Πολιτική

Τα 14 Συνέδρια της ΝΔ από το 1979 ως το 2022: Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ξεκινά σήμερα (05.04.2024) στο Ζάππειο Μέγαρο το 15ο Συνέδριο της ΝΔ το οποίο και θα διαρκέσει έως τις 7 Απριλίου.

Μάλιστα φέτος το Συνέδριο της ΝΔ θα έχει πρωτίστως επετειακό χαρακτήρα, καθώς η Νέα Δημοκρατία θα γιορτάσει ταυτόχρονα τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (1974- 2024).

Για τον λόγο αυτό προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις με προβολή αρχειακού υλικού που θα «θυμίζει στους παλιότερους και θα μαθαίνει στους νεότερους».

Η ιστορία των συνεδρίων της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά το 1979 στην Χαλκιδική όπου έλαβε χώρα το πρώτο συνέδριο του κόμματος υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός πρόσκαιρου κομματικού φορέα αλλά στη θεμελίωση ενός κόμματος αρχών βασισμένο σε κοινές ιδεολογικές αντιλήψεις των μελών του και στην ύπαρξη σαφώς προσδιορισμένων συλλογικών διαδικασιών στη λειτουργία του. 

Έτσι, η Νέα Δημοκρατία προχωρά στη δημοκρατική εσωτερική της οργάνωση με το Προσυνέδριο στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής το 1976, και συγκεκριμένα από τις 2 έως τις 4 Απριλίου 1976.

Η συμμετοχή ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, καθώς πάνω από 2.000 άτομα έλαβαν μέρος στις εργασίες του.

Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι:

«Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα».

Σημειώνεται ότι εκτός από τα 14 τακτικά συνέδρια που έχουν προηγηθεί του σημερινού 15ου, έχουν ακόμα διεξαχθεί συνέδρια Αρχών και Θέσεων, όπως και συνέδρια εκλογής αρχηγού (όταν δεν εκλεγόταν από τη βάση).

1ο τακτικό συνέδριο – Χαλκιδική, Απρίλιος 1979: Η κίνηση της Βόλβης

Ο τότε πρωθυπουργός και ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφασίζει να διοργανώσει, στην Χαλκιδική, στις 5 -7 Απριλίου 1979, το 1o τακτικό συνέδριο του κόμματος, ενάμιση χρόνο μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 42%.

Μέχρι τότε κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν είχε εκλέξει συνέδρους από τα μέλη.

Επίσης εγκρίθηκε από το Σώμα του Συνεδρίου το καταστατικό του κόμματος καθώς και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 1ο συνέδριο της ΝΔ έκανε ομόφωνα δεκτό τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» ως την ιδεολογία της κεντροδεξιάς παράταξης «που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με ρυθμιστική, ωστόσο, παρέμβαση του κράτους για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ωστόσο, σε εκείνο το πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μετρά ήδη μία τετραετία στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας εκδηλώθηκε μία κίνηση αμφισβήτησης που έμεινε στην κομματική ιστορία ως «Κίνηση της Βόλβης» και είχε να κάνει με τον τρόπο λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού.

Ουσιαστικά, η κίνηση της Βόλβης δεν αμφισβητούσε το πρόσωπο και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά θεωρούσε ότι διαστρεβλώνονται στην πράξη από τα ηγετικά στελέχη της εποχής.

Στην «Κίνηση της Βόλβης» πρωταγωνίστησαν ο Άγγελος Μοσχονάς, ο Γιώργος Σούρλας και ο Θεσσαλονικιός Ντίνος Φούτζηλας ενώ συμμετείχαν ενεργά και νεολαίοι όπως ο 26χρονος τότε, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, ο Κώστας Βουδούρης, ο Γιώργος Καπρίνης, ο Λουκάς Κατσαρός, ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Τάκης Κοντός, ο Φίλιππος Ταυρής και άλλοι.

Έκτακτο συνέδριο ΝΔ – Ιούνιος 1981: Προετοιμασία για τις εκλογές

Το έκτακτο συνέδριο, που πραγματοποιείται τον Ιούνιο του 1981 εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος το οποίο εισηγήθηκε ο τότε πρόεδρος του κόμματος Γεώργιος Ράλλης ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.

2o Συνέδριο – Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 1986: Άνοιγμα στον φιλελεύθερο χώρο

Δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και πέντε μετά τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου, τον Ιούνιο του 1981, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 2o τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Για πρώτη φορά, το κόμμα κάνει «άνοιγμα» στον φιλελεύθερο χώρο και στο Κέντρο.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο ψηφίστηκαν καταστατικές αλλαγές και αλλαγές στην λειτουργία των κομματικών οργανώσεων, κατά τα πρότυπα που εισήγαγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Επίσης, τότε για πρώτη φορά, μετονομάστηκε σε Κεντρική Επιτροπή η Διοικούσα Επιτροπή.

