Πηγές με γνώση σε βάθος της διαπραγμάτευσης, τονίζουν πως η τεχνική συμφωνία ( το γνωστό μας Staff Level Agreement) βρίσκεται δύο ανάσες μακριά. Η μία ανάσα είναι τα εργασιακά και η δεύτερη η ΔΕΗ.
Και εξηγούμαστε. Στα εργασιακά οι διαφορές είναι τεράστιες, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε το πόρισμα των σοφών. Επιμένει στην αύξηση των ομαδικών απολύσεων, στην κατάργηση της έγκρισης τους από τον υπουργό εργασίας ή άλλο όργανο που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση, στην επαναφορά του lock out, ενώ δεν κάνει καμία συζήτηση, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε τη ρήτρα της πιο ευνοϊκής ρύθμισης . Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές παραμένουν σιωπηλοί και δεν παίρνουν θέση στο θέμα, σιγοντάροντας ουσιαστικά το ΔΝΤ και παραβιάζοντας τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο χώρο της εργασίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι τώρα οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αναζήτηση πολιτικής λύσης, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής χθες, κατά την οποία ζήτησε την παρέμβαση και των Ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών θεσμών για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο χώρο της εργασίας.
Στόχος πλέον είναι να μετατεθεί το θέμα για αργότερα και να συζητηθεί, όταν θα πέσουν στο τραπέζι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το δεύτερο εμπόδιο για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup έχει σχέση με τη ΔΕΗ και πιο συγκεκριμένα για τον τρόπο που η επιχείρηση θα μειώσει τα ποσοστά της στην εγχώρια αγορά ρεύματος στο 50% ως το 2020.
Εδώ το ζήτημα είναι καθαρά τεχνικό, αφού έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, δεν αναμένεται παρά το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση ανταγωνισμού και τη Γενική Διεύθυνση ενέργειας της Ευρωπαΐκής Ενωσης.
Όμως ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup, δεν λήγει η υπόθεση της αξιολόγησης, αφού για την ποσοτική χαλάρωση και για την καταβολή της δόσης πρέπει απαραιτήτως να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα (αφορολόγητο, συντάξεις, ΕΝΦΙΑ), καθώς και για τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις για το χρέος.
Οι συζητήσεις για αυτά τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα θα γίνουν σε δύο κύκλους διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το πιο αισιόδοξο σενάριο δεν αναμένεται συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Διαδικαστικά, θα πρέπει πρώτα να κλείσει ο κύκλος των μέτρων και των αντίμετρων, για να ανοίξει στη συνέχεια ο κύκλος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.