Πολιτική

Τα σενάρια για “μεγάλο συνασπισμό” και οι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές – Το σκληρό πόκερ για τον ανασχηματισμό και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

- Εκλογές το φθινόπωρο εισηγούνται πολλοί στον Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης
- Ποιοι θέλουν κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" αλλά φοβούνται τη Χρυσή Αυγή
- "Κόβει" κάθε συζήτηση για συνεργασία με Καμμένο ή Πολύδωρα ο πρωθυπουργός
- "Θέλω τον Γιάννη (Στουρνάρα) στις διαπραγματεύσεις" για το χρέος φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός ενόψει ανασχηματισμού

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκαλεί τριγμούς το πολιτικό σκηνικό και πέρα από τον ανασχηματισμό, το θέμα των ημερών είναι το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το αργότερο στις αρχές του 2015, ή αν όντως η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μέγα ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές γιατί πολλοί ξέρουν ότι δεν πρόκειται να επανεκλεγούν ή αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να βρει μια κοινή γραμμή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή τη ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, ήδη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ανάμεσα σε εκείνους που είναι υπέρ της προσφυγής στις κάλπες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Όσοι είναι υπέρ των εκλογών στις αρχές του φθινοπώρου τονίζουν πως η παρούσα Βουλή δύσκολα θα καταφέρει να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση ίσως “συρθεί” σε πρόωρες εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές.

Κυρίως όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα, φοβούνται ότι αυτή η κυβέρνηση δύσκολα να μπορέσει να αναλάβει μόνη της τη διαπραγμάτευση για το χρέος.

Τα σενάρια “μεγάλου συνασπισμού”

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να μην μπει στη διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον Πάνο Καμμένο ή τον Βύρωνα Πολύδωρα αλλά θα επιχειρήσει να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία με πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να μην ήταν «αέρας στα πανιά» της προσπάθειας για τη «Νέα Ελλάδα» αλλά ίσως η απάντηση στο δίλημμα «στροφή στα δεξιά ή άνοιγμα στο μεσαίο χώρο» να είναι μια «γαλάζια Ελιά».

Όλα αυτά την ώρα που αρχίζουν να ακούγονται τα σενάρια για τον μεγάλο συνασπισμό μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σενάρια αυτά προωθούν κύκλοι του Βερολίνου. Προς την κατεύθυνση αυτή θα οδηγούσε το ενδεχόμενο κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα (πρόταση που στηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά απορρίπτει ο πρωθυπουργός).

Στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Σημίτης φέρεται να προωθεί πρωτοβουλίες ανασύνθεσης του χώρου με ΠΑΣΟΚ, 58, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι

Χωρίς το μπόνους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει 96 έδρες, η Νέα Δημοκρατία 82, η Χρυσή Αυγή 34, η Ελιά 29, το Ποτάμι 24, το ΚΚΕ 22 και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 13.
Δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει χρόνια τώρα ξεκαθαρίσει πως δεν δέχεται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση και πως κανένα κόμμα δε θέλει να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή, τότε κυβέρνηση χωρίς μπόνους θα μπορούσαν να σχηματίσουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ (178 έδρες) ή ΣΥΡΙΖΑ – Ελιά – Ποτάμι και ΑΝΕΛ (162 έδρες).

Αλλά ο «μεγάλος συνασπισμός» θα έφερνε τη Χρυσή Αυγή σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολύ δύσκολα θα γίνουμε… Γερμανία.

Ο ανασχηματισμός

Με τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει αναδειχθεί σε πρόσωπο «κλειδί» για τον ανασχηματισμό και με ημερομηνία ορόσημο την 11η Ιουνίου όταν συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο της ΤτΕ για να ανακοινώσει το όνομα του νέου διοικητή της Τράπεζας, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος αναζητούν τη χρυσή τομή που θα φέρει τον ανασχηματισμό.

Αν ο Γιάννης Στουρνάρας δεχτεί να διαδεχτεί τον Γιώργο Προβόπουλο, ο ανασχηματισμός σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας. Σίγουρα δεν θέλει να είναι ο νέος Επίτροπος στην Κομισιόν, ενώ ο πρωθυπουργός δε θέλει να… πάει σπίτι του.

Η Μαρία Δαμανάκη είναι φαβορί για δεύτερη θητεία ως επίτροπος. Ακούγονται επίσης τα ονόματα του Κωστή Χατζηδάκη, του Νίκου Δένδια και του Δημήτρη Αβραμόπουλου

«Θέλω τον Γιάννη στις διαπραγματεύσεις για το χρέος» φέρεται να λέει στους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, αλλά ο αντίλογος και οι πιέσεις έρχονται από εκείνους που λένε πως η παραμονή Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ «θα έστελνε ηχηρό μήνυμα ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν πήραν κανένα μήνυμα από τις κάλπες», όπως είπε κυβερνητικό στέλεχος στη Real.

Ένα από τα σενάρια είναι είτε να παραμείνει ο Γιάννης Στουρνάρας με αναπληρωτή τον Σταύρο Παπασταύρου είτε αν αποχωρήσει να υπάρξει δυαρχία, με τον Σταύρο Παπασταύρου –με αρμοδιότητα τις διαπραγματεύσεις για το χρέος- και Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ονόματα του ανασχηματισμού, σύμφωνα με τη Real News, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να αποχωρήσει από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι αν ο Κωστής Χατζηδάκης δεν είναι στη νέα κυβέρνηση, θα τον ενδιέφερε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεδομένη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, είναι η αποχώρηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο αλλά όχι κι από την κυβέρνηση. Ο Γιάννης Μιχελάκης, η κόντρα του οποίου με τον Γιάννη Σγουρό προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου, ίσως φύγει από το Εσωτερικών αλλά δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Παιδείας ίσως ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αποχωρήσει ενώ εξετάζεται και η αντικατάσταση του Συμεών Κεδίκογλου από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Προς υπουργοποίηση οδεύει και ο Μάκης Βορίδης, αβέβαιο είναι το μέλλον του Γιάννη Βρούτση, ενώ αρνητικές είναι οι εισηγήσεις για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοιχτή πρόσκληση Βενιζέλου σε Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ

Μπαλτάκος: Το 16,5% στα δεξιά της ΝΔ κι η νέα Βάρκιζα

Κατρούγκαλος: Και τον Θεό να προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ δε συναινεί

Ο νέος “χάρτης” της Βουλής – Οι ανεξάρτητοι “κλειδί” για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Γιατί ο Αντώνης Σαμαράς έφυγε… φουριόζος από το Μαξίμου

Το παρασκήνιο πίσω από την “παραίτηση” Στουρνάρα – «Θα τον κάνω να μου ζητήσει συγγνώμη» φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς – Διάψευση Κεδίκογλου

Ανασχηματισμός μέχρι το τέλος της εβδομάδας – «Κρεμασμένοι» στα τηλέφωνα οι υπουργοί – Πρόσωπο “κλειδί” ο Γιάννης Στουρνάρας: ΤτΕ, ΥΠΟΙΚ ή Κομισιόν;

Το παρασκήνιο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου – Χατζηδάκης για Επίτροπος (;)

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ
Η τακτική της πίεσης προς τα αλλά κόμματα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη εμφανίζεται να συγκεντρώνει 40 με 41 ψήφους - ενώ του ΠΑΣΟΚ περίπου 33 με 34
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για υπερκομματική στήριξη της Λούκας Κατσέλη και στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