Μπορεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο να επικρατεί ικανοποίηση από την τελική επικράτηση στη μάχη των ευρωεκλογών και την καθαρή νίκη του κόμματος με σχεδόν 4 μονάδες έναντι της ΝΔ, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και έντονος προβληματισμός για τη αδυναμία να διαμορφωθεί μια πιο ισχυρή δυναμική εξουσίας..
Ο λόγος μάλλον απλός. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διαμορφώσει ακόμη τους όρους και τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε κόμμα της “μεσαίας τάξης” λόγω της αδυναμίας του να συγκροτήσει ένα ισχυρό κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα, ενώ παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται επίσης η δυνατότητα συγκρότησης πολιτικών συμμαχιών και συνεργασιών από τη στιγμή που τα λεγόμενα «αντιμνημονιακά» κόμματα καταποντίστηκαν.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι με τον νέο πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων αν γίνει μια προβολή του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών σε επίπεδο εθνικών εκλογών και Βουλής με όρους και συσχετισμούς της ελληνικής Βουλής θα ήταν αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει μία βιώσιμη κυβέρνηση μόνο με τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται ουσιαστικά εκτός Βουλής και τους ΑΝΕΛ να έχουν χάσει τη μισή κοινοβουλευτική τους δύναμη σε σχέση με το 2012.
Και από τη στιγμή μάλιστα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μέχρι αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ ή και το ΠΟΤΑΜΙ η Κουμουνδούρου ανησυχεί ότι προς τα έξω η εικόνα που σχηματίζεται είναι ενός κόμματος χωρίς εν δυνάμει κυβερνητικούς συμμάχους-εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην Γ.Σ. του ΣΕΒ περί μιας νέας “κοινωνικής συμφωνίας” πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις επί της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να διαμορφώσει ενόψει των εθνικών εκλογών ένα ισχυρό κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα του επιτρέψει να μιλά από θέση ισχύος και σε πολιτικό επίπεδο.
Παράλληλα η πολιτική “ανοιχτών θυρών” τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του Ποταμιού εάν και εφόσον σταματήσει το “εκκρεμές”, αισιοδοξούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια “προγραμματική συμφωνία” κυβερνητικής συνεργασίας μετά από αμοιβαίους συμβιβασμούς.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για το κυβερνητικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του κόμματος να ηγείται μιας πολιτικά επίπονης διαδικασίας προσαρμογής σε πιο σοσιαλδημοκρατικές-ευρωπαϊκές θέσεις με σκοπό την συσπείρωση της πλειοψηφία της χειμαζόμενης “μεσαίας τάξης” ή των πάλαι ποτέ “μη προνομιούχων” υπό τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΥΡΙΖΑ: “Παραμύθια προεκλογικής κατανάλωσης τα περί τέλους των μνημονίων”
Σαχινίδης: ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ… συνεργασία
Μπακογιάννη: “Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιούται να έχει ενημέρωση για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα”
Ο νέος “χάρτης” της Βουλής – Οι ανεξάρτητοι “κλειδί” για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Π. Σκουρλέτης: ΣΥΡΙΖΑ και Σαμαράς δεν μπορούν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για το χρέος
Τσίπρας: Δεν δεσμεύομαι από καμμία συμφωνία που θα υπογράψει ο Σαμαράς