Πολιτική

Τα “καυτά” προβλήματα του τουρισμού στη συνάντηση ΣΕΤΕ – Υπουργείου

Να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις σε ζητήματα δομικού χαρακτήρα στον τομέα του τουρισμού συμφώνησαν ΣΕΤΕ και πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΤΕ, έλαβαν μέρος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός, Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος και οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – μελών του συνδέσμου.

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, με τον πρόεδρο του συνδέσμου Γιάννη Ρέτσου να σημειώνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και να ζητά τη συνδρομή του υπουργείου για την άμεση αντιμετώπιση διαχρονικών ζητημάτων.

“Είναι η ώρα και το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τον θεσμικό ρόλο που του αναλογεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, υπογραμμίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει συμβάλει τα μέγιστα και ότι η “συμμαχία” με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι αναγκαία για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στο στρατηγικό σχέδιο που πρέπει να διαμορφωθεί με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη 10ετία, προκειμένου ο τομέας να εισέλθει σταδιακά σε έναν κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Τουρισμός – ΣΕΤΕ: Τα “καυτά” διαρθρωτικά ζητήματα

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις, η ανταπόκριση σε έναν συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό και η διατήρηση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, έχουν ανάγκη, ανάμεσα σε άλλα πιο ειδικά ζητήματα, από:

1. Τη συγκρότηση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που θα αφορά στον σχεδιασμό και την προώθηση βάσει συγκεκριμένου στατιστικού αποτελέσματος.

2. Ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων με μείωση του ΦΠΑ σε διαμονή, εστίαση και εγχώρια μεταφορά επιβατών (αεροπορικώς-ακτοπλοϊκώς-χερσαία μέσα), αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, κατάργηση του φόρου διαμονής, μείωση της προκαταβολής φόρου, κατάργηση συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα, ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

3. Τη διαχείριση των προορισμών με ιδιαίτερη έμφαση στην επάρκεια και αναβάθμιση των δημοσίων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση σε “πύλες εισόδου”, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και τοπικά οδικά δίκτυα.

4. Τη θεσμοθέτηση ενός χωροταξικού και πολεοδομικού πλαισίου για τον τουρισμό που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης τουριστικής αγοράς και ταυτόχρονα θα προστατεύει το περιβάλλον που αποτελεί και βασικό τουριστικό πόρο.

5. Τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που, κατ’ ελάχιστον, θα είναι φιλικό προς νέες επενδύσεις, ενώ θα περιλαμβάνει και θέσπιση πολιτικής κινήτρων για τη στοχευμένη προσέλκυση επισκεπτών. Κομβική σημασία προς την κατεύθυνση αυτή έχει η αποσαφήνιση και απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις και λειτουργία των επιχειρήσεων.

6. Τη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της οικονομικής δραστηριότητας και να λαμβάνει υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά των τουριστικών επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και της απασχόλησης.

7. Τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των κλαδικών ενώσεων – μελών του ΣΕΤΕ, ανέπτυξαν και τα ειδικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο κάθε επιμέρους κλάδος της τουριστικής οικονομίας.

Επίσης, συμφωνήθηκε να οριστεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού διεθνώς.

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα