Σε έξι ημέρες από σήμερα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την Ολομέλεια της Βουλής, ανοίγει ο δρόμος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών, μαζί με την προαναγγελία παραίτησης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, φαίνεται να φέρνουν πολύ κοντά τις αλλαγές στην κυβέρνηση με ανασχηματισμό από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό ακόμη και τώρα, πριν από την προεδρική εκλογή, ωστόσο οι περισσότεροι συνεργάτες του προτείνουν να μετατεθεί για τον Μάρτιο. Το σκεπτικό τους είναