Στο νέο πολιτικό περιβάλλον, μετά τα μαζικά συλλαλητήρια για τα Τέμπη, την προηγούμενη Κυριακή, και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να οργανώνουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες κατά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισπεύδεται, όπως όλα δείχνουν, ο ανασχηματισμός, τόσο στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι να προχωρήσει το συντομότερο σε ανασχηματισμό και σε ουσιαστικές διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ίδιος φέρεται να μην έχει μοιραστεί τις σκέψεις του, όμως οι συνομιλητές του εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, προβλέπουν ότι ανασχηματισμός που αρχικά αναμενόταν στις αρχές του καλοκαιριού ή πριν από την ΔΕΘ, αρχές φθινοπώρου, ενδεχομένως να γίνει μετά την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία τοποθετείται στις 12 Φεβρουαρίου.
Προς «σπάσιμο» του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών
Το αν οι αλλαγές στο κυβερνητικό θα είναι διαρθρωτικές ή σημειακές, με έμφαση στους υφυπουργούς, μένει να φανεί. Αυτό όμως που όλοι εκτιμούν ότι θα πράξει ο πρωθυπουργός είναι το «σπάσιμο» του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Το ένα με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το άλλο τις υποδομές.
Οι «αδύναμοι κρίκοι»
Ο νυν υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται να είναι ο «αδύναμος κρίκος» στη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης, για δύο λόγους. Η δυσαρέσκεια για το πρόσωπο του στο Μέγαρο Μαξίμου σχετίζεται, πρώτον με καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο του και τα προβλήματα στις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και δεύτερον με το γεγονός ότι έχει αποφύγει να «βγει μπροστά» στο θέμα των Τεμπών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προ εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται ότι οδεύει και ο ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ, για την διαχείριση από την επόμενη ήμερα της τραγωδίας, ως υπεύθυνος για τον συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών και δράσεων «επί του πεδίου», στα Τέμπη.
Αλλαγές και το Μέγαρο Μαξίμου;
Κομβικός παράγοντας για τον ανασχηματισμό θα είναι και το αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή αν θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, ακούγεται ότι έχει συζητηθεί ακόμη και το να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.
Αν και εφόσον υπάρξει αυτή η μετακίνηση, τότε οι αλλαγές που θα προκύψουν στην σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, λόγω «καραμπόλας», μπορεί να είναι ευρείες.
Κεντροδεξιά ή κέντρο;
Αυτό που επίσης συζητείται έντονα στους κόλπους της “γαλάζιας” παράταξης είναι το στίγμα που θα θελήσει να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό. Θα συνεχιστεί η στροφή προς τα δεξιά που σηματοδοτήθηκε με την επιλογή δύο κεντροδεξιών στελεχών για τα δύο πολιτειακά αξιώματα, του Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και του Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής;
Θα θελήσει να σηματοδοτήσει την προσήλωση και προς το κέντρο διατηρώντας κεντρογενή πρόσωπα στα υπουργεία ή επιλέγοντας να μπουν και άλλα πρόσωπα από το κέντρο στη νέα κυβέρνηση;
Και τα δύο ερωτήματα μένει να απαντηθούν στον ανασχηματισμό, όποτε και αν αυτός δρομολογηθεί.