Site icon NewsIT

Τα “μαζεύει” η κυβέρνηση μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις – Αλλάζει την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

21.12.2017 | 19:38
Τα “μαζεύει” η κυβέρνηση μετά τις θυελλώδεις αντιδράσεις – Αλλάζει την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Τα "μαζεύει" η κυβέρνηση μετά την θύελλα αντιδράσεων... εκτός και εντός του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς.

Η τροπολογία προέβλεπε  αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του enikos.gr, ο Σταύρος Κοντονής θα αποσύρει την φράση “απειλή” και θα μείνει μόνο η διάταξη που μιλά για σωματική βλάβη.

Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους… αντιφρονούντες στο κόμμα, πως δεν γίνεται να αποσυρθεί εντελώς η τροπολογία, καθώς είναι κάτι που απαιτούν οι δανειστές.

“Μύλος” η κυβέρνηση

Αναμφίβολο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση μέτρησε “πληγές” για το ζήτημα της τροπολογίας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ήταν από τους πρώτους που διαφώνησαν με την τροπολογία Κοντονή.  Μια τροπολογία που έχει κάνει άνω – κάτω την κυβέρνηση, με σενάρια ακόμη και για… απειλές του Ευκλείδη Τσακαλώτου στους διαφωνούντες κυβερνητικούς βουλευτές, πως εάν δεν υπερψηφίσουν θα “πέσει” η κυβέρνηση!

Τι προβλέπει το κείμενο που έχει κατατεθεί

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η διαφωνία του Μιχελογιαννάκη

Στην ομιλία του, στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης, μεταξύ άλλων, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις, για το νέο νομοσχέδιο. Και άφησε για το… τέλος την τοποθέτησή του για τους πλειστηριασμούς.

«Μέχρι τώρα τα άτομα με ψυχικές ή διανοητικές διαταραχές αντιμετωπιζόταν με εγκλεισμό για αόριστο χρονικό διάστημα, με μοναδικό στόχο την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας τους. Δεν ασχολείτο κανένας για την θεραπεία τους. Θεραπεία με φύλαξη μόνο για ασφάλεια. Περισσότερη φύλαξη, με εξοντωτικές ποινές, σε κακές συνθήκες διαβίωσης.

Στη φύλαξη σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, που γινόταν μέχρι σήμερα, χρησιμοποιούμε θεραπευτικά μέτρα. Νοσηλεία σε ειδικό τμήμα ψυχιατρικού ή γενικού νοσοκομείου και ψυχιατρική παρακολούθηση σε μονάδα ψυχικής υγείας ή σε εξωτερικά ιατρεία.

Πλέον, η επιβολή του μέτρου της ασφάλειας γίνεται μόνο από δικαστήριο, με δικαστικό συμβούλιο, με δημόσια διαδικασία, με ακροατήριο και δυνατότητα να συμμετέχει και το θύμα της άδικης πράξης.

Αυξάνεται η βαρύτητα του πλημμελήματος με ποινή ενός χρόνου, αντί 6 μηνών όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Η επιβολή του μέτρου γίνεται υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, βεβαιώνεται με δύο πραγματογνωμοσύνες, εκ των οποίων, η μια αμέσως μετά την σύλληψη και η άλλη όσο πιο κοντά γίνεται με την δικάσιμο.

Θεσπίζεται μέγιστος χρόνος για πλημμέλημα τα 2 έτη και για κακούργημα τα 5 έτη και κατά την εκδίκαση παρίστανται ο θεραπευμένος και ο συνήγορός του, καθώς και η διεύθυνση της μονάδας.

Ορίζεται επανέλεγχος της πορείας του μέτρου κάθε χρόνο, αντί κάθε 3 χρόνια, που ισχύει μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, καθιερώνεται ο θεσμός εισαγγελέα-επόπτη των μέτρων θεραπείας και η δυνατότητα  εξόδων ή διαμονής των θεραπευόμενων, σε εποπτευομένους χώρους, ανάλογα με τις θεραπευτικές τους ανάγκες.

Όσον αφορά στη διαδικασία του διαζυγίου, πλέον, το συναινετικό διαζύγιο θα διεκπεραιώνεται εξωδικαστικά, με τη συμμετοχή των συζύγων, δύο πληρεξούσιων δικηγόρων και ενός συμβολαιογράφου. Για θρησκευτικό γάμο απαιτείται και πνευματική λύση.  Αναβαθμίζεται έτσι ο ρόλος του δικηγόρου και το διαζύγιο ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες.

