Με αγωνία παρακολουθούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα της φωτιάς, τα οποία δεν λένε να κοπάσουν.
Και παρά το γεγονός ότι έχουν αποφασίσει να μην ασκήσουν κριτική τις δύσκολες αυτές ώρες στους χειρισμούς της κυβέρνησης ως προς τις φωτιές, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι υπήρξε το πόρισμα Γκόλνταμερ, το οποίο η κυβέρνηση το απαξίωσε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πόρισμα αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση συζήτησης για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπήκε στον κόπο να το βάλει σε διαβούλευση, επειδή προφανώς το είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Να θυμίσουμε ότι το πόρισμα αυτό, που δημιουργήθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, αποτύπωνε λεπτομερώς την υφιστάμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Σε αυτή την επιτροπή προΐστατο ο Καθηγητής Οικολογίας των Πυρκαγιών του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ Γιόχαν Γκόλνταμερ.
Στην έκθεση των 150 σελίδων αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας, μετείχαν 45 συναρμόδιοι φορείς χωρίς όμως να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο καθηγητής είχε συναντηθεί τον Ιούλιο του ’19 και με τον νυν πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος δήλωνε τότε πως το πόρισμα αυτό “αποτελεί το προσχέδιο για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε”.
Όμως, το πόρισμα αυτό έμεινε στο συρτάρι της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μία βάση για έναν νέο πιο σύγχρονο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα τονίζεται οι αδυναμίες στο κομμάτι της αποτελεσματικής πρόληψης, μπορούν να αποδοθούν, μεταξύ άλλων, “στην έλλειψη ενιαίου και κοινού σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας, στην απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, στην άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Επίσης, στην περιστασιακή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και την αναποτελεσματική οργάνωση του εθελοντισμού, αλλά και στη μεγάλη δυσαρμονία των κονδυλίων που διατίθενται για την πρόληψη σε σχέση με τα πολλαπλάσια κονδύλια που δαπανώνται για την καταστολή των πυρκαγιών”.
Για το θέμα της καταστολής, το πόρισμα της επιτροπής επισημαίνει ότι “τα αυξανόμενα κονδύλια της τελευταίας εικοσαετίας δεν οδήγησαν σε αντίστοιχη αύξηση στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού”, ενώ “τα επί μέρους προβλήματα αφορούν τόσο τις δυνάμεις και τα μέσα (επίγεια, εναέρια), όσο και τον τρόπο συνεργασίας των φορέων μεταξύ τους”.
Στον «πάγο» η εκλογική διαδικασία λόγω της πύρινης κόλασης
Εν τω μεταξύ, σε αναστολή βρίσκεται η εκλογική δραστηριότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικούν την ηγεσία του κόμματος, καθώς τα όσα συμβαίνουν στην Ρόδο τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς μονοπωλούν το ενδιαφέρων όλων.
Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση». Εξαπέλυσε, ωστόσο, πυρά προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτη Φάμμελλος ζήτησε ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια. Ακόμη, ο κ. Φάμελλος ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με τις επιχειρήσεις διάσωσης, εκκένωσης κοινοτήτων και τουριστικών μονάδων και πυρόσβεσης, καθώς και για τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στο πεδίο. Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή και ζήτησε να μεταφερθεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε όσους επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς και στην διάσωση πολιτών, κατοίκων και τουριστών, δηλώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών.
Βαρύ «κατηγορώ»
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς άσκησε από την Πελοπόννησο, όπου περιόδευσε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
«Εδώ και μέρες η Ρόδος καίγεται. Το νησί ζει μια κόλαση. Χιλιάδες πολίτες (ντόπιοι και επισκέπτες), ζώα, περιβάλλον, μοναστήρια, σπίτια, δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, περιουσίες βρίσκονται στο έλεος. Όσες συγγνώμες και αν προβάρει ο κ. Μητσοτάκης, όσο ταλαιπωρημένος -αν και δήθεν μάχιμος- και αν θέλει να δείχνει, οι ευθύνες του δεν κρύβονται» ανέφερε ο κ. Παππάς.
Η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές τόνισε πως «γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές». Όπως είπε, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μία νέα κυβέρνηση και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μία καταστροφή, η οποία εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένη ως προς τον καύσωνα και τους κινδύνους». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι πλήρως έτοιμος ο μηχανισμός για να αντιμετωπίσει αυτό το οποίο έρχεται, μιλούσε για κοσμογονικές αλλαγές στην αντιπυρική προστασία, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι αυτό δεν έχει συμβεί».
Πρόταση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών κατέθεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξηγώντας πως αυτή «περιλαμβάνει τρία σημεία». «Πρώτον να έρχεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο κάθε Απρίλιο στη Βουλή, αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», όπως ανέφερε, ενώ «δεύτερον να υπάρχουν αποκεντρωμένες δομές – που η ΝΔ κατάργησε- που γνωρίζουν καλύτερα τα ζητήματα σε τοπικό επίπεδο και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά». «Και τρίτον να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, γιατί φαίνεται ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν μη αναστρέψιμο σημείο», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.