Site icon NewsIT

Τα “κόκκινα δάνεια” και οι ανορθογραφίες στον ΕΝΦΙΑ στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ

22.08.2014 | 07:42
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη και τον της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα συναντάται αύριο αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την εκλογίκευση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια - εφ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου θα παραχωρήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς την παρουσία Παπανδρέου οι εορτασμοί της 3ης Σεπτεμβρίου. preview )

Τις καθοριστικές για τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις παρουσίες του Ευάγγελου Βενιζέλου τόσο στην εκδήλωση της 3ης Σεπτεμβρίου για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΕΘ προετοιμάζει με κάθε λεπτομέρεια το επιτελείο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν διαμηνύσει ότι έως τα τέλη Αυγούστου το πολιτικό και οικονομικό τοπίο πρέπει να είναι “καθαρό”, ώστε να δοθεί όλο το βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας στη διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι αλλά και στις συζητήσεις για την οριστική τακτοποίηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήματα, όπως οι κραυγαλέες αδικίες, που διαπιστώθηκαν κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και προκάλεσαν έντονες κοινωνικές και πολιτκές, ακόμη και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις πρέπει να διευθετηθούν τελεσίδικα έως τη συνάντηση του κυρίου Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες, εξ ου και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντάται σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να επαναχαραχθεί η κυβερνητική πολιτική στον ΕΝΦΙΑ και να εξαλειφθούν οι “ανορθογραφίες”, που έχουν διαπιστωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη, αναμένεται να θέσει μία σειρά ζητημάτων, που κατά τους πράσινους επιτελείς, συνιστούν εξόφθαλμη αδικία και προκαλούν δυσανάλογο πολιτικό και κοινωνικό κόστος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εν αρχή ήν οι 6.000 οικισμοί, οι οποίοι “δανείστηκαν” τις αντικειμενικές αξίες όμορρων οικισμών, με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ να εκτιναχθεί αδικαιολόγητα σε δυσθεώρητα ύψη. Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να θέσει το ζήτημα των ενοικιαζόμενων δωματίων, που αρχικώς είχαν οικοδομική άδεια για κατοικία, ύστερα εξασφάλισαν άδεια από τον ΕΟΤ για τουριστική χρήση, ωστόσο, εξακολουθούν να φορολογούνται με βάση την προτεραία χρήση τους συνιστώντας ακόμη μία αδικία. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 1.100 τμ φορολογείται με 470 ευρώ ενώ ένα τουριστικό δωμάτιο ιδίων τμ, που άλλαξε χρήση στην πορεία φορολογείται με το εξωπραγματικό ποσό των 7.000 ευρώ.

Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ευνοικού καθεστώτος μεταχείρισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι άνεργοι, οι διαβιούντες κάτω από το όριο της φτώχειας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ θα ζητήσει, βάση της διάταξης, που υπερψηφίστηκε πρόσφρατα να εξαιρεθούν της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού”, που αντιμετωπίζει ακόμη υψηλότατη φορολογία. Τέλος, συζήτηση θα γίνει και για τον αριθμό των δόσεων, καθώς η ΕλΣΤΑΤ έχει γνωμοδοτήσει για ανώτατο όριο 7 δόσεων στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να διερευνά κατά πόσον υπάρχει περιθώριο αυτές να αυξηθούν, ώστε να κατευναστεί μέρος των έντονων αντιδράσεων. Με τον κύριο Στουρνάρα, οι πράσινοι επιτελείς αναμένεται να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα των “κόκκινων δανείων”, με έμφαση στα επιχειρηματικά. Από τη Χαριλάου Τρικούπη μεταδίδεται πως δεν θα ληφθούν σήμερα τελεσίδικες αποφάσεις, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενέυουν επικίνδυνα.

Την ίδια ώρα στην “αναβίωση του εθίμου” της συνέντευξης τύπου κατά την ανάβαση στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης προσανατολίζεται για φέτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μάλιστα, οι στενοί του συνεργάτες οριστικοποιούν τα επόμενα 24ωρα τις τελευταίες λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη γενέτειρα του, η οποία θα γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει και μία σύντομη περιήγηση στα περίπτερα της έκθεσης. Από το επιτελείο του κυρίου Βενιζέλου επισημαίνεται πως ο κύριος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη τύπου, που θα παραχωρήσει, θα αναλύσει λεπτομέρως το σχέδιο του Κινήματος για τη μεταμνημονιακή εποχή με έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης, ενώ θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί και για όλα τα ζητήματα, που απασχολούν τη χώρα αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δεν θα παραστεί τελικώς στις εορταστικές εκδηλώσεις της 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς θα βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου θα εκφωνήσει ομιλία σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Στενοί του συνεργάτες, τονίζουν, πως η συγκεκριμένη ομιλία ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό, εξ ου και η ομιλία του στο πλαίσιο της έκθεσης του Ιδρύματος “Ανδρέας Παπανδρέου” τοποθετήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version