Προβλέπεται δυνατότητα προφορικής άσκησης στην διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων.

Ευθυγραμμίζεται η δικονομία που αφορά τις ακυρωτικές υποθέσεις ενώπιον του συμβουλίου επικράτειας και ενώπιον τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στο δικαστήριο και ευθυγραμμίζεται με εκείνη που εφαρμόζεται στις διαφορές ουσίας στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, καθώς και η δικονομία των διαφορών ουσίας σε όλα τα δικαστήρια.

Προβλέπεται η δυνατότητα παράσταση πολιτικής αγωγής στα φιλοζωικά σωματεία.

Προβλέπεται η δυνατότητα κατάθεσης του γραμμάτιου προείσπραξης και μετά την συζήτηση της υπόθεσης και πριν την έκδοση της απόφασης με ειδοποίηση του πληρεξούσιου δικηγόρου, ώστε να μην απορρίπτεται μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο το ένδικο μέσο ή βοήθημα που έχει συζητηθεί.

Είναι πολύ σημαντικό, επιπλέον, ότι αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών.

Τέλος, αναπροσαρμογή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου περιεκτικότητας, της βιομηχανικής κάνναβης, σε τετραϋδροκανναβινολη, εφόσον κριθεί επιστημονικά ενδεδειγμένο. Έτσι, προστατεύονται οι εγκεκριμένοι καλλιεργητές βιομηχανικής κάνναβης, από το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης, όταν το ποσοστό περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβιλόλη υπερβεί το νόμιμο όριο, εξ αιτίας παραγόντων και περιβαλλοντικών συνθηκών που δεν μπορούσαν οι ίδιοι να προβλέψουν.

Άρα, συνολικά, βελτιώνουμε τις συνθήκες κράτησης, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές, αντιμετωπίζουμε τη νεανική παραβατικότητα, δημιουργούμε υπηρεσίες υγείας στις φυλακές και επιταχύνουμε την απονομή της δικαιοσύνης.

Πάνω από όλα, όμως, προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κάτι τελευταίο, κύριε Υπουργέ, θέλω να σε παρακαλέσω να αποσυρθεί η τροπολογία με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη. Όταν υπάρχει βία, εντάξει. Όμως, το να υπάρχει αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, με ποινή φυλάκισης 6 ή 3 μηνών κατά περίπτωση, σε όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών και φέρεται κατά της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας της ομαλή διεξαγωγή, σας παρακαλώ πολύ να το αποσύρετε, μιας και η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να νομοθετηθεί και δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε τη λαϊκή κινητοποίηση».

 

 

Κριτική και από τη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στέκεται απέναντι στην τροπολογία Κοντονή. Και καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία, με την οποία εισάγεται αυτεπάγγελτη δίωξη για όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη υπάλληλο πλειστηριασμού, που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης, προβλέπεται ποινή για όποιον εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει σαφώς ‘‘φωτογραφικό’’ χαρακτήρα και προσπαθεί να αντιμετωπίσει ακριβώς τις περιπτώσεις παρεμπόδισης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δημιουργείται ένα νέο πεδίο ποινικής τιμωρίας και τίθενται σοβαρά εμπόδια σε μία μορφή αγώνα απέναντι στο εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα των πλειστηριασμών. Το επιχείρημα μάλιστα ότι έτσι προστατεύεται η εθνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όποιον/α αντιτίθεται, ειδικότερα όταν ανάλογες συμπεριφορές αντιμετωπίζονται ήδη από το υπάρχον νομικό πλαίσιο”.

“Να υλοποιήσει η κυβέρνηση τη δέσμευση για κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”

Η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: “Είναι σημαντικό ότι ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη δίνει στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τη δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας τους έναντι των πλειστηριασμών. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όμως, θεωρούμε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι από τη μία να εξασφαλίσει ότι οι μεγαλοοφειλέτες θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους και από την άλλη να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο πλήρες πλέγμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ιδίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, για να προστατευτούν οι οφειλέτες που πράγματι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, πρέπει να δοθεί μία συνολική λύση στο σοβαρό θέμα των ‘‘κόκκινων δανείων’’.

Η εν λόγω τροπολογία δεν δίνει προοπτική λύσης στα παραπάνω προβλήματα, επομένως το Υπουργείο Δικαιοσύνης οφείλει να την αποσύρει άμεσα. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να υλοποιεί τη δέσμευση ότι καμία πρώτη κατοικία λαϊκής οικογένειας δεν θα καταλήξει στα χέρια τραπεζίτη“.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version