Στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που έγιναν μετά τη συνάντησή τους – διάρκειας περίπου 30′ – ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τους γείτονες τόσο για την καταπάτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις εκ μέρους τους στο Αιγαίο όσο και για την εισβολή στη Συρία.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επέλεξε την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και ήταν ιδιαίτερα χλιαρός έως και προστατευτικός όσον αφορά τη στάση των γειτόνων. Συγκεκριμένα, έκανε μόλις μία γενικού περιεχομένου αναφορά πως όλες οι χώρες – συμπεριλαμβανομένων αυτών της Συμμαχίας – θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η στάση του κ. Στόλτενμπεργκ λοιπόν, δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επί της ουσίας είναι ο πρώτος και μοναδικός έως σήμερα πρωθυπουργός που καταδίκασε δημοσίως την πολιτική των ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ. «Η τακτική των ίσων αποστάσεων μπορεί να είναι αναμενόμενη στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά αδικεί την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα είναι θύμα παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου και το ίδιο ισχύει για την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Είχε προηγηθεί, άλλωστε, εκτενής ενημέρωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ από τον πρωθυπουργό για την τουρκική προκλητικότητα σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη και για την εισβολή στη Συρία, κάνοντας λόγο για μία ενέργεια που παραβιάζει εκτός από τα σύνορα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες. Μάλιστα, τόνισε ότι χρέος είναι για τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ να ασκήσουν κάθε επιρροή, ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός. Διαφορετικά, εκτίμησε ότι θα επικρατήσει αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και θα υπάρξουν απώλειες ανθρώπινων ζωών και νέα ρεύματα προσφύγων.