Πολιτική

Τα σενάρια για τις μειώσεις φόρων -“Ανάσα” για μισθωτούς και συνταξιούχους ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9%

Σενάρια επί σεναρίων για τη μείωση φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Κλειδώνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Στο 9% ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής. Ποιοι… μένουν εκτός.

Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται αυτή την περίοδο στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή που από την μία θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην μείωση φόρων και για μισθωτούς και συνταξιούχους και από την άλλη να μην διαταράσσει την δημοσιονομική ισορροπία και βέβαια την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το επόμενο έτος.

Την Παρασκευή κλειδώνει το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το περιβάλλον του θέλουν μία κίνηση έκπληξη που θα μειώνει αισθητά τον φόρο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Και αυτό διότι αυτό που γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9%, ουσιαστικά ακουμπάει μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες και δεν αγγίζει ή αγγίζει ελάχιστα μισθωτούς και συνταξιούχους.

Εκείνο που θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών είναι βρουν κάτι που θα αγγίζει και τους υπόλοιπους. Σενάρια υπάρχουν ουκ ολίγα. Αυτό όμως που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι μία καθαρή λύση και μάλιστα εμπροσθοβαρής.  Θα αγγίζει δηλαδή όλους, αλλά περισσότερο ευνοημένοι θα είναι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι και 20.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω το όφελος θα είναι σχετικά μικρότερο.

Όπως και να έχουν τα πράγματα πάντως στην οικονομία θα δημιουργηθεί ένα κενό το οποίο και θα πρέπει με τον άλφα ή βήτα τρόπο να κλείσει ή να περιοριστεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης από την ΔΕΘ θα εξαγγείλει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% για τα κέρδη του 2019 κάτι που σημαίνει ότι το όφελος για τις 250.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά της επόμενης χρονιάς.

Ποια είναι σήμερα τα σενάρια;

  • Η θέσπιση του συντελεστή 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τα 10.000 ευρώ είναι μια εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού η οποία έχει συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος καθώς προκύπτει ελάφρυνση για το σύνολο των φυσικών προσώπων: μισθωτούς με αποδοχές άνω των 8.500 ευρώ, συνταξιούχους με αποδοχές πάνω από το συγκεκριμένο όριο, το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων αλλά και το σύνολο των αγροτών με αποδοχές που ξεπερνούν το σημερινό αφορολόγητο. Η επίπτωση μόνο από τη συγκεκριμένη αλλαγή έχει δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 800 – 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το θετικό είναι το κόστος «σπάει» σε δύο προϋπολογισμούς. Στον προϋπολογισμό του 2020, θα προστεθεί η δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει εξαιτίας της μείωσης της παρακράτησης στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους οι οποίοι θα δουν αύξηση στον μισθό τους από την Ιανουάριο του 2020 (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα ψηφιστεί το συγκεκριμένο μέτρο μέσα στη φετινή χρονιά. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την άλλη, θα περιμένουν το 2021 για να δουν το όφελος στην τσέπη τους. Ναι μεν θα έχουν την αίσθηση ότι θα πληρώσουν λιγότερα αλλά το κέρδος θα αποτυπωθεί στο εκκαθαριστικό του 2021 επειδή η ελάφρυνση θα αφορά στα εισοδήματα του 2020.
  • Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης συνιστά περισσότερο μια «πολιτική» επιλογή καθώς πέραν του οικονομικού οφέλους που προκύπτει, υπάρχει και «πολιτικό μήνυμα». Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ήταν ένα από τα αντίμετρα που είχε προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από το 2020 ως «αντάλλαγμα» για την μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Η συγκεκριμένη ελάφρυνση όμως καταργήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διατήρηση της έκπτωσης φόρου. Η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης χρηματοδοτώντας το συγκεκριμένο μέτρο με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% (σ.σ με κάλυψη της διαφοράς από το μαξιλάρι ασφαλείας). Η νέα κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή η λύση θα έπληττε την αξιοπιστία της χώρας κάνοντας ζημιά. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά ότι αρκεί ένας «μικρός» δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί μια πρώτη δόση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% (και κατά επιπλέον 50% το 2021). Αν αυτή η μείωση αφορά στα εισοδήματα του 2020, θα είναι λιγότερο δαπανηρή για τον προϋπολογισμό καθώς θα βοηθηθούν και πάνω μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με ετήσιες απολαβές άνω των 12.000 ευρώ (σ.σ το όφελος προκύπτει λόγω της διαδικασίας της παρακράτησης). Και σε αυτή την περίπτωση, οι αυτοαπασχολούμενοι θα δουν τη διαφορά στο εκκαθαριστικό του 2021.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πληροφορίες λένε ότι το όνομα του Νίκου Κοτζιά απομακρύνεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ αντίθετα φαίνεται ότι έδαφος κερδίζει η υποψηφιότητα του Γιάννη Δραγασάκη
Ο Νίκος Κοτζιάς «φεύγει», ο Γιάννης Δραγασάκης «έρχεται»: Νέα σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας