονίζοντας ότι είχε πιστέψει στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά όπως είπε, «δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», ανακοίνωσε ότι θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε. Θα περιμένω να ακούσω την απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν δεν περάσει η πρόταση παραμένω, αν χάσω παραμένω και δεν χρειαζόμαστε ένα κόμμα σαν της Ζωής Κωνσταντοποουλου. Οδήγησε μόνος σου το κόμμα σε εκλογές. Εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός. Στηρίζω τη μομφή που κατατέθηκε», υπογράμμισε.

Μετά την ομιλία του και μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για το lifestyle λέγοντας πως «εγώ δεν ανέβασα τη Δώρα (σ.σ. τη σύζυγό του) στη σκηνή, όπως εσύ τον Τάιλερ».

Σωκράτης Φάμελλος: Να πάμε σε εκλογές από τη βάση

Για «έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα» έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ασκώντας κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη ο κ. Φάμελλος είπε πως «ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να αναλάβει πρωτοβουλία «για να αποφύγουμε την πρόταση μομφής και να πάμε σε εκλογές από τη βάση».

Όπως είπε, δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία καθώς έρχονται εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Τι προβλέπεται για την πρόταση μομφής

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής άρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο μέσα σε τρεις μήνες το αργότερο και, εφόσον προφανώς ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι εκλέγουν νέο πρόεδρο.

«Καταθέστε πρόταση μομφής»

Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέες εκλογές, προκάλεσε τους δαιφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής και τόνισε πως στόχος του είναι ένας νέος ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ «χωρίς φράξιες και βαρωνίες».

Δεν θέλω να ταλαιπωρήσω έναν καταταλαιπωρημένο κόσμο. Θέλω να τον σεβαστώ – γιατί κάποιος πρέπει επιτέλους να τον σεβαστεί. Είναι ένας κόσμος που τον Φεβρουάριο, στο Συνέδριο, είχε ακόμη αντοχές. Τώρα δεν έχει. Τώρα απλά εύχεται να τελειώνει αυτή η καθημερινή προσβολή προς την ψήφο του», τόνισε και υπογράμμισε:

«Όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το σηκώσεις. Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω, το ομολογώ. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες».

«Κάντε μομφή λοιπόν. Και θα πάει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία Κεντρική Επιτροπή εκλέχτηκε με το εκλεκτορικό σώμα του 2019, να αντικρίσει τη βάση του 2024. Εκλέχτηκα με ποσοστο 56% για τριετή θητεία. Κυρίως όμως εκλέχτηκα για να φέρω εις πέρας έναν μεγάλο στόχο: Να τα αλλάξω όλα. Και θα τα αλλάξω όλα. Και “θα τα αλλάξω όλα” σημαίνει: Θα διαλύσω κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και παραμάγαζο. Και στη θέση του θα χτίσουμε μαζί το υγιές, μεγάλο προοδευτικό κόμμα των μελών και των πολιτών, της βάσης και της κοινωνίας. Τέλος οι βαρωνίες, η δύναμη στη βάση. Τέλος ο συνασπισμός φραξιών. Ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πολυφωνικός από ποτέ, γιατί η βάση θα μιλάει και -κυρίως- η βάση θα ακούγεται», επισήμανε.

Η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Δεν είναι και άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου. Δεν μπορώ καν να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια», τονίζει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης με κύρια σημεία της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν έχω κανέναν άλλον και δεν είχα ποτέ κανέναν άλλον: Μόνο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν κάποιοι για την καρέκλα: “Αυτός που έλεγε βρείτε μου αντίπαλο και πάμε, τώρα δεν ξεκολλάει από την καρέκλα του”, λένε. Κι είναι , αλήθεια, τόσο τραγική η ειρωνεία να λέγονται αυτά. Σε ένα κόμμα στο οποίο όποιος φεύγει, παίρνει την καρέκλα του μαζί. Σε ένα κόμμα στο οποίο όποιος αρνείται κάθε αλλαγή, το κάνει χαίδεύοντας την καρέκλα του. Λοιπόν, ας μη κρίνουν εξ ιδιίων τα αλλότρια. Δεν την έχω ανάγκη την καρέκλα. Επειδή ελάχιστα κάθισα στην καρέκλα έναν ολόκληρο χρόνο. Στον δρόμο ήμουν. Από νομό σε νομό. Από πόλη σε πόλη. Από χωριό σε χωριό. Στις λάσπες και στα αποκαΐδια. Και να σας εκμηστερευτώ και κάτι; Δεν είναι και άνετη για μένα η καρέκλα του προέδρου. Δεν μπορώ καν να ακουμπήσω στην πλάτη της από τα μαχαίρια», γράφει στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις