Είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι. Είτε το αναγνωρίζει η κυβέρνηση, είτε όχι οι αριθμοί είναι ξεροκέφαλοι και φανερώνουν την αλήθεια. Η ελληνική οικονομία για πρώτη φορά ύστερα από το 2007 είχε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Το ποσοστό ήταν 0,8%.
Η εξέλιξη αυτή γεννά στην κυβέρνηση πρόσθετες υποχρεώσεις. Δηλαδή πως θα διατηρήσει, σε εκλογική χρονιά μάλιστα, ακόμα και να επιταχύνει την ανάπτυξη. Ο πήχης μπήκε πολύ ψηλά από την προηγούμενη κυβέρνηση για το 2015, στο 2.9%.
Δεν θα πούμε αν είναι δύσκολος ή εύκολος. Οι δυνατότητες υπάρχουν και εξαρτάται από την κυβέρνηση αν:
-Θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον στην οικονομία.
-Εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ώστε να καταναλώσουν και να επιστρέψουν στις τράπεζες τα 20 δις. ευρώ που βρίσκονται στα σεντούκια.
-Καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.
-Δημιουργήσει ένα ελκυστικό, ασφαλές και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον για τους υποψήφιους επενδυτές.
-Αναθερμάνει τη δυνατότητα να κινηθεί η οικοδομή, που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργεί ελπίδες.
-Θα άρει τα εμπόδια και τις δυσκολίες που θέτει η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές και η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με τον Ράιχενμπαχ ήθελαν 150 τέρμινα για να τις εξαφανίσουν.
-Οι φόροι σταματήσουν να πνίγουν τους πολίτες και τους καταναλωτές.
-Οι φοροφυγάδες οι λαθρέμποροι και οι διεφθαρμένοι πληρώσουν επιτέλους το μερίδιό τους.
-Η τεχνολογία και η καινοτομία βρουν τη θέση που τους αρμόζει. Είναι κρίμα για να μην πω το μεγαλύτερο έγκλημα να μην υπάρχει καινοτομικός οργασμός όταν η χώρα έχει τόσο καλούς και τόσους πολλούς άξιους επιστήμονες και ερευνητές.
-Οι τράπεζες αρχίσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία με όρους διαυγείς και με κριτήριο την απόδοση των επενδύσεων.
-Τα κεφάλαια επιστρέψουν στις τράπεζες.
-Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχιστούν με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία και όχι την αγχωτική και αγωνιώδη επίτευξη εσόδων για το χρέος.
-Γκρεμίσει το γραφειοκρατικό τέρας του Δημοσίου που απορροφά κάθε ικμάδα των πολιτών και που αντί να διευκολύνει βάζει εμπόδιο στον πολίτη και τις επιχειρήσεις. Είναι ακόμα ο δράκουλας της ελληνικής οικονομίας.
-Η παιδεία κόντρα στις ιδεοληψίες μιας ζωής της αριστεράς κινηθεί με γνώμονας την πρόοδο της οικονομίας, της τεχνολογίας και της έρευνας.
-Προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που δίνουν ανάσα, ζωογόνες δυνάμεις και φουσκώνουν τη δημιουργική διάθεση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Βουνό τα ΑΝ, βουνό και τα προβλήματα που πρέπει να λύσει η νέα κυβέρνηση, όπως θα είχε και η κάθε κυβέρνηση σε μία χώρα καθημαγμένη, σε μία κοινωνία ρημαγμένη από την κρίση και την ανεργία.
Γιατί οφείλουμε να το πούμε, ιδίως προς την τρόικα και τους δανειστές πως δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη και μάλιστα ισχυρή, διαρκής και αυτοτροφοδοτούμενη όταν η εργασία βρίσκεται υπό διωγμόν. Το έχει δείξει η ιστορία, το έχουν αποκαλύψει οι επιστημονικές έρευνες πως η εργασία για να ανθήσει χρειάζεται το κατάλληλο περιβάλλον. Και είναι αυτός ένας από τους πυλώνες που συμβάλλουν αποφασιστικά και καίρια στην άνοδο της παραγωγικότητας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Και χωρίς ανταγωνιστικότητα η οικονομία σήμερα δεν είναι παρά μία νεκρή οικονομία.
Και πολύ φοβάμαι πως υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ πολλοί που δεν κατανοούν πως σήμερα δεν υπάρχουν μπλε, πράσινες, ροζ ή κόκκινες οικονομίες. Υπάρχουν μόνο ανταγωνιστικές ή νεκρές οικονομίες.
Κι΄ αυτό μας οδηγεί σε ένα πελώριο ΑΝ. Αν δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση καταφέρουν να ξεφύγουν από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και δουν την οικονομία με καινούριο, σύγχρονο μάτι. Μία οπτική μακριά από τσιτάτα και ρετσέτες. Μία οπτική που θέλει κεφάλαιο και εργασία σε σχέση αρμονίας και σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον με πρώτιστο στόχο να δημιουργούν πλούτο τον οποίο η κυβέρνηση στη συνέχεια μπορεί να διανείμει. Γιατί αλλιώς θα αναγκαστεί να διανείμει τη φτώχεια…