Ο Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι έχασε πολύ χρόνο, τονίζοντας πως αν τον είχε χρησιμοποιήσει σωστά «θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει μεγαλύτερη συναίνεση από ό,τι τώρα».
«Υπάρχει σωρεία θεμάτων που θα μπορούσαν να ρυθμιστούν νωρίτερα, και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που παρήλθε και να μην φτάσουμε την τελευταία ώρα και υπό αυτή την πίεση να συζητάμε ρυθμίσεις που τουλάχιστον στο τεχνικό τους κομμάτι έχουν πολλές δυσκολίες», πρόσθεσε ο κ. Αλευράς.
Αιχμές όμως υπήρξαν και από την Πρόεδρο της Επιτροπής Βάσω Παπανδρέου, αναφορικά με το «κατεπείγον», με το οποίο εισήχθη ο νόμος στη Βουλή. «Η επιτροπή έχει ταλαιπωρηθεί με τα κατεπείγοντα. Περιμένουμε και η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και όχι μόνο να συρρικνώνει τον πολιτικό χρόνο».
Η κα Παπανδρέου δέχτηκε βολές για τη στάση της από τον συνάδελφο της, του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα, ο οποίος ούτε λίγο – ούτε πολύ της ζήτησε να εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις και να μη μιλά εκ μέρους όλων, και επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής που δίνει το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να φέρνει νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Τη διαδικασία του κατεπείγοντος στήριξαν ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ., ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε διαμαρτυρόμενο, προαναγγέλλοντας ότι στη συζήτηση στην Ολομέλεια θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων.
Τη διαδικασία του κατεπείγοντος κατήγγειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τις καθυστερήσεις της, τις μετατρέπει σε «τσαλάκωμα της Βουλής».
Οσον αφορά στην ουσία του εφαρμοστικού νόμου η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής αλλά επιφυλάσσεται για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Μεσοπρόθεσμο θα περάσει… ακόμη και με ψήφους της Ν.Δ.