Γρίφος για την κυβέρνηση το πως θα ανοίξουν τα μαγαζιά. Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες. Εκτός από το ωράριο των καταστημάτων θα αλλάξει και η ώρα που ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Με αυστηρούς κανόνες και το άνοιγμα των εκκλησιών. Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις.
Τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένουν στην κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, ούτως ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, αλλά και τις εκκλησίες. Χθες, μάλιστα, υπήρξε επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι επισήμως έγινε γνωστό από το Μαξίμου ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν οι εκκλησίες ανοίξουν, αυτό θα γίνει με αυστηρούς κανόνες, καθώς ούτε οι ειδικοί ούτε η κυβέρνηση θέλουν να επαναληφθούν εικόνες όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη με την γιορτή του Αγίου Δημητρίου.
Όπως βεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, εάν τελικώς υπάρξει απόφαση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς οι ειδικοί εξακολουθούν να είναι πολύ επιφυλακτικοί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, τούτο σημαίνει πως θα υπάρξουν και προσαρμογές στα ωράρια. Δηλαδή, αφενός θα διευρυνθεί το ωράριο των καταστημάτων, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, αφετέρου θα υπάρξει αλλαγή όσον αφορά στην απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, η οποία θα ξεκινά αργότερα από τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια: είτε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων (π.χ. κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, καταστήματα παιχνιδιών σε πρώτη φάση) είτε «οριζόντιο» άνοιγμα της αγοράς, πάντοτε με αυστηρούς κανόνες.
Click4more Κορονοϊός: Αχτίδα ελπίδας από τον δείκτη θετικότητας παρά τους «σκληρούς» αριθμούς
Δεδομένο είναι πάντως ότι σχολεία, εστίαση, καφέ, μπαρ, νυχτερινή διασκέδαση, ψυχαγωγία, αθλητικές δραστηριότητες και χιονοδρομικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις κατά την εορταστική περίοδο, δεδομένο θεωρείται επίσης πως δεν θα επιτρέπονται από νομό σε νομό, άρα δεν θα προβλέπονται μετακινήσεις σε εξοχικά. Θα υπάρξει, ωστόσο, ευελιξία για την «επανένωση» οικογενειών, δηλαδή για ανθρώπους που δουλεύουν σε διαφορετικές πόλεις από εκεί όπου βρίσκεται η οικογένειά τους ή για φοιτητές που λόγω του lockdown παραμένουν αυτή τη στιγμή στην πόλη όπου σπουδάζουν.
Αχτίδα φωτός αποτελεί πάντως η χθεσινή ραγδαία πτώση του δείκτη θετικότητας στο 4,6% από 12%, καθώς εντοπίστηκαν 1.382 κρούσματα σε περισσότερα από 30.000 τεστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης βρισκόταν σχεδόν από τις πρώτες μέρες του lockdown σε επίπεδα άνω του 10%, όταν το όριο συναγερμού βρίσκεται στο 4%. Μειωμένος ήταν χθες και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ο θλιβερός δείκτης των θανάτων εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Αισιόδοξο μήνυμα σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας συνιστά η διαρκής μείωση του αριθμού των εισαγωγών και της απλής νοσηλείας στα νοσοκομεία για περιστατικά Covid-19. Με άλλα λόγια, τα στοιχεία των τελευταίων 24ωρων δείχνουν να επιβεβαιώνουν πως ναι μεν υπάρχει σταδιακή υποχώρηση του δεύτερου κύματος, αλλά αυτή δεν συντελείται με την ταχύτητα που είχε υπολογιστεί αρχικά, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς lockdown εδώ κι ένα μήνα.