Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στα «βαθιά νερά» της διεύρυνσης και στις φουρτούνες της «δεξιάς διάβρωσης»

Την «τρικυμία» που προκάλεσε η υπουργοποίηση Μωραΐτη και Τόλκα θα επιχειρήσει να «κουμαντάρει» ο Α. Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν να κάνουν με την δημιουργία του προοδευτικού κεντροαριστερού πόλου θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος.

Οι πρόσφατες αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη και του Άγγελου Τόλκα δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα, καθώς αρκετά στελέχη εμφανίστηκαν να είναι επιφυλακτικά απέναντι στα ανοίγματα που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου προς το ΚΙΝΑΛ και τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι στην σημερινή συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κλείσει το θέμα «με ποιο ΠΑΣΟΚ θα πάμε στην διεύρυνση» προκειμένου στην Κεντρική Επιτροπή που τελικά θα γίνει μόνο μία ημέρα  -την Κυριακή- να μην υπάρξουν… παρατράγουδα.

Το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου για τα θέμα της διεύρυνσης έδωσε άλλωστε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτεράς ο οποίος με άρθρο του στην Αυγή ανέφερε: «Όταν μιλάμε για προοδευτική συμπαράταξη και αποκλείουμε όσους στο παρελθόν ήταν αντίπαλοί μας, μίλησαν άσχημα για μας και την πολιτική μας, αμφισβήτησαν τη στρατηγική μας, κατάγγειλαν κάποιες πλευρές της, μάλλον μιλάμε για συμπαράταξη με τον εαυτό μας. Δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά διάβρωση επειδή κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ μεταναστεύουν κοντά του. Υπάρχουν αρκετοί εξ απαλών ονύχων ΣΥΡΙΖΑίοι, αριστεροί αφοσιωμένοι, για να τον προφυλάξουν. Διαθέτει και κομματική συνοχή και πολιτική αυτοπεποίθηση. Στο κάτω – κάτω, κάποιοι μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ – κάποια εκατομμύρια μετανάστες δηλαδή- τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Αυτοί να δείτε τι μας είχαν σύρει μέχρι να βρεθούν με το ψηφοδέλτιό μας στο χέρι. Να κολυμπήσουμε στο ρεύμα της νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Στην ανοιχτή θάλασσα, με όλους τους κινδύνους και τις παγίδες που αυτή κρύβει. Ή να παραμείνουμε στον όρμο της κομματικής σιγουριάς. Αυτό είναι κάθε φορά, σε κάθε εποχή, το δίλημμα των συμμαχιών για την Αριστερά».

Με λίγα λόγια ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συνεχίσει το άνοιγμα προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ «παίρνοντας το ρίσκο να κολυμπήσει στην ανοικτή θάλασσα με όλους τους κινδύνους και τις παγίδες που αυτή κρύβει». Παράλληλα στην σημερινή γραμματεία θα αποφασιστούν τα δέκα πρώτα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα τεθούν προς έγκριση στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να είναι μέσα στον αρχικό κατάλογο, ενώ τα πρόσωπα που θα δώσουν το στίγμα της διεύρυνσης του κόμματος προς την κεντροαριστερά θα αποφασιστούν εν ευθέτω χρόνο. Μέχρι στιγμής πάντως έχουν ακουστεί τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη και του Γιάννη Μουζάλα, αλλά προφανώς μετά την κινητικότητα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα γύρω από το θέμα της διεύρυνσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πρόσωπα έκπληξη.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Η αλλαγή επιλογής των Σπαρτιατών και των όποιων συν αυτών, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την εκλογή Τασούλα κατά την τέταρτη ψηφοφορία όπου προβλέπεται σχετική πλειοψηφία 151 ψήφων
«Εμφύλιος» στους Σπαρτιάτες για τον Κώστα Τασούλα – Βουλευτές πιέζουν τον Βασίλη Στίγκα να στηρίξει τον Κυριακού που προτείνει η Νίκη
Μήνυμα ενότητας από τον Κακλαμάνη στην πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής: «Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές»
«Στην αίθουσα αυτή δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μικροί ή μεγάλοι, γαλάζιοι, πράσινοι, ή κόκκινοι» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Νικήτας Κακλαμάνης: Να μείνουμε μακριά από στεγανά και μικροπολιτικές – Η πρώτη ομιλία του ως Πρόεδρος της Βουλής