Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Βγήκαν «μαχαίρια» ενόψει εκλογής προέδρου – Πυρά κατά Τεμπονέρα, άναψε φωτιές ο Σπίρτζης

Η ανεύρεση νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερο εγχείρημα απ’ ότι αρχικά είχαν υποθέσει ακόμα και τα πιο υποψιασμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χθες ο Χρήστος Σπίρτζης άφησε να εννοηθεί ότι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι και ο Διονύσης Τεμπονέρας -ο οποίος δεν είναι βουλευτής- λέγοντας: «Δεν είναι το θέμα του προσώπου όσο της σύνθεσης (των οργάνων) είπε και πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις όλοι μπορεί να έχουν καλά χαρακτηριστικά πολιτικά. Μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος και κάποιος που δεν είναι βουλευτής».

Ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, πρώην υπουργός Μεταφορών τάραξε πάντως τους εσωκομματικούς συσχετισμούς με τις δηλώσεις του αφού όπως είναι γνωστό επιτέθηκε εναντίον του οικονομικού επιτελείου του κόμματος του -δηλαδή της Έφης Αχτσιόγλου– λέγοντας ότι δεν είχε πάρει είδηση ότι είχε αλλάξει το κλίμα στην αγορά.

Στον Χρήστο Σπίρτζη απάντησε ωστόσο με αιχμές το στέλεχος της «Ομπρέλας» Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος αφού επεσήμανε ότι τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν αναδείχθηκαν όσο έπρεπε ούτε και το μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «άσχετα αν κατά τη γνώμη μου δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα υγείας, όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμη και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση. Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας. Βεβαίως, για να λέμε και τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στην μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα». 

Εν τω μεταξύ ο Διονύσης Τεμπονέρας ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

Ο γνωστός εργατολόγος τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.

Αναφερόμενος στις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσε ποτέ να αποκτήσει σαφή ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και φυσιογνωμία δεύτερο είναι ότι δεν μπόρεσε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα. “Δεν απαξιώνω την προσφορά και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την τελευταία δεκαετία, ενός κόμματος και ενός πολιτικού ηγέτη ο οποίος κατόρθωσε πράγματι ενδεχομένως την πιο δύσκολή μεταπολιτευτικά στιγμή της ιστορίας της χώρας, να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να λύσει ζητήματα σοβαρά όπως ήταν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ήταν το ζήτημα της επίλυσης του δημοσίου χρέους προκειμένου σήμερα να μιλάμε με όρους κανονικούς» πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση Τεμπονέρα ενόχλησε ωστόσο μία μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία διακρίνουν πίσω από τις κινήσεις του γνωστού εργατολόγου υπέρμετρες φιλοδοξίες αλλά και άγνοια για το πώς πρέπει να βαδίσει το κόμμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης και Κεραμέως στην 44η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ: «Ο στόχος μας πάνω απ’ όλα είναι να βοηθούμε συμπολίτες μας να βρίσκουν δουλειά»
Η καρδιά της αγοράς εργασίας χτυπά σήμερα και αύριο στο Περιστέρι που χιλιάδες συμπολίτες μας θα έρθουν είτε για να βρουν δουλειά είτε γιατί θέλουν να αλλάξουν δουλειά
Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως
Μητσοτάκης σε Τασούλα για την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο: Απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση
«Μήνυμα ωρίμανσης ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Τασούλας 20
Προς ναυάγιο η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για προανακριτική: Ο Φάμελλος βάζει στο «στόχαστρο» τον Μητσοτάκη για τα Τέμπη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για παραπομπή του πρωθυπουργού αλλά για μία διαδικασία όπου τα κόμματα ζητούν απαντήσεις
Ο Σωκράτης Φάμελλος