Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι στραμμένοι όλοι οι προβολείς, μετά τις θυελλώδεις εξελίξεις στο κόμμα, με την ηχηρή αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου και του Δημήτρη Παπαδημούλη στη συνέχεια, ενώ την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου αναμένεται να ανοίξει άμεσα και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Έτσι, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη για την έξοδο με σφοδρά «πυρά» εναντίον του της ομάδας Αχτσιόγλου, η οποία στην επιστολή της τον κατηγορεί για «διάλυση» και μετατροπή της παράταξης σε ένα «άμορφο κόμμα».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρόντα σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr είναι 22 από τα 42 μέλη.
«Καθώς φαίνεται, η μόνη “διαφωνία” όσων εγκατέλειψαν σήμερα το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν με λίστα τον Ιούνιο του 2023, είναι το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου και η άρνησή τους να αποδεχθούν τη δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πρώτος έφτασε ο Παύλος Πολάκης. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Πρόεδρος του κόμματος έφτασε αρκετή ώρα μετά τις 4 που ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση με σηκωμένα τα μανίκια.
Οι αφίξεις μελών στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Πρώτος έφτασε ο Παύλος Πολάκης
Μίλησε πρώτα ο Πολάκης: «Υπονομευτές – Βάζουν λιθαράκι στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ως κόμμα μιας χρήσης»
Στο μεταξύ, ο Παύλος Πολάκης σχολίασε με «σκληρή γλώσσα» την ηχηρή αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου και μάλιστα πρώτα από τον Στέφανο Κασσελάκη, κάνοντας λόγο για «υπονόμευση» και «κόμμα μίας χρήσης».
«Όπως λέει και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι δύσκολο, να πεις μια γνώμη για μία διάσπαση που γίνεται, επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικότατης εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας νέου προέδρου, από την επόμενη ημέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους, τώρα», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας από το περιστύλιο της Βουλής.
«Ουσιαστικά βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως κόμμα μιας χρήσης που θα περάσει όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της ιστορίας», είπε ο ίδιος.
Τα βλέμματα στις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η απόφαση της ομάδας Αχτσιόγλου να φύγει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «σφραγίστηκε», μετά και την αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να συγκαλέσει για σήμερα στις 4 το μεσημέρι (23.11.23) την Πολιτική Γραμματεία, προκειμένου να φέρει αντιμέτωπους με τις εξελίξεις τους βουλευτές που διαφωνούν μαζί του και είχαν δρομολογήσει την έξοδό τους από την Κουμουνδούρου. Συνεπώς. τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του κ. Κασσελάκη με φόντο μεταξύ άλλων και τους νέους συσχετισμούς στη Βουλή ύστερα από την αποχώρηση των «11».
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τους:
Έφη Αχτσιόγλου (Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών)
Δημήτρης Τζανακόπουλος (Α΄ Αθηνών)
Αλέξης Χαρίτσης (Mεσσηνίας)
Νάσος Ηλιόπουλος (Α΄ Αθηνών)
Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐας)
Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων)
Θεανώ Φωτίου (Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών)
Ευκλείδης Τσακαλώτος (Β1 Βορείου Τομέας Αθηνών)
Πέτη Πέρκα (Φλώρινας)
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) και
Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπης)
Πώς διαμορφώνονται τώρα οι νέες ΚΟ στη Βουλή
Την ίδια ώρα, μετά τις αποχωρήσεις των «9», οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 158 βουλευτές, ΣΥΡΙΖΑ 36, ΠΑΣΟΚ 32, ΚΚΕ 21, Ελληνική Λύση 12, «Σπαρτιάτες» 11, «Νίκη» 10, Πλεύση Ελευθερίας 6, Ανεξάρτητοι 14.
Η εικόνα των ανεξαρτητοποιήσεων από ΣΥΡΙΖΑ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την σημερινή ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» ξεκίνησε με 12 βουλευτές, στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν 3 και λίγο αργότερα άλλοι 2 βουλευτές, με την ΚΟ να μένει με 7 βουλευτές. Ωστόσο, με την επανένταξη τεσσάρων το κόμμα έχει συνολικά 11 βουλευτές.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχικά αριθμούσε 8 βουλευτές και μετά την ανεξαρτητοποίηση δύο παρέμεινε με 6 βουλευτές.
Συνολικά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 14 και προέρχονται 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2 από την Πλεύση Ελευθερίας και ένας από τους «Σπαρτιάτες».
Σημειώνεται, ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, που είχε αποχωρήσει από την Πλεύση Ελευθερίας, διέψευσε σενάρια περί προσχώρησής του σε άλλο κόμμα.