Μέτρα, συγκεκριμένα, για την αποσυμφόρηση του νησιού, μέτρα που αποσκοπούν στην καλύτερη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέτρα υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός -αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.
«Συμφωνήσαμε», τόνισε ο κ. Μουζάλας, «στην αποσυμφόρηση, σταδιακά, πληθυσμού που μπορεί να έλθει στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμφωνήσαμε σε μέτρα καλύτερης διαβίωσης». Μάλιστα ο υπουργός έκανε ειδική, ονομαστική αναφορά στον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και πώς το Υπουργείο του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων.
«Το σημαντικό καινούριο», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, «είναι η παρουσία του κ. Χαρίτση, η προσπάθεια δηλαδή να δοθούν στους νησιωτικούς πληθυσμούς, όχι ανταποδοτικά τέλη, αλλά κίνητρα, γνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτό το ξέσπασμα». Με τον Γ. Μουζάλα να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «οι νησιώτες στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους θα γευθούν και κάποια κίνητρα που χρειάζονται».
Παραλλήλως οι συμμετέχοντες στην κοινή σύσκεψη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κλειστού κέντρου «τόσο για στοιχεία που κάνουν μικροεγκληματικότητα όσο και για την καλύτερη εξέλιξη διαδικασίας ασύλου», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, που αναγνώρισε τη διαφωνία στο πού θα κατασκευαστεί. Η μεν Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να γίνει το κλειστό κέντρο μέσα στο hot spot, ιδέα που βρήκε αντίθετο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής «για λόγους ασφαλείας», όπως σημείωσε.
Αλλά, «μαζί αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες καταστάσεις, μαζί και τις τωρινές», κατέληξε.
Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου έκανε λόγο για «δύσκολη κατάσταση στο νησί», με «κυρίαρχο θέμα, την αποσυμφόρηση», κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με τη στελέχωση των Υπηρεσιών Ασύλου, πρόσθεσε. Ένα άλλο θέμα είναι οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία και ένα τρίτο, οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.
«Το μέγεθος του προβλήματος μας έχει ξεπεράσει», αναγνώρισε η κ. Καλογήρου, αλλά ζήτησε λύσεις με «νηφαλιότητα και συναίνεση». Πρότεινε, τέλος, μειωμένο ΦΠΑ και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές.
Ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε γνωστό ότι είχε τις προάλλες αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση, η οποία «ανταποκρίθηκε γρήγορα και η σύσκεψη αυτή οδήγησε στα πρώτα αποτελέσματα. Η αποσυμφόρηση αρχίζει εντός ημερών, σταδιακά», δήλωσε ενώ χαρακτήρισε «μείζον θέμα» το ζήτημα της ανάπτυξης του νησιού. Τα μέτρα επ’ αυτού θα εξειδικευτούν σε επόμενη συνεδρίαση υπό τον κ. Χαρίτση, γνωστοποίησε, τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