Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο επίκεντρο η χτεσινή (6.7.2023) η ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην πρεμιέρα των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε αυστηρά στις προεκλογικές εξαγγελίες που θα υλοποιηθούν ως το τέλος της τετραετίας και θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, για να ψηφιστεί ως τις αρχές Αυγούστου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους, όμως στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι είναι θέμα ελάχιστων μηνών η επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στο newsit.gr ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν αυτό συμβεί ακόμη και μέσα στον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβρη, εκτιμώντας ότι σημαίνοντα ρόλο θα παίξει η δέσμευση, την οποία επανέλαβε και χτες ο πρωθυπουργός, για πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του 1ου μνημονίου αλλά και η σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα μέτρα και οι στόχοι
Μη θέλοντας λοιπόν να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές, σε οικονομικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε αποκλειστικά:
- Στη συνέχιση του Market Pass.
- Στην καθιέρωση, ως μόνιμου μέτρου, του youth pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο / νέα, το οποίο θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.
- Στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, που τίθεται σε ισχύ σε μόνιμη βάση, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, όπως επεσήμανε.
- Στην πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
- Στην αύξηση του οικογενειακού επιδόματος από 20 έως 50 ευρώ, στους δημόσιους υπαλλήλους με οικογένεια.
- Στη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές.
- Στη μόνιμη απαλλαγή πρώην δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ από τις φαρμακευτικές δαπάνες.
- Στη δέσμευση ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις.
- Στη διόρθωση που προωθείται ώστε όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, να μη βλέπουν πια τη σύνταξη τους μειωμένη κατά 30% και αντ’ αυτού να υπάρχει μόνο μία μικρή παρακράτηση, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμευση για:
- Επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του κράτους από το Υπερταμείο, όπου είχε εκχωρηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,
- Υποχρεωτική κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα,
- «Λογικά», όπως σημείωσε, πρωτογενή πλεονάσματα,
- Μείωση του δημόσιου χρέους, κάτω από το 140% ως το 2027, αλλά και στην πρόβλεψη για υποχώρηση της ανεργίας κάτω από το 8% στην τετραετία.
Μητσοτάκης: «Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός»
«Να γίνουμε οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρθενική ομιλία στη Βουλή, μετά τις εκλογές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Στόχος μας ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός» τόνισε, αναφερόμενος στο πλάνο τετραετίας της κυβέρνησης, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και στην αναμόρφωση του ΕΣΥ, με 10.000 προσλήψεις κ.ά. μέτρα.
Κάλεσμα Μητσοτάκη σε ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα για συνεννοήσεις
Ο πρωθυπουργός, σε αυτό το «πολύχρωμο» περιβάλλον των οκτώ κομμάτων της νέας Βουλής, έστειλε μήνυμα για ενότητα και συνεννοήσεις, ώστε να προωθηθούν αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.
Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο ζήτησε να συνδράμει στην αλλαγή του άρθρου 16, στη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τη λειτουργία ξένων πανεπιστημίων στη χώρα.
«Και εύχομαι ειλικρινά κ. Ανδρουλάκη να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος και να σταματήσει αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας
«Δεν θα υποσχεθώ θαύματα… Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας» το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο οποίος συνόψισε το διακύβευμα της επόμενης τετραετίας σε δύο λέξεις: «πρόοδος – οπισθοχώρηση».