Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε σύσκεψη στο Λαύριο, μαζί με τους κ.κ. Σταθάκη, Σπίρτζη, Τζανακόπουλο, Φάμελλο, αλλά και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου δύο ώρες και μετά το πέρας της, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έδειξε στην ομιλία του την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ριζικές αλλαγές αναφορικά με την αυθαίρετη δόμηση. Μια συζήτηση που ήρθε στο προσκήνιο φυσικά μετά την εθνική τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς από τις φωτιές στην ανατολική Αττική.
“Γροθιά στο μαχαίρι” από τον Τσίπρα μετά τις φωτιές
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά, επανέλαβε την υπόσχεσή του πως τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ρίξει τα “βέλη” του στους προκατόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους για ελλιπή οργάνωση.
Η δική μου υπόσχεση, από τη πρώτη μέρα αυτής της τραγωδίας, ήταν ότι το «πώς και το γιατί» θα διερευνηθεί σε βάθος και σε όλες του τις διαστάσεις, με αδιάβλητες διαδικασίες και από αδιάβλητους ειδικούς. Τίποτε δεν πρόκειται να κουκουλωθεί, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 7, 2018
“Να χτυπήσουμε την γροθιά στο μαχαίρι”, τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: “Το χάος της αυθαίρετης δόμησης που απειλεί ανθρώπινες ζωές δεν θα συνεχιστεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας, αλλά πιο πολύ απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές. Αναλαμβάνουμε δράση άμεσα. Οι πληγείσες περιοχές θα ανοικοδομηθούν άμεσα, αλλά σε νέα βάση. Με νομιμότητα, σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ζωή. Το ποτέ ξανά να μην είναι ένα σύνθημα της στιγμής. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόθεση, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση.
Προχωράμε άμεσα στην κατεδάφιση περίπου 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων που βρίσκονται στην ζώνη του αιγιαλού, σε αναδασωτέες εκτάσεις και αποτελούν άμεσο κίνδυνο. Το ίδιο θα συμβεί για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτά τα 3.200 είναι μόνο στην Αττική. Για κάθε αυθαίρετο κτίσμα που εντοπίζεται σε φάση κατασκευής, θα προχωρά άμεσα η κατεδάφισή του. Θεσπίζεται με νομοθετική πρωτοβουλία το πρωτόκολλο συμμόρφωσης που ελέγχεται από ειδικό συντελεστή δόμησης. Διατίθεται άμεσα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις”.
Η ανεξέλεγκτη δόμηση, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτή. Ό,τι καταστρέφει δάση & ακρογιάλια, ό,τι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές, θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 7, 2018
Δείτε την ομιλία που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/10156662562883054/?notif_id=1533639479635837¬if_t=live_video
Στην σύσκεψη συμμετείχαν και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως επίσης οι δασάρχες της Αττικής, οι γενικοί διευθυντές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.
Μάλιστα, στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter, αναρτήθηκε νωρίτερα μια φωτογραφία από την σύσκεψη, αλλά και το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να αναλάβουμε δράση ώστε να μη ζήσουμε, ποτέ ξανά, μια τέτοια τραγωδία. Σύσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου με τη συμμετοχή Υπουργών, της Περιφερειάρχη Αττικής, Δασαρχών, τους Γ/Δ της ΚΕΔ, τους γ.γ. & την Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.
Δείτε την ανάρτηση
Ο πόνος για τις ζωές που χάθηκαν, γεννά την ευθύνη να αναλάβουμε δράση ώστε να μη ζήσουμε, ποτέ ξανά, μια τέτοια τραγωδία. Σύσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου με τη συμμετοχή Υπουργών, της Περιφερειάρχη Αττικής, Δασαρχών, τους Γ/Δ της ΚΕΔ, τους γ.γ. & την Αποκεντρωμένη Διοίκηση pic.twitter.com/IGCAkiO8Lt
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 7, 2018
Δείτε τις φωτογραφίες από το σημείο
2.913 αιτήσεις των πληγέντων από τις φωτιές κατά τις επτά πρώτες ημέρες
Την ίδια ώρα, κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα, συνεχίστηκε και χθες Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, η διαδικασία αιτήσεων, για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής.
Μετά και τη χθεσινή έβδομη ημέρα της σχετικής διαδικασίας, κατατέθηκαν δύο χιλιάδες εννιακόσιες δεκατρείς (2.913) συνολικά αιτήσεις.
Από τις 2.913 αιτήσεις, οι 1.053 κατατέθηκαν στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, οι 1.068 στον Δήμο Μαραθώνα, οι 499 στον Δήμο Μεγαρέων και οι υπόλοιπες 293 στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi