Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα τεθούν στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120 χιλιάδες ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως όσοι έχουν κόκκινα δάνεια και η αξία των ακινήτων του υπερβαίνει τις 120.000 τότε μπορεί να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Βέβαια, με τις αντικειμενικές αξίες να μην έχουν αλλάξει ποτέ από την έναρξη της κρίσης, ουσιαστικά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 120.000.
Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35 χιλιάδες ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250 χιλιάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η αντικειμενική αξία που ένα σπίτι είναι προστατευμένο από πλειστηριασμό είναι στα 375.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Στις 11 το πρωί της Πέμπτης, θα συναντηθεί εκ νέου ο υπουργός Οικονομίας με τους εκπροσώπους των θεσμών και θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».