Site icon NewsIT

Τα σχέδια της κυβέρνησης για εστίαση και τουρισμό – Η κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά αύριο

10.05.2020 | 09:50
Μητσοτάκης

Η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη την επόμενη μέρα κι έχει το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία, αλλά η επόμενη μέρα περνά ασφαλώς μέσα από το σχέδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της επιστροφής στην κανονικότητα.

Έμφαση δίδεται κυρίως στο ζήτημα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και στον τουρισμό, αφού από αύριο επαναλειτουργούν ούτως ή άλλως όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην των πολυκαταστημάτων και των εμπορικών κέντρων, ήτοι σχεδόν το 70% της αγοράς. Έτσι, μετά την πρώτη εβδομάδα που λειτούργησε περισσότερο ως εβδομάδα προσαρμογής, από αύριο ξεκινά μια κρίσιμη εβδομάδα για τη συνέχεια, καθώς, εκτός από τα καταστήματα που θα βγάλουν περισσότερο κόσμο στο δρόμο και θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, στα θρανία θα επιστρέψουν και οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ειδικά για τον τουρισμό, στο Μαξίμου αναμένουν το σχέδιο της Κομισιόν που θα παρουσιαστεί αυτήν την εβδομάδα και κυρίως το τι μέλλει γενέσθαι με τις αεροπορικές συνδέσεις. Ήδη πάντως υπήρξαν τα πρώτα καλά νέα από τη γερμανική Lufthansa, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει και πάλι τις πτήσεις από και προς τη Φρανκφούρτη και το ίδιο αναμένεται σύντομα να γίνει με άλλες χώρες (π.χ. Ισραήλ), ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να τονώσει τον εξωτερικό τουρισμό με διμερείς συμφωνίες.

Σχετική συζήτηση έγινε και στην τηλεδιάσκεψη των χωρών που αντιμετώπισαν επιτυχημένα την πανδημία την περασμένη Πέμπτη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε μια πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ αυτών των χωρών και την υιοθέτηση πρωτοκόλλων, ούτως ώστε να δημιουργηθούν «ασφαλείς» διάδρομοι μεταξύ αυτών των χωρών: Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία και Ελλάδα.

Η Αθήνα προτείνει να γίνονται τεστ στη χώρα αναχώρησης για όσους πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα και να μην ταξιδεύουν όσοι εντοπίζονται θετικοί στον ιό . Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρχει πληρότητα στα αεροπλάνα, καθώς θα έχει εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχουν ασθενείς ταξιδιώτες, ενώ δεν θα ισχύει και η 14ήμερη καραντίνα για όσους φτάσουν στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία) δίνει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα, το οποίο αποτυπώνεται και στα θετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου το τελευταίο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση, το σενάριο επαναλειτουργίας των καταστημάτων στις 25 Μαΐου αντί την 1η Ιουνίου εξακολουθεί να υφίσταται και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα έως τις 20 του μήνα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα κατατεθούν, εξάλλου, προς ψήφιση στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, οι οποίες θα προβλέπουν ακόμη και το διπλασιασμό του χώρου που διαθέτουν τα καταστήματα σήμερα δίχως επιπλέον τέλη στους δήμους. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης, τότε τα τέλη θα μειώνονται στο μισό. Επίσης, προβλέπεται η έκτακτη πεζοδρόμηση από τους δήμους, ώστε να τοποθετηθούν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, αλλά θα τηρηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για να κυκλοφορούν οι πεζοί δίχως εμπόδια.

Αναφορικά με το οικονομικό σκέλος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση του ΦΠΑ για τις καφετέριες από το 24% στο 13% και γενικότερα στην εστίαση κάτω του 13%, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια που αφορούν πάγωμα του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα ή μείωση του ΦΠΑ και σ’ αυτόν τον κλάδο. Σημειώνεται, τέλος, ότι εξετάζεται η απελευθέρωση της μετάβασης των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό από και προς τα νησιά για την προετοιμασία του ανοίγματος των επιχειρήσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version