Η επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των 11 βουλευτών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προφανώς έχει την σημασία της καθώς κλείνει κάθε πόρτα προς όσους έφυγαν για να δημιουργήσουν το νέο κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα απείχε απ’ όλες τις κομματικές δραστηριότητες επέλεξε στην πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα μετά την αποχώρηση των 11 να παρευρίσκεται στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την κίνηση του αυτή θέλησε προφανώς να στείλει μήνυμα προς όσους έφυγαν ότι ο ίδιος έχει αποφασίσει να στηρίξει την εκλεγμένη ηγεσία του κόμματος του και γι αυτό δήλωσε “παρών”.
Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού προφανώς δημιουργεί πρόβλημα στο αφήγημα της ομάδας των “11” οι οποίοι πολλές φορές τον επικαλούνται όταν μιλούν για τον αριστερό προσανατολισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Φυσικά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στέλνει και ένα μήνυμα στα μέλη και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στους ψηφοφόρους του κόμματος ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με την άλλη πλευρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταχειροκροτήθηκε μπαίνοντας στην αίθουσα της Βουλής ενώ χαιρέτησε το σύνολο των βουλευτών που ήταν στην αίθουσα.
«Η ηθική μας Κοινοβουλευτική παρουσία είναι 47 βουλευτές»
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην διαδοχική μείωση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ενώ μιλώντας για τις αποχωρήσεις των 11 βουλευτών είπε:
“Μην ανησυχείτε που είμαστε πλέον 36 Βουλευτές. Η ηθική μας Κοινοβουλευτική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός. Το ότι μερικοί δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους…».
Το ότι για μήνες δεν βγήκαν ΜΙΑ φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές.
Το ότι βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία. Αυτά τα γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν πρόκειται να τους το συγχωρήσει.
Μην ανησυχείτε. η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Απλώς καμιά φορά, η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους».
Στην συνέχεια μίλησε για “την πανίσχυρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας που κατάφερε να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές ρετσινιές και προκαταλήψεις όλα αυτά τα χρόνια.”
Αναφερόμενος στην προσβλητική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη και τη χώρα μας τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή αποδοκίμασε την στάση του κ. Σούνακ επισημαίνοντας όμως ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για αντιπερισπασμό και για παιχνίδια αλλαγής ατζέντας.
«Δείξε μου τον προϋπολογισμό σου να σου πω ποιος είσαι»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στα κόκκινα δάνεια και στο φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι το νέο νομοθέτημα φέρνει “μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.”
Πρόσθεσε μάλιστα ότι :”Σε σημερινή έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 71% θεωρεί ότι η Φορολογική Μεταρρύθμιση Χατζηδάκη δε θα καταφέρει να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Ενώ το 84% θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Μόλις το 15% εγκρίνει το οριζόντιο μέτρο της κυβέρνησης. Και φυσικά έχουμε τον Προϋπολογισμό. Δείξε μου τον Προϋπολογισμό σου, να σου πω ποιος είσαι.
Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους”.
Σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα, ζήτησε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών με αφορμή την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.
Αχτσιόγλου: Προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν Αριστερά
Εν τω μεταξύ στο στρατόπεδο των 11 συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προετοιμασίες για το νέο φορέα. Η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της πάντως απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν ανέλαβε τις θέσεις που της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε:
«Είναι γεγονός πως υπήρξε ένα αποτέλεσμα εκλογικό απολύτως σεβαστό. Υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά. Ήταν λογικό κανείς να πει ότι θα περιμένω να δω το στίγμα που θα δώσει. Να λάμβανα μια θέση όπως τομεάρχης Οικονομικών, και να ακούσω αυτά που είπε στον ΣΕΒ για τα εργασιακά, ότι οι εργαζόμενοι δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή».
Σε ερώτηση που της έγινε για το εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, η πρώην υπουργός Εργασίας, σημείωσε: «Υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως της εργασίας που για εμάς είναι πυρηνικής σημασίας. Έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο, είναι ανησυχητικό φαινόμενο».