Λίγο πριν το 2ο συνέδριο είχε προηγηθεί η διάσπαση της ΝΔ με τον Κωστή Στεφανόπουλο να ιδρύει την ΔΗΑΝΑ παίρνοντας μαζί του 10 βουλευτές της ΝΔ και μία ομάδα κομματικών στελεχών.

Στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής του συνεδρίου εξελέγη πρώτος ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και δεύτερος ο προηγούμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

3o τακτικό συνέδριο – Χαλκιδική, Απρίλιος 1994: «Εμπρός για μία ειρηνική επανάσταση»

Το 3o τακτικό συνέδριο του κόμματος διεξήχθη στις 22-24 Απριλίου 1994 στην Χαλκιδική με την συμμετοχή 1.300 συνέδρων, ένα χρόνο μετά την ήττα της ΝΔ και έχοντας εκλεγεί στην ηγεσία ο Μιλτιάδης Έβερτ.

Η ΝΔ είχε ήδη «νωπή» την εκλογική ήττα από το ΠΑΣΟΚ καθώς και μία ακόμη διάσπαση αυτή τη φορά από τον Αντώνη Σαμαρά που είχε ιδρύσει την Πολιτική Άνοιξη με την οποία κατέβηκε στις εκλογές του 1993 πετυχαίνοντας την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ, επαναβεβαιώνει την προσήλωση της ΝΔ στις αρχές που είχε ορίσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και προσπαθεί να επαναφέρει στη ΝΔ κομματικά στελέχη που είχαν αποχωρήσει ακολουθώντας τον Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα στο συγκεκριμένο συνέδριο εγκρίθηκε ως κεντρικό σύνθημα το «εμπρός για μια ειρηνική επανάσταση» συνοδευόμενο από μία σειρά προτάσεων για αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

4o τακτικό συνέδριο – Αθήνα, Μάρτιος 1997: Εκλογή Κώστα Καραμανλή

Από 21 έως 23 Μαρτίου 1997 συνέρχεται στην Αθήνα το 4ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος.

Τέσσερις ηγετικές προσωπικότητες της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς.

Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στον δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο νεαρός τότε βουλευτής Κώστας Καραμανλής επικρατώντας του Γιώργου Σουφλιά με 69,16% έναντι 30,84%.

Το 4o συνέδριο της ΝΔ ήταν το πρώτο συνέδριο από την ίδρυση της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο του κόμματος, μέχρι τότε η εκλογή γινόταν από την κοινοβουλευτική ομάδα, και το πρώτο που έγινε στην Αθήνα. 

Το συνέδριο αυτό ήταν το πρώτο με διευρυμένη σύνθεση στο οποίο συμμετείχαν πέραν των βουλευτών-ευρωβουλευτών και αιρετών από τις κομματικές οργανώσεις, τα μέλη του κόμματος που είχαν εκλεγεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  – Δήμαρχοι, Νομάρχες, Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι – καθώς και αιρετοί στα ανώτερα και ανώτατα συνδικαλιστικά όργανα.

Το 4o συνέδριο έβαλε τις βάσεις για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος προβλέποντας ότι αν παρέλθει ο χρόνος διεξαγωγής του επομένου συνεδρίου εκπίπτει από τη θέση του ο πρόεδρος του κόμματος.

4ο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Μάρτιος 1997

Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο όρισε ως στρατηγική του κόμματος τον περίφημο «μεσαίο χώρο».

Τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο, όσο και στο ίδιο το Συνέδριο διατυπώνονται οι αρχές και οι θέσεις του κόμματος στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός και το όραμα της ΝΔ για την ελληνική κοινωνία στην μετά ΟΝΕ εποχή, καθώς και η προγραμματική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.

Έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, Ιούνιος 2000

Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2000 το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Στόχος η επιβεβαίωση της ιδεολογίας, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και η ανανέωση της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του κόμματος, αναδεικνύοντας την ΝΔ σε έναν οργανισμό ικανό να ανταποκρίνεται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές του 21ου αιώνα.

