Τρίτη, 27 Αυγ.
32oC Αθήνα

Τα μηνύματα του Αλέξη με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο

Τα μηνύματα του Αλέξη με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο

Αν η σημειολογική προσέγγιση μιας ομιλίας μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων, να εντοπίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες του ατόμου που εκφέρει το λόγο, τότε μπορούμε να εξάγουμε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. 

Ξεπερνώντας τη διθυραμβική προσέγγιση των συμπερασμάτων που προέκυψαν από το Eurogroup της Δευτέρας και συγκεντρώνοντας την προσοχή σε εκείνα που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, μπορούμε να πούμε πως κύριο μέλημα των επόμενων ενεργειών και κινήσεων του πρωθυπουργού, θα έχουν στο επίκεντρο την οικονομία και ειδικότερα τις επενδύσεις.

Σε δύο σημεία της ομιλίας του ο πρωθυπουργός πρόταξε τις επενδύσεις και ελπίζουμε αυτό να αποτελεί ισχυρή ένδειξη για δέσμευση να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως την επόμενη μέρα θα πρέπει: “να στρέψουμε την προσοχή μας στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, στην καθημερινότητα των πολιτών, απελευθερωμένοι από την καθημερινή έγνοια μιας εντατικής διαπραγμάτευσης.
Και εκεί έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε:

Για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

Για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία”.

Η πρόταξη της βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος από τον πρωθυπουργού συνεπάγεται υποτίθεται και την εφαρμογή ανάλογων πολιτικών, την προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, χάρη στη δημιουργία σταθερού και ελκυστικού περιβάλλοντος.

Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός με επιμονή και ισχυρή θέληση να πάρει αποφάσεις και να εφαρμόσει πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία αποτελεί και τη μοναδική διέξοδο της χώρας, τη μοναδική ελπίδα να αξιοποιηθούν οι όποιες συμφωνίες.

Στη δεύτερη αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι: “Ο προσανατολισμός όλων μας πρέπει να στραφεί στις μεγάλες, στις πραγματικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα και ο ελληνικός λαός.

Να προσελκύσουμε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις.

Επενδύσεις σημαίνει δουλειές.

Να ολοκληρώσουμε τάχιστα τα μεγάλα έργα.

Να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε το πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Να καταπολεμήσουμε την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Να δώσουμε τη μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Και βεβαίως να μείνουμε σταθεροί στο στόχο μας στην μεγάλη αυτή μάχη που ξεκινήσαμε ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Στο μεγάλο απόστημα του τόπου”.

Σημειολογικά δεν μπορεί να είναι τυχαία η επανάληψη του στόχου και προπαντός η πρόταξή του για προσέλκυση επενδύσεων.

Ομως, για να γίνει αυτό απαιτούνται μεταρρυθμίσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές κινούνται ενάντια στις κρατικίστικες νοοτροπίες και ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ. Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι: Θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να τιθασεύσει τους ιδεοληπτικούς συντρόφους που υπάρχουν ακόμα και στην κυβέρνηση; Θα μπορέσει να κάνει τη ριζική στροφή που απαιτείται για να εφαρμόσει ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα ταχείας ανάπτυξης; Είναι διατεθειμένος ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει άλλη μία κωλοτούμπα, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει πορεία η χώρα, να βγει από την κρίση, να δει ανάπτυξης πρόσωπο και καλύτερες ημέρες οι πολίτες;

Γιατί θα το πούμε άλλη μία φορά. Σήμερα δεν υπάρχουν μπλε, πράσινες, κόκκινες ή ροζ οικονομίες. Υπάρχουν ανταγωνιστικές και αποδοτικές ή νεκρές οικονομίες. Με την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να κλείνει προς τις ανταγωνιστικές. Μένει να δούμε αν θα κάνει πράξη τα σήματα που έστειλε.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε