Τετάρτη, 18 Σεπτ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Βάζουν δύσκολα στον Κασσελάκη – Σκληρά κριτήρια για τους υποψήφιους προέδρους

ΣΥΡΙΖΑ: Βάζουν δύσκολα στον Κασσελάκη – Σκληρά κριτήρια για τους υποψήφιους προέδρους

Αυστηρότερα κριτήρια αναζητά η νέα πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ για τους υποψηφίους προέδρους του κόμματος, καθώς οι περσινές προϋποθέσεις κρίθηκαν ανεπαρκείς, δεδομένου ότι χρειάζονταν μόνο 30 υπογραφές μελών της ΚΕ.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη (17.9.2024) οι “87” εμφανίστηκαν να επιμένουν ότι τα κριτήρια θα πρέπει να είναι αυστηρότερα προκειμένου να μην υπάρξουν παρατυπίες.

Η ομάδα των “87” εμφανίστηκε να επισημαίνει ότι αυτή την φορά δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, προσθέτοντας ωστόσο ότι τα κριτήρια δεν θα πρέπει να είναι φωτογραφικά.

Με την άποψη αυτή διαφώνησαν η Ράνια Σβίγγου, η Ρένα Δούρου, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρας Τζάκρη, ο Παύλος Πολάκης και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Έτσι, αποφασίστηκε οι προτάσεις για τα κριτήρια να μην συμπεριληφθούν στην εισήγηση της ΠΓ στην ΚΕ χωρίς ωστόσο να αποκλείει κανείς ότι κάποιος ή κάποιοι δεν θα θέσουν το θέμα αυτό στην ΚΕ.

Όπως έγινε γνωστό, οι νέες δεσμεύσεις αφορούν πολιτικά και οικονομικά κριτήρια.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να δεσμευθούν ότι σέβονται και αποδέχονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, ότι θα καταθέσουν το πόθεν έσχες τους και ότι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ασφαλιστικά ταμεία, εφορία).

Να θυμίσουμε ότι σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη είχε δημιουργηθεί μεγάλος θόρυβος κατά την διάρκεια των ευρωεκλογών, καθώς η ΝΔ ζητούσε την δημοσιοποίηση της περιουσιακής κατάστασης του πρώην προέδρου.

Τότε μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει το περιβόητο excel το οποίο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικά.

Με δεδομένο ότι είναι κυρίαρχη η καχυποψία απ’ όλες τις πλευρές η Όλγα Γεροβασίλη στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε στο θέμα του πόθεν έσχες, επισημαίνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει καταθέσει πόθεν έσχες.

Ακόμα, η Θεοδώρα Τζάκρη αντέδρασε όταν ακούστηκε η πρόταση τα πόθεν έσχες των υποψηφίων να κατατίθενται σε αρμόδια επιτροπή. Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε να μάθει με ποια κριτήρια θα συγκροτείται η επιτροπή, και ποιοι θα συμμετέχουν.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την πλευρά του υποστήριξε ότι το θέμα είναι πολιτικό, και δεν υπάρχει πρόθεση αποκλεισμού κάποιου υποψηφίου από όσους έχουν ακουστεί, συμπληρώνοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης θα πρέπει να κριθεί από τη βάση.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Παύλος Πολάκης, εμφανίστηκε να επιμένει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν γρηγορότερα. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από την συντριπτική (18 – 3) πλειοψηφία με τη Θεοδώρα Τζάκρη και την Ολυμπία Τελιγιορίδου συντάχθηκαν μαζί του.

Ακόμα το συνέδριο θα είναι έκτακτο με εκλογές νέων συνέδρων και όχι καταστατικό και θα διεξαχθεί από την 1-3 Νοεμβρίου. Οι εκλογές θα γίνουν στις 24 του ίδιου μήνα.

Η Πολιτική Γραμματεία, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, θα περιλαμβάνει και τη διαδικασία κύρωσης των υποψηφιοτήτων (συλλογή υπογράφων και ημερομηνίας κατάθεσης τους). Η πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη για την συλλογή 50 υπογραφών δεν πέρασε, καθώς θεωρήθηκε φωτογραφική για υποψήφιους, που ενδεχομένως να μην έχουν στην επιρροή τους τόσα μέλη στην Κ.Ε., μεταξύ αυτών και ο Παύλος Πολάκης.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες της Κατερίνας Νοτοπούλου για το bullying που, όπως λέει, τις έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε στο ACTION 24 σε μηνύματα που έχει λάβει. Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Κατερίνα Νοτοπούλου φέρεται να τόνισε πως τα sms τα έχει κρατήσει.

Υπενθύμισε, δε, πως έχει ζητήσει δημοσίως την άδεια του πρώην πρόεδρου να τα εμφανίσει και πως αν τα μέλη του οργάνου της πουν να πάει στον εισαγγελέα, θα το κάνει.

Πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησαν χθες το μεσημέρι πως «το bullying δεν είναι μια κενή λέξη. Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει από αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η κ. Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δε θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα αυτό».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις