Site icon NewsIT

Τα… μυστικά μιας απουσίας: Γιατί «απέχει» από τη Βουλή ο Μητσοτάκης – Η απάντηση στις παροχές Τσίπρα

29.11.2018 | 06:54
Τα… μυστικά μιας απουσίας: Γιατί «απέχει» από τη Βουλή ο Μητσοτάκης – Η απάντηση στις παροχές Τσίπρα

Η – δεύτερη διαδοχικά – απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή, τη στιγμή ακριβώς που ψηφίζονταν κι άλλα θετικά μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ), έχει προκαλέσει νέο γύρο συζητήσεων, αλλ’ ακόμη και… γκρίνιες. Διότι υπάρχουν κι αυτοί που πιστεύουν ότι θα έπρεπε ν’ αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο τον Αλέξη Τσίπρα και τις σκληρές, πολωτικές και καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα επιθέσεις του από το βήμα της Βουλής κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, εμμένει στην επιλογή του να μένει μακριά…

Ο στρατηγικός στόχος της ΝΔ και του προέδρου της είναι διττός: από τη μία πλευρά, δεν θέλουν να σηκώσουν το γάντι και να εμπλακούν σε ένα σκηνικό ακραίας πόλωσης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που στοχεύουν στις ψήφους των μετριοπαθών και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που δεν ανήκουν παραδοσιακά στο χώρο της Δεξιάς. Από την άλλη πλευρά, επιλέγουν ν’ απαντήσουν αποτελεσματικά στην παροχολογία Τσίπρα με την παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και όχι με φραστικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή.
Έτσι, η εκτίμηση που φαίνεται να οδήγησε τον πρόεδρο της ΝΔ εκτός κάδρου της αντιπαράθεσης είναι το «σκληρό ροκ» που έχει επιλέξει εδώ και καιρό ο κ. Τσίπρας ως τελευταίο του χαρτί μήπως και αλλάξει το κλίμα κι αντίστοιχα η ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μη δείξει στον κόσμο ότι σέρνεται στη Βουλή από τον πρωθυπουργό, παρά έχει εκείνος των πρωτοβουλία των κινήσεων. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ προτίμησε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για την ηλεκτροκίνηση την Τρίτη, ενώ είχε προηγηθεί – το περασμένο Σάββατο – το πρόγραμμα για την Παιδεία, εμμένοντας αποκλειστικά στη δική του ατζέντα.
Πίσω από τις γραμμές, πάντως, πέραν της υπεροχής που φαίνεται να διαθέτει στο βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας έναντι του κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό ζήτημα από τη στιγμή που υπερψηφίζει τα θετικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή κι όμως είναι υποχρεωμένη την ίδια ώρα να τα κατακεραυνώνει. Αυτό το πολιτικό οξύμωρο είναι που δεν θέλει να σκαλίσει με την παρουσία του στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να «πετροβολά» από απόσταση τον κ. Τσίπρα και παράλληλα, με την απόσταση που κρατάει, να στέλνει το μήνυμα πως όσα λέει ο πρωθυπουργός δεν έχουν πλέον καμία σημασία κι αντιθέτως προέχουν οι δικές του δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησής του.
Μ’ αυτή τη λογική κι ακολουθώντας αυτήν την τακτική, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στον πρωθυπουργό και στην ομιλία του στη Βουλή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από το βήμα της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Δανείστηκε μάλιστα τους στίχους του Σπύρου Γιατρά από το αξέχαστο τραγούδι του Στράτου Διονυσίου για να περιγράψει την κατάσταση στην οικονομία: «Μας υποχρέωσε, αλλά δεν είπε τελικά πόσο μας χρέωσε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για τον κ. Τσίπρα.
Κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση πως λόγω των χειρισμών της στο πρώτο επτάμηνο του 2015 οι πολίτες πλήρωσαν πολλά περισσότερα από αυτά που τους αναλογούσαν πραγματικά. «Η Ελλάδα θέλει δουλειές και ευκαιρίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τις βασικές θέσεις της ΝΔ για άμεση μείωση της φορολογίας, για απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις κτλ.
Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Πάτρα, όπου το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας που πήρε το χρίσμα από τη ΝΔ.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version