Site icon NewsIT

Τα σενάρια για εκλογές, οι «χρησμοί» Μητσοτάκη και οι «ασκήσεις επί χάρτου» στο Μαξίμου

29.11.2019 | 08:10
Τα σενάρια για εκλογές, οι «χρησμοί» Μητσοτάκη και οι «ασκήσεις επί χάρτου» στο Μαξίμου

Μια φράση του Τάκη Θεοδωρικάκου για τον εκλογικό νόμο αρκούσε για να βάλει... φιτιλιές: «Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο», είπε σε συνέντευξή του. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που είχε ισχυριστεί ότι στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο πρόωρων εκλογών, παρά τις σχετικές διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεν είπε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει πει και ο πρωθυπουργός – το οποίο, άλλωστε, συνιστά μια πραγματικότητα. Ότι, δηλαδή, εάν δεν βρεθούν οι 200 ψήφοι για την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της απλής αναλογικής, τότε η χώρα θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε διπλή εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συμμαχική.

Click4more: Αποθέωσε τους υπουργούς ο Μητσοτάκης! Οι 6 άξονες και τα… 30 νομοσχέδια

Μία ακόμη πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το 2020 και σ’ αυτό συνηγορούν κυρίως οι επιδόσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Με δεδομένο, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει ανασυγκροτηθεί και να μπορεί ν’ ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση κι από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ευνοείται από τον παρατεταμένο «μήνα του μέλιτος» και δεν εμφανίζει φθορά, η ΝΔ θα μπορούσε να πετύχει μια ευρεία νίκη και ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πολιτική του κυριαρχία. Και να κερδίσει έτσι μια «καθαρή» τετραετία έως το 2024.

Ο αντίλογος, όμως, είναι πως κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα φαινόταν στα μάτια των ψηφοφόρων λιγότερο θεσμικός και περισσότερο ανακόλουθος με τις δεσμεύσεις του για εξάντληση της τετραετίας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις εκλογικές επιδόσεις της ΝΔ. Επιπλέον, η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές απαλλάσσει από έναν μεγάλο πονοκέφαλο τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ούτε τη δαμόκλειο σπάθη της κάλπης έχει πάνω από το κεφάλι του ούτε την «υποχρέωση» να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με 180 ψήφους.

Τα σενάρια εκλογών, εξάλλου, πυροδοτεί ακόμη και η εντύπωση που δημιουργήθηκε σε πολλούς από την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου. Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση προχωρεί σε παροχές και προσλήψεις εντός του 2020. Η πραγματικότητα, όμως, κι εδώ είναι διαφορετική, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε στους υπουργούς του ότι θα πρέπει να αναδεικνύουν στο πεδίο της οικονομίας την σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος «έως το τέλος της τετραετίας». Με την κατακλείδα του, δηλαδή, να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Μία ακόμη αξιοσημείωτη παράμετρος στο σκηνικό είναι ότι δεν έχει παρέλθει το 18μηνο από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όπερ σημαίνει πως τυχόν πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα και όχι με σταυρό. Όπερ επίσης σημαίνει πως η λίστα αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» για τους βουλευτές, αφού η (επαν)εκλογή τους στηρίζεται αποκλειστικά στις αποφάσεις του αρχηγού – του πρωθυπουργού, εν προκειμένω, για τη ΝΔ.

Click4more: Ο Μητσοτάκης στο Μπάκιγχαμ! Το «ραντεβού» του πρωθυπουργού με την Βασίλισσα Ελισάβετ

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το newsit.gr εκτιμούν, εξάλλου, ότι η αναφορά σε πρόωρες εκλογές από τον κ. Τσίπρα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και αναδεικνύει την αγωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συσπειρώσει το κόμμα του και να το κρατήσει σε εγρήγορση. Πολλοί είναι εκείνοι, εξάλλου, που, είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης, θεωρούν ότι πρωτίστως το προσφυγικό/μεταναστευτικό και δευτερευόντως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η επίτευξη του στόχου μείωσης του ορίου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κρίνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και το αν θα στηθούν ή όχι κάλπες το 2020. Πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη και το πολιτικό momentum, όπως αυτό καταγράφεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι εξελίξεις μοιάζουν ν’ απομακρύνονται από τους πρώτους μήνες του 2020. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη μεγάλη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και των επιδόσεων των υπουργών να υπάρξει ένας μικρότερος ή μεγαλύτερος ανασχηματισμός γύρω στο Μάρτιο, αν και η χθεσινή εισήγηση Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο και τα «μπράβο» που μοίρασε στους υπουργούς του για τις επιδόσεις τους και την παραγωγή νομοθετικού έργου φαινομενικά απομακρύνουν (και) αυτό το ενδεχόμενο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version