Mε καρφιά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ξεκίνησε το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο στον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. O κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του, λέγοντας πως η Ελλάδα αναγνωρίζει πως η Γαλλία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ώστε η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ξεκαθάρισε πως η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωώνη δεν είναι μόνο για το καλό της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς ούτε η Ευρώπη είναι νοητή χωρίς την Ελλάδα, αλλά ούτε και οι Έλληνες δεν μπορούν να φανταστούν τη χώρα τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στη δεύτερη επισήμανσή του ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός λαός αποφάσισε να παραμείνει στην ευρωζώνη γνωρίζοντας πως αυτό σημαίνει θυσίες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Αλλά ο κ. Παυλόπουλος έστειλε ένα μήνυμα τόσο στον κ. Ολάντ όσο και στους δανειστές, λέγοντας πως εκτός από τις θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει και οι εταίροι να παραδεχθούν και να κάνουν κάτι για τα λάθη τους και τις εμμονές τους, που έχει συμβάλει στη δημιουργία ανθρωπιστικής κρίσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ξεκαθάρισε στον Γάλλο πρόεδρο πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά σημείωσε πως πέρα από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να διαφοροποιηθεί και η οικονομική πολιτική της Ευρώπης, καθώς η αυστηρή λιτότητα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως οι εταίροι πρέπει να πράξουν τα δέοντα, ώστε να υπάρξουν αλλαγές στο συμφωνημένο πρόγραμμα και κυρίως στον τομέα του χρέους, που, όπως είπε, δεν είναι βιώσιμο, καλώντας τον Φρανσουά Ολάντ να κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει άμεσα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σαθερότητας.
Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ’ αυτά- αλλά πρωτίστως τους εμπερίστατους πρόσφυγες. «Και σ’ αυτό το σημείο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει αφενός να εμπνευσθεί από τον, κορυφαίου συμβολισμού, τρόπο με τον οποίον η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπιζε τους Ικέτες, όταν προσέφευγαν στα Ιερά για να προστατευθούν από τους διώκτες τους. Και, αφετέρου, να επιβάλλει, με το κύρος και την ισχύ της, το οριστικό τέλος των εστιών πολέμου στην Μέση Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Εν συνεχεία, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ολάντ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργασθεί στενά με την Γαλλία, που συνιστά βασικό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρωταγωνιστικό άξονα της ευρωπαϊκής πολιτικής και πρόσθεσε ότι οι στέρεοι δεσμοί που συνδέουν τις δυο χώρες μας προσδιορίζονται, πάντοτε, από τον ρυθμό της ιστορίας και τρέφονται από τις πηγές της ελευθερίας και του πολιτισμού.