5o τακτικό συνέδριο – Αθήνα, Μάρτιος 2001: Η επιστροφή του Σουφλιά

Ένα χρόνο μετά την οριακή εκλογική ήττα της ΝΔ στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000 διεξάγεται στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2001 το 5o τακτικό συνέδριο.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Η φράση που σημάδεψε εκείνο το συνέδριο ήταν το «Γιώργο, καλωσόρισες σπίτι σου», με την οποία ο Κώστας Καραμανλής επανέφερε στη ΝΔ το Γιώργο Σουφλιά, τον οποίο είχε διαγράψει το 1997 μαζί με τους Στέφανο Μάνο, Ανδρέα Ανδριανόπουλο, Πέτρο Τατούλη και Νίκο Κάκκαλο.

Στο συνέδριο αυτό δόθηκε η εκκίνηση μιας νέας προεκλογικής περιόδου που κατέληξε στην εκλογική νίκη της ΝΔ το 2004.

6o τακτικό συνέδριο – Αθήνα, Ιούλιος 2004: Με τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό

Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ με 45% και την επικράτηση της ΝΔ και στις ευρωεκλογές διεξάγεται στην Αθήνα 23-25 Ιουλίου του 2004 το 6o τακτικό συνέδριο του κόμματος υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού και πρόεδρο του συνεδρίου τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στο συνέδριο αυτό τιμώνται τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα 30οστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.

Με την ενεργό συμμετοχή 4.500 συνέδρων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματός, την κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάδειξη του μηνύματος της πολιτικής αλλαγής, την τροποποίηση του καταστατικού και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής προχωρεί η οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος.

Σε αυτό το συνέδριο καθιερώθηκε για πρώτη φορά η εκλογή γραμματέα του κόμματος από την Κεντρική Επιτροπή, πρώτος γραμματέας εξελέγη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και η συμμετοχή των αιρετών της κοινωνίας που ήταν ταυτόχρονα και μέλη του κόμματος σε όλες τις κομματικές οργανώσεις.

Η απόφαση αυτή ήταν ως το μεγαλύτερο άνοιγμα που έκανε η ΝΔ προς την κοινωνία.

Το μήνυμα της ηγεσίας του κόμματος ήταν το «Όλοι μαζί εκφράζουμε τη σύγχρονη αντίληψη του κοινωνικού Κέντρου. Μια αντίληψη που δεν έχει σχέση με ξεπερασμένους όρους των τελευταίων δεκαετιών».

7o τακτικό συνέδριο – Αθήνα, Ιούλιος 2007: Στήριξη στην κυβέρνηση ενόψει εκλογών

Το 7ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή 4.500 συνέδρων, δύο μήνες τις φονικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

Στο συνέδριο αυτό επαναβεβαιώθηκε η στήριξη στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και εξελέγη η νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το 7o τακτικό συνέδριο του 2007 επιβεβαίωσε, επί της ουσίας, τη δέσμευση του Κώστα Καραμανλή για την απόλυτη τήρηση του καταστατικού και διεξαγωγή, στην ώρα τους, των τακτικών συνεδρίων καθώς την διεξαγωγή εκλογών στις κομματικές οργανώσεις που προηγούνταν του συνεδρίου.

Έκτακτο Συνέδριο, Νοέμβριος 2009: Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου

Στο Έκτακτο Συνέδριο, που διεξάγεται στις 7 Νοεμβρίου 2009, αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου απευθείας από τα μέλη του κόμματος.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Μετά από τις αλλαγές αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ εκλέγεται για πρώτη φορά από τη βάση. Στις εσωκομματικές εκλογές που διεξάγονται στις 29 Νοεμβρίου 2009 πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς, 16 χρόνια από τότε που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

8o Τακτικό Συνέδριο – Αθήνα, Ιούνιος 2010: Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ιδεολογία της ΝΔ

Στις 25-27 Ιουνίου διεξάγεται το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα αφετηρία για την επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, κοινωνικής συμμαχίας για την αναγέννηση της Ελλάδας.

9o Τακτικό συνέδριο – Αθήνα, Ιούνιος 2013: «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα»

Στις 28-30 Ιουνίου 2013 διεξάγεται στην Αθήνας το 9o Τακτικό συνέδριο της ΝΔ με κεντρικό σύνθημα «Νέα Δημοκρατία – Νέα Ελλάδα».

Στο συνέδριο αυτό έγιναν βελτιώσεις στο καταστατικό του κόμματος με τη σφραγίδα του Αντώνη Σαμαρά. Ακόμα εξελέγη και η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

10o Τακτικό Συνέδριο – Αθήνα, Απρίλιος 2016: Το πρώτο με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Με σύνθημα «Οξυγόνο για την Ελλάδα» διεξάγεται στις 22-24 Απριλίου του 2016 το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, το πρώτο υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος πριν από τρεις μήνες κάνοντας την έκπληξη έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο β’ γύρο των εσοκομματικών εκλογών της 10ης Ιανουαρίου 2016.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Το συνέδριο αυτό που ήρθε μετά από δύο εκλογικές ήττες, τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015, και μετά από μακρά πορεία εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή νέου αρχηγού ενέκρινε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό της ΝΔ, όπως η ετήσια διεξαγωγή συνεδρίου και η χρονικά περιορισμένη θητεία του προέδρου.

