Σάββατο, 2 Νοε.
18oC Αθήνα

Τα 7 σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Τζεντιλόνι

Τα 7 σημεία της συμφωνίας Τσίπρα – Τζεντιλόνι
Φωτογραφία Eurokinissi

Ταύτιση απόψεων στο σύνολο των θεμάτων της ατζέντας που ανέπτυξαν κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογος του Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Ιταλίας, που διεξάγεται στην Κέρκυρα.

 

Συγκεκριμένα η συμφωνία των δυο πρωθυπουργών περιλαμβάνει εφτά σημεία:

1. Επενδύσεις: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, όπως διεφάνη και στην ομιλία του, διαπιστώνει αλλαγή στο οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και τονίζει πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για επενδύσεις.

2. Για τη νέα αρχιτεκτονική στην ευρωζώνη και το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει συμφωνήθηκαν:

– Υπουργός οικονομικών

– Κοινός προϋπολογισμός

– Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου

– Σχέδιο ανάπτυξης.

3. Η αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας των Βαλκανίων

4. Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, αλλά στήριξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας.

5. Στήριξη της Συνόδου των χωρών του Νότου

6. Πολλαπλές πηγές και διόδους των ενεργειακών αγωγών χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην ενέργεια μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου.

7. Αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου, στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και όχι μόνο στην αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν.

Τσίπρας: Οι λαοί του Νότου πρωταγωνιστές και όχι στο περιθώριο της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών, οι οποίες συνδέονται ιστορικά και πολιτισμικά, λέγοντας πως αυτές οι σχέσεις που κράτησαν στην πάροδο του χρόνου, σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

«Οι δυο λαοί μας είναι πυρήνες σε αυτό το διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, βάζοντας μια άλλη οπτική. Την οπτική των χωρών του Νότου, που δεν πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο της Ευρώπης, αλλά να πρωταγωνιστήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν», σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσιπρας.

Περιγράφοντας την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη φράση του Αντόνιο Γκράμσι «ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα είναι η εποχή των τεράτων», λέγοντας «νομίζω ότι κάπου εδώ βρισκόμαστε και τώρα».

Και επανέλαβε φράση του Αντόνιο Γκράμσι τονίζοντας ότι «το να ζεις σημαίνει ότι παίρνεις θέση, και εμείς παίρνουμε θέση για το μέλλον της Ευρώπης. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία παίρνουμε θέση στη συζήτηση που ανοίγεται μπροστά μας».

Συμπλήρωσε πως συμφωνεί σε πολλά ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και είπε πως οι Ευρωπαϊκές Χώρες του Νότου, στη Σύνοδο στην Κύπρο, θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα παρέμβουν στις αλλαγές.

«Έχουμε θέσεις», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας και πρόκρινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία υπερεθνικών θεσμών που θα ενισχύουν τη λογοδοσία και υπογράμμισε πως εκτός από υπουργό Οικονομικών η Ευρώπη χρειάζεται και έναν υπουργό Κοινωνικής Συνοχής, ενώ αναφέρθηκε και στις καταρτήσεις των προϋπολογισμών ώστε να αποκτήσουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα και αν είναι ισορροπημένοι.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενισχυθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επανέλαβε πως η Ευρώπη πρέπει να έχει δικό της νομισματικό ταμείο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας, είπε πως επικροτεί τη θέση της Ιταλίας, οι θέσεις των ευρωβουλευτών που μένουν κενές μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας να μοιραστούν στη βάση μιας υπερεθνικής λίστας «για να ενισχύσουμε την ιδέα των ευρωπαϊκών κομμάτων».

Για το σκέλος της οικονομίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και χρειάζεται επενδύσεις, η Ιταλία είναι σημαντικός εταίρος και ένας κορυφαίος επενδυτής στην Ελλάδα (…) Συζητήσαμε με τον Πάολο να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση».

Και ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ιταλικής κρατικής εταιρείας Ferrovie και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μια επένδυση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, προσέθεσε πως «υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις που προχωρούμε, και θέλουμε να τις διπλασιάσουμε, όπως στους τομείς των υποδομών, του τουρισμού, τις νέες τεχνολογίες και την ενέργεια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις