Έλεγε λοιπόν ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη: «Η επόμενη μέρα είναι εδώ. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία θα γυρίσει σε εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τους υψηλότερους σε επίπεδο Ευρωζώνης».
Και ενώ ο κ. Τσίπρας έλεγε αυτά η πραγματικότητα μέσω της ΕΛΣΤΑΤ τον διέψευδε αφού ανακοινώθηκε: ύφεση 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές αυτές είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Έτσι, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, η πορεία του ΑΕΠ (ετήσια σύγκριση) για το 2016 έχει ως εξής:
* -0,7% το α’ τρίμηνο 2016 (+0,1% το α’ τρίμηνο 2015),
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
* -0,4% το β’ τρίμηνο 2016 (+0,4% το β’ τρίμηνο 2015),
* +2% το γ’ τρίμηνο 2016 (-2,4% το γ’ τρίμηνο 2015)
* και -1,1% το δ’ τρίμηνο 2016 (+0,7% το δ’ τρίμηνο 2015).
Κι ενώ κάποιοι μιλούσαν για ήττα του πρωθυπουργού στην αναμέτρησή του με την πραγματικότητα κυβερνητικές πηγές έψαχναν από κάπου να πιαστούν. Και βρήκαν!
Πηγές της κυβέρνησης λοιπόν, παρέπεμπαν στα λεγόμενα της εκπροσώπου της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά. «Περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου», έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης -μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου όπως λένε, δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά, περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας παραμένει το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20 Μαρτίου. Επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν, ακόμη, ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.
Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.