Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις σημερινές επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά ζητήματα.
Ο φόβος για τα “αγκάθια” που ενδεχομένως να έβαζε το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, φαίνεται πως δεν υπάρχει πια στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Αυτό τουλάχιστον απηχεί η εκτίμηση κυβερνητικού παράγοντα με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με αυτόν τον παράγοντα «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν, αλλά δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία».
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη η οποία δείχνει ότι η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) είναι εφικτή και μάλιστα μπορεί να επιτευχθεί πολύ σύντομα.
“Θέλω να τελειώσουμε την Κυριακή” τόνισε χαρακτηριστικά ο προαναφερόμενος παράγοντας, απηχώντας το κλίμα αισιοδοξία που έχει διαμορφωθεί μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στο Ευρωκοινοβούλιο και Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου.
Ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας, να προκύψουν εμπλοκές από ξαφνικές απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν φαίνεται πως επιβεβαιώνονται. Αυτή τουλάχιστον είναι η εκτίμηση που διατυπώνει κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση το κυβερνητικό στέλεχος διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα. Λύσαμε τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα κι έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα. Δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια για να μην κλείσει η συμφωνία».
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν πρωτίστως θέματα σχετικά με την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, ενώ από αύριο Παρασκευή θα εξετάζονται φράση – φράση τα κείμενα της συμφωνίας που έχουν συντάξει οι Ευρωπαίοι δανειστές (είναι 40 σελίδες περίπου) και το ΔΝΤ (απαρτίζεται από 5 σελίδες).
Σημαντικό έργο έχουν αναλάβει τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία έχουν λάβει εντολή και από τις δύο πλευρές να συμφωνούνται όλα τα ζητήματα και να αποστέλλονται στους επικεφαλής μόνο τα βασικά ζητήματα στα οποία υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες.