Δεδομένου μάλιστα ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα συμμετοχής στη διάσκεψη, που εκ του αποτελέσματος δεν έγινε δεκτό, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάνε για διπλωματική ήττα.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι η γερμανική Καγκελαρία –που έχει αναλάβει τον ρόλο του οικοδεσπότη- ανακοίνωσε τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη και μέσα δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα στη διαδικασία, ενώ υπάρχουν δυο νέες χώρες, η Αλγερία και το Κονγκό.
«Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας» λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και σημειώνουν ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».
Παράγοντες της Κουμουνδούρου απάντησαν και στα όσα λέει η κυβέρνηση περί ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ για την μη συμμετοχή της χώρας στη διάσκεψη: «Η θεωρία ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου είναι φαιδρή», λένε και προσθέτουν: «Η πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Salame, για το μέλλον της Λιβύης, παρουσιάστηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Μετά, ο ίδιος πραγματοποίησε επισκέψεις σε πρωτεύουσες και έκανε επίσημα την πρότασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για έναρξη της Διαδικασίας στις 4 Σεπτεμβρίου 2009. Μάλιστα, η πρώτη συνάντηση έγινε μέσα στο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο».
Αναφερόμενα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην άποψη που έχουν εκφράσει πολλά στελέχη της κυβέρνησης περί απομόνωση της Τουρκίας επισημαίνουν ότι «δεν είναι οι γείτονες μας απομονωμένοι από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Click4more “Πόλεμος” Πέτσα – ΣΥΡΙΖΑ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου
Οι ίδιοι άνθρωποι λένε μάλιστα ότι αντίθετα η Άγκυρα βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών εξελίξεων, για όλα τα καυτά διεθνή ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η κρίση με το Ιράν και η Λιβύη.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του ανέφερε μάλιστα ότι «η έλλειψη ενεργητικής πολιτικής, έχει ως αποτέλεσμα να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, όπως στην περίπτωση με την τουρκολιβυκή συμφωνία, η οποία δίνει χώρο στην Τουρκία».
Στην διάσκεψη που θα γίνει στο Βερολίνο στις 19 Ιανουαρίου έχουν προσκληθεί και θα πάρουν μέρος οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.