Πολιτική

Τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη στο «κάδρο» της κυβέρνησης: «Να μην μείνει αναπάντητη καμία αιχμή» η στρατηγική του Μαξίμου

Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» στα social media δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 28η Φεβρουαρίου, την θλιβερή επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών, και τα συλλαλητήρια να οργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καθαρή εικόνα ότι αυτές οι κινητοποιήσεις για τα Τέμπη είναι εξαιρετικά πιθανό να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Αυτό όμως που πραγματικά ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο, είναι να μην σημειωθούν σοβαρά επεισόδια στα συλλαλητήρια.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή υπό τον φόβο «ατυχήματος», ενώ την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, μετείχε σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μάξιμου για το θέμα αυτό.

Η «ανάγνωση» των κινητοποιήσεων

Η ερχόμενη Παρασκευή έχει για την κυβέρνηση μία επιπλέον βαρύτητα. Οι κινητοποιήσεις και το ύφος των συλλαλητηρίων θα δείξουν αν η υπόθεση των Τεμπών έχει έναν κινηματικό, αντικυβερνητικό χαρακτήρα.

Το κλίμα πόλωσης του τελευταίου διαστήματος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, μαζί με την ιδιότυπη «μάχη» μέσα από τα social media, ακόμη και με αναρτήσεις προτροπής σε βιαιοπραγίες, δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, είναι εδραία η εκτίμηση ότι αυτό το κλίμα έχει μεν πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση «η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει», όπως σημειώνουν, «παρά την προσπάθεια αποσταθεροποίησης από την αντιπολίτευση», την οποία κατηγορούν για εργαλειοποίηση της τραγωδίας και του πόνου των συγγενών, για πολιτικά οφέλη.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προτάσσουν στον δημόσιο λόγο τους κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ισχυρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν τη ΝΔ να χάνει μεν δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή μεγάλες απώλειες καταγράφει και το ΠΑΣΟΚ.

Στον αντίποδα, ενισχύονται τα αντισυστημικά κόμματα και δη η Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου διατηρεί σταθερά υψηλές πτήσεις.

«Μέσα σε αυτό το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, μετά την εκλογή Τραμπ και την ατζέντα που προωθεί, η χώρα δεν μπορεί να “παιχτεί στα ζάρια”» δηλώνει στο newsit.gr πηγή της κυβέρνησης, θέτοντας ουσιαστικά και το διακύβευμα του Μεγάρου Μαξίμου σε αυτό το πολιτικό τάιμινγκ.

«Όλοι στην “αρένα”»

«‘Όλοι στην… “αρένα”» είναι το μήνυμα του Μαξίμου σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ζητώντας να βγουν όλοι μπροστά και να μην αφήνουν αναπάντητη καμία αιχμή προς την κυβέρνηση, από όπου και αν προέρχεται, και να αποδομούν την στρατηγική κομμάτων της αντιπολίτευσης που «στηρίζονται σε ψεύδη και συκοφαντίες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, την περασμένη εβδομάδα, απάντησε ακόμη και στη Μαρία Καρυστιανού, καταλογίζοντας στην Πρόεδρο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών ότι προέβη σε «πολιτικές τοποθετήσεις».

«Η κ. Καρυστιανού είναι μια μητέρα που έχει χάσει το παιδί, σκύβω το κεφάλι σε αυτή την ιδιότητα. Είναι ενάγουσα και έχει θεσμικό ρόλο και αναζητά την τιμωρία των ενόχων. Απόλυτος σεβασμός στον ρόλο της αυτός. Όμως μετά κάνει πολιτικές τοποθετήσεις και βάζει πολιτικά ζητήματα» δήλωσε ο κ. Βορίδης, τονίζοντας ότι σε αυτά «δεν γίνεται να μην απαντάς».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
Στελέχη της Κουμουνδούρου εκφράζουν την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν ακόμα αποκαλυφθεί «όλα τα επεισόδια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών»
Ο Σωκράτης Φάμελλος ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
«Μια αποφασιστική νίκη για την πολιτική μας οικογένεια, τη Γερμανία και την Ευρώπη», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για της εκλογές στη Γερμανία
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς - «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: θα είστε ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Μητσοτάκης: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ειδική ομάδα για το πετρέλαιο στους αγρότες και αύξηση δαπανών για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»
Δημιουργείται λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη, στα 2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο, αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανασκόπηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Thessaloniki Summit
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι: Τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, είπε ο πρωθυπουργός
«Η Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Κυριάκος Μητσοτάκης: «130 αστυνομικοί στον προαστιακό και στα λεωφορεία» – Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα αστυνόμευσης
«Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού προγράμματος, η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο της Αττικής με ειδικό σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