11ο Τακτικό Συνέδριο – Αθήνα, Δεκέμβριος 2017: Άνοιγμα και σε πολίτες από άλλους ιδεολογικούς χώρους

Με κεντρικό σύνθημα «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», διεξήχθη στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στα Σπάτα, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, το 11ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ένα συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματος και χωρίς εκλογή νέων οργάνων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου, εκτός από τους συνέδρους και τους παρατηρητές συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκατοντάδες εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Η μεγάλη πολιτική αλλαγή έρχεται, ο κ. Τσίπρας δεν αξίζει άλλη ευκαιρία» τονίζει στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε και ειδική αναφορά στους πρώην προέδρους της ΝΔ λέγοντας:

«Είναι εδώ οι πρώην πρόεδροι της παράταξης. Ο Κώστας Καραμανλής που έφερε τη ΝΔ στην εξουσία μετά από 11 χρόνια και της έδωσε λαϊκό έρεισμα. Ο Αντώνης Σαμαράς που κράτησε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη, και αν ολοκλήρωνε την θητεία του η πατρίδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κράτησε τη ΝΔ σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή της και είναι πάντα μαχητής στα δύσκολα. Δίνουν μήνυμα νίκης, προσήλωσης και πίστης σε μία παράταξη που τους τίμησε και την τίμησαν».

12ο Τακτικό Συνέδριο – Αθήνα, Δεκέμβριος 2018: Η αρχή για την προεκλογική εκστρατεία

Με κεντρικό σύνθημα «Ελλάδα μπορούμε», διεξάγεται από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo το 12ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την συμμετοχή 3.000 συνέδρων και 2.000 παρατηρητών.

Στο συνέδριο εξελέγη η νέα Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος και επιβεβαιώθηκε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Το 2019 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την Νέα Δημοκρατία και ένα πολύ καλό έτος για την Ελλάδα. Θα είναι η χρονιά που θα γυρίσουμε σελίδα. Θα είναι η χρονιά που, όλοι μαζί ενωμένοι, θα ξαναγράψουμε ιστορία. Τη δική μας ιστορία, για να αφήσουμε πίσω οριστικά την κρίση. Σας θέλω όλους κοντά μας στον αγώνα για τη μεγάλη νίκη. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η νίκη της φωτεινής Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία βγαίνει από μια δεκαετία κρίσης έτοιμη να ανοίξει πάλι τα μεγάλα φτερά της και να αγκαλιάσει την ελληνική κοινωνία. Να ενώσει όλους τους Έλληνες. Ακριβώς όπως έγινε το 1974, το 1990, το 2004 και τον Ιούνιο του 2012» είχε πει μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

13ο Συνέδριο – Αθήνα, Νοέμβριος 2019: «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα»

Το 13ο τακτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με κεντρικό σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», διεξάγεται από τις 29 Νοεμβρίου έως τη 1η Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Συνολικά 1.766 σύνεδροι, 5.639 παρατηρητές και 13 προσκεκλημένοι ομιλητές θα συμμετάσχουν στις συνεδριακές εργασίες, με το 50% των συνέδρων να ανήκει στις ηλικίες 25-44 ετών.

14ο Συνέδριο – Αθήνα, Μάιος 2022: «Δίπλα στον Πολίτη»

Με κεντρικό σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» διεξήχθη το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο Metropolitan Expo, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2022 στο οποίο εξελέγη νέα Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Νωρίτερα απηύθηνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Το ανώτατο κομματικό όργανο περνάει στα χέρια της γενιάς των 40άρηδων με σημαντική κυριαρχία των υποψηφίων που προέρχονται από την γαλάζια νεολαία.

Συγκεκριμένα το 75% στη σύνθεση της Πολιτικής Επιτροπής περιλαμβάνει νέα πρόσωπα, ενώ και ο μέσος όρος της ηλικίας των νέων μελών υποχώρησε κατά 8,5 χρόνια.

Συνολικά συμμετείχαν 2.500 σύνεδροι και 6.000 παρατηρητές από όλη την Ελλάδα, ενώ οι ομιλητές στις έξι θεματικές ενότητες ξεπέρασαν τους 270.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα