Πέμπτη, 1 Αυγ.
27oC Αθήνα

Τα μέτρα της κυβέρνησης και το δύσκολο «στοίχημα» της τιθάσευσης της ακρίβειας

Τα μέτρα της κυβέρνησης και το δύσκολο «στοίχημα» της τιθάσευσης της ακρίβειας

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση, η οποία εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε να υπάρξουν άμεσα απτά αποτελέσματα.

Το πρώτιστο θέμα που απασχολεί τους πολίτες είναι σταθερά η ακρίβεια, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να παραμείνει καλή η εικόνα όσον αφορά στον πληθωρισμό και στη μείωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, ειδικά για τα βασικά είδη διαβίωσης και για τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη (31.7.2024) ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος είχε συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών. «Αναμένω τα στοιχεία για τον Ιούλιο, όπου υπάρχουν θετικές ενδείξεις και ασφαλώς οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ καλούνται να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος και να μειώσουν τις τιμές ιδιαίτερα το φθινόπωρο που ανοίγουν τα σχολεία και για πολλά νοικοκυριά απαιτούνται πρόσθετα έξοδα» δήλωσε ο κ, Θεοδωρικάκος.

Η παρέμβαση για το ρεύμα

Παράλληλα, στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για την ανακούφιση των νοικοκυριών απέναντι στα τσουχτερά τιμολόγια του ρεύματος. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα), με τα έσοδα που θα προκύψουν να χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο.

Το ύψος της επιδότησης θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Με το βλέμμα στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων

Ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, τα υπουργεία να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί και διορθώνουν χρόνιες παθογένειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη του κυβερνητικού έργου για την τριετία ως τις εκλογές του 2027 και έχει ζητήσει από τους υπουργούς να μην κατεβάσουν τα μολύβια τον Αύγουστο.

Θα παρουσιάσει τα βήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων στους κρίσιμους τομείς… Από την Παιδεία με αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ως το ΕΣΥ με ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και δομών της Υγείας. Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. με την γρήγορη αντικατάσταση των παλιών λεωφορείων και την αύξηση των δρομολογίων, ως το Δημόσιο με αλλαγές που θα το κάνουν πιο φιλικό στον πολίτη.

Δημογραφικό και στεγαστικό ψηλά στην ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει και ένα ευρύ πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό, με έμφασης στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου x 2», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έχει τώρα πιο διευρυμένα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια.

Επίσης, δρομολογείται η ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, με αύξηση του επιδόματος τέκνων και πρόσβαση σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες «κλειδωμένη» φέρεται να είναι η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο και πάντως αναλόγως των εσόδων θα εξεταστούν τα περιθώρια και για άλλες παρεμβάσεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις