Ο γρίφος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό από το Ισραήλ, πριν από μερικές ημέρες, ενδέχεται να απαντηθεί άμεσα: ο πρωθυπουργός είχε πει τότε πως συνηθίζει να παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό, αλλά τώρα, λόγω του καλοκαιριού, πηγαίνει στη θάλασσα.
Και πράγματι, από χθες βρίσκεται στην Τήνο για την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου και η συγκυρία των πρώτων «γενεθλίων» της κυβέρνησης φουντώνει και πάλι τη συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει στο νησί…
Δεν αποκλείεται λοιπόν πράγματι οι «διορθωτικές κινήσεις» στο κυβερνητικό σχήμα – όπως είχε αποκαλέσει πάλι τον ανασχηματισμό ο ίδιος ο πρωθυπουργός – να γίνουν ανά πάσα στιγμή μετά την Τρίτη, όταν και κλείνει ακριβώς ένας χρόνος από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Από εκεί και πέρα, δίχως τυμπανοκρουσίες, αλλά με ένα απολογιστικό βίντεο και το γνωστό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε», η κυβέρνηση θα γιορτάσει τον πρώτο χρόνο της. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στους υπουργούς του ότι η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί δίχως χρονοτριβές, όπως συνέβη στους προηγούμενους 12 μήνες.
Click4more: Δημοσκόπηση: Πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη – Προβάδισμα 18 μονάδων της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ
Σ’ αυτούς, η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί δύο μείζονες κρίσεις: αυτή του κορονοϊού κι αυτή στον Έβρο, τις οποίες κατάφερε να αντιμετωπίσει με επιτυχία και μάλιστα σχεδόν ταυτόχρονα. Κατάφερε να σταθεροποιήσει την οικονομία και να τη βάλει – προ κορονοϊού – σε τροχιά ανάπτυξης. Να αποκαταστήσει τη λειτουργία των θεσμών και κυρίως να εμπνεύσει τους πολίτες να νιώσουν ξανά εμπιστοσύνη για το κράτος.
Σημαντικές προκλήσεις
Οι προκλήσεις, ωστόσο, της επόμενης περιόδου εξακολουθούν να είναι σημαντικές. Κυρίως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αντιμετώπισης ενός νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και της ανάγκης για την άμεση ανάταξη της οικονομίας, ιδίως με την προοπτική της αξιοποίησης των 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – εφόσον, βέβαια, οι ηγέτες των χωρών-μελών καταλήξουν σε συμφωνία.
Το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισεκατομμυρίων εστιάζει – όπως έχει γράψει το newsit.gr – στην πράσινη ανάπτυξη, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στις υποδομές και στο νέο σύστημα υγείας, αλλά και στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
«Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων, αλλά μιας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του απολογισμού των 12 πρώτων μηνών της διακυβέρνησής του.
Σε ό,τι αφορά τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα, επισήμανε πως «τώρα, η μεγάλη πρόκληση της προσεχούς περιόδου είναι αφενός η αποτελεσματική διαχείριση ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας, αφετέρου η ανάταξη της οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την αποτελεσματική αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης» και θα σηματοδοτήσουν «ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα».