Παρασκευή, 16 Αυγ.
32oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Τον αντικαταστάτη του Όθωνα Ηλιόπουλου περιμένει η Κουμουνδούρου – Πρώτη επιλαχούσα για την έδρα είναι η Πόπη Τσαπανίδου

ΣΥΡΙΖΑ: Τον αντικαταστάτη του Όθωνα Ηλιόπουλου περιμένει η Κουμουνδούρου – Πρώτη επιλαχούσα για την έδρα είναι η Πόπη Τσαπανίδου
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μετά την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλου, η βουλή αναζητάει τους επιλαχόντες για να γίνει γνωστό ποιος τελικά θα πάρει την έδρα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί ο ίδιος ο Όθωνας Ηλιόπουλος να ανέφερε ότι παραιτήθηκε υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο «πάνω» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -που βρίσκεται στην 9η θέση- είναι ακόμη πολλά ονόματα. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι πιο πιθανό πρόσωπο για να πάρει την έδρα του είναι η Πόπη Τσαπανίδου.

Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα απαντώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισαν τα εξής:

α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.

β. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου.

Μετά την Πόπη Τσαπανίδου, υπενθυμίζεται ότι είναι οι: Μιχαλης Καλογήρου, Τζενη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής (που ανήκει στο κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη) και η Ζωρζέττα Λάλη (που ανήκει στη Νέα Αριστερά).

Με τα δύο τελευταία ονόματα ωστόσο, να ανήκουν πλέον σε άλλες παρατάξεις, θεωρείται πολύ δύσκολο να «φτάσει» ο Στέφανος Κασσελάκης στην πολυπόθητη έδρα.

Ήδη πάντως, οι βουλευτές που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, έχουν αρχίσει να κάνουν τις σχετικές αναρτήσεις. Όπως η Νίνα Κασιμάτη.

«Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ανήκει πρωταρχικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους ψηφοφόρους του, που έχουν ήδη εκλέξει Πρώτο μεταξύ ίσων τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!» γράφει μεταξύ άλλων.

Σε ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος μας, και προηγούνται του πρόεδρου μας, στη σειρά εκλογιμότητας είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθούν την αναγκαιότητα να καταλάβει αυτός τη θέση του βουλευτή Επικρατείας μη αποδεχόμενοι την έδρα, έτσι ώστε να καταλάβει και την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας.
Και συμπληρώνει: «Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι έδρες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στο κόμμα μας. Συνυπογράφω λοιπόν τα όσα υποστηρίζει ο Όθωνας Ηλιόπουλος και θεωρώ ότι η έδρα ανήκει στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης προχώρησε σε μία ανάρτηση αναφερόμενος στην παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου γράφοντας:

«Η ενέργεια του Όθωνα Ηλιόπουλου να παραιτηθεί της έδρας του, ως βουλευτής Επικρατείας, υπέρ του έτερου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου μας, δηλαδή του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, όχι μόνο αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του κόμματος μας, όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε, αλλά συνιστά κορυφαία πράξη πολιτικού θάρρους και ενσυναίσθησης, της επιθυμίας της βάσης μας.

Αποτελεί επίσης και πράξη με “διδακτικό” χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως γνώμονα την προτεραιότητα της “αυθεντικής” – δια του εκλεγμένου Προέδρου μας – εκπροσώπησης του κόμματος μας στο πεδίο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης.

Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το σήμερα και το αύριο μίας κοινωνίας που δοκιμάζεται από τις πράξεις μίας κοινωνικά ανάλγητης Κυβέρνησης.

Εκεί όπου πρέπει να δοθούν οι μάχες για να ανακοπεί η αντικοινωνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία καταλύει προκλητικά σειρά θεσμικών κεκτημένων και ναρκοθετεί ανερυθρίαστα τη συλλογική θετική προοπτική.

Η στάση και η συμπεριφορά του συντρόφου Όθωνα Ηλιόπουλου, συνιστά συνάμα και αξιακή πυξίδα, η οποία και οφείλει να διαπνέει τη συλλογική δράση μας.

Διότι εν μέσω μίας κρίσιμης συγκυρίας για την πατρίδα μας, όλοι ζητούν από το χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάντοτε, τα μείζονα και ουσιαστικά. Με υπερβατική σκέψη και νοοτροπία και τη δέουσα στρατηγική ενόραση για το αύριο μίας κοινωνίας με αξιοπρέπεια και ευημερία».

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, ο βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος, παραιτήθηκε εξηγώντας τους λόγους, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις