Δευτέρα, 7 Οκτ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο..εκλογών!

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο..εκλογών!

Σίγουρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την 30η Ιουλίου 2015 μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική καθώς σηματοδοτεί τη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή και ταυτόχρονα την κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα έναντι των “διαφωνούντων”.

Μια κυριαρχία ωστόσο εύθραυστη, αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνών κόμμα γενικότερα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με το “κουαρτέτο” των δανειστών και την συμφωνία για ένα ακόμη μνημόνιο, πιθανότατα πιο επώδυνο από τα δύο πρώτα.

Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας έχει τα χέρια του λυμένα από κομματικές δεσμεύσεις στο μέτωπο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που η ΚΕ αποφάσισε την προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την πρόταση των διαφωνούντων και ιδίως της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη για Διαρκές Συνέδριο πριν από την τελική συμφωνία με τους δανειστές με σκοπό “εκ των προτέρων” να μπλοκαριστεί η πορεία προς ένα 3ο Μνημόνιο.

Το ενδιαφέρον πάντως στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης εστιάζεται πλέον όχι μόνο στο μέτωπο Τσίπρα-Λαφαζάνη, αλλά και στη “αρχηγική” εμφάνιση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσυαντόπουλου που δεν δίστασε να τα βάλει με το Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με αφορμή τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη δυναμική παρουσία της φιλοπροεδρικής τάσης των “53+” που με τη στάση της για έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβριο έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο οι “53+” έχουν εντελώς διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της ηγετικής ομάδας αφού με αφορμή τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου κάνουν λόγο για “πραξικόπημα”. “βιασμό¨της λαϊκής εντολής, τονίζουν ότι “ο μεγάλος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μετατραπεί η συνθηκολόγηση σε πολιτική γραμμή” και μπροστά στο κίνδυνο “ριζικής συστημικής μετάλλαξης” του κόμματος καλούν την ηγεσία και επισημαίνουν την ανάγκη

– να εκπονηθεί ένα καινούργιο στρατηγικό σχέδιο για τον απεγκλωβισμό από τα μνημονιακά δεσμά

– να οργανωθεί νηφάλια μια συζήτηση για ένα σχέδιο παρατεταμένης λαϊκής αντίστασης

– να μην φοβηθούμε στο πλαίσιο της συζήτησης κανένα ερωτημα είτε σε ότι αφορά μια οργανωμένη και σχεδιασμένη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα , είτε τους ελιγμούς μέσα στην υφιστάμενη Ευρώπη

– να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος.

Ως εκ τούτου στο έκτακτο Συνέδριο πέρα από τη γνωστή διαμάχη “προεδρικών”-“αριστερής πλατφόρμας” αναμένεται ένα νέο μέτωπο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του “προεδρικού” μπλοκ που θα αλλάξει τις λεπτές εσωκομματικές ισορροπίες και τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων.

Παράλληλα, η παραίτηση από την ΚΕ των 17 μελών της συνιστώσας Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας του Ρούντι Ρινάλντι, ο οποίος είχε παραιτηθεί και από την Πολιτική Γραμματεία, επιδείνωσε το κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ οι τρεις βουλευτές της ΚΟΕ Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι πολύ πιθανόν να ανεξαρτητοποιηθούν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά την “Αριστερή Πλατφόρμα” μόνο και μόνο η αναφορά του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι το πολίτευμά μας είναι “η δικτατορία του ευρώ” δίνει το στίγμα των προθέσεων των βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτή ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για το 3ο Μνημόνιο, γεγονός που πιθανότατα να επιταχύνει όχι μόνο την έξοδό τους από την ΚΟ και το κόμμα αλλά και την άμεση απόφαση του Α. Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες, όποτε η απόφαση της ΚΕ για έκτακτο Συνέδριο να μείνει κενό γράμμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε