Site icon NewsIT
22:39 | 27.09.15

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Τόσο μακριά, τόσο κοντά και στο βάθος… ΠΟΤΑΜΙ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Τόσο μακριά, τόσο κοντά και στο βάθος… ΠΟΤΑΜΙ
Newsit Newsroom

Έντονες είναι οι διεργασίες στο τρίγωνο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ καθώς οι ηγεσίες και των τριών κομμάτων επιχειρούν να διευρύνουν την επιρροή τους και πέρα των εκλογικών τους ποσοστών, μέσα από νέες συμμαχίες και συνεργασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και όχι μόνο.

Στο επίκεντρο των ζυμώσεων το ΠΑΣΟΚ καθώς φαίνεται να υπάρχουν δύο τάσεις, με την μία να “σπρώχνει” το σενάριο της συνεννόησης και της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την άλλη το σενάριο συμμαχίας με το ΠΟΤΑΜΙ, γεγονός για το οποίο έχουν εκφραστεί ανοιχτά στελέχη του κόμματος ιδίως μετά την μείωση των ποσοστών στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχοντας νέα λαϊκή εντολή και ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο με τους “σκληρούς” της “αριστερής πλατφόρμας” άρχισε να φλερτάρει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναδεικνύοντας εαυτόν προνομιακό συνομιλητή, ιδίως μετά την πρόταση του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνουν το γεγονός αυτό ως ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσουν ρήγμα στις στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ ΕΣΚ και ΕΛΚ, τα τελευταία χρόνια αλλοιώνοντας έτσι την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που βρέθηκε να συμμαχεί με τους χριστιανοδημοκράτες, ιδίως στη Γερμανία, στο πλαίσιο του “μεγάλου συνασπισμού”, απεμπολώντας το στίγμα της “κοινωνικής Ευρώπης” και υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.
Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ αν “ξεφορτωθεί” τα “βαρίδια” του κόμματος ενώ η Χαριλάου Τρικούπη από τη πλευρά τονίζει:
“Οι ψευδείς και ανυπόστατες διαρροές περί δήθεν πρότασης συνεργασίας προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέρρευσαν αμέσως υπό το «βάρος» του εναγκαλισμού του με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τη συνέχιση της προηγούμενης συνεργασίας του. Ούτε αυτή τη φορά κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπερβεί τους εσωκομματικούς τακτικισμούς και την νέα εσωκομματική του αντιπολίτευση. Ελπίζουμε να μην πορευθεί με τα βαρίδια των συνιστωσών του, γιατί αυτή τη φορά η χώρα δεν θα αντέξει άλλους κυβερνητικούς ερασιτεχνισμούς”.
Και υπογραμμίζει “Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με το ρόλο που της έδωσε ο ελληνικός λαός στη Βουλή, θα ασκήσει εποικοδομητική, δημιουργική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Θα ελέγχει την κυβέρνηση για πράξεις και παραλείψεις, θα καταθέτει προτάσεις για πολιτικές που θα υπερασπίζονται τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος”.
Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της Συμπρατάξης αυτή η παρέμβαση “θα συνδυάζεται με τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες, ώστε να ισχυροποιούνται οι εθνικές θέσεις και αναλαμβάνονται κοινές πρωτοβουλίες πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση”.
Το ΠΟΤΑΜΙ από την πλευρά του βιώνοντας για πρώτη φορά την διάψευση των προσδοκιών του σε μια εκλογική αναμέτρηση αντιμετωπίζει την πρώτη του εσωκομματική κρίση με τον Σταύρο Θεοδωράκη προς στιγμή να σκέφτηκε μέχρι και την διάλυση του εγχειρήματος(!), αποφάσισε να προχωρήσει σε Συνέδριο στις αρχές Δεκεμβρίου με τον πρόεδρό του να στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας:
“To Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην ΝΔ – το ΠΑΣΟΚ – τον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ότι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι”.
Είναι σαφές ότι η πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα και η κοινοβουλευτική της αντοχή θα κρίνει πολλά στο μέτωπο των συνεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ δευτερευόντως να είναι έτοιμα να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση αν χρειαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα να ευελπιστεί στην προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και στην αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων στην Ευρώπη που μπορεί να επιταχυνθεί από τις εκλογές σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Μ.Α.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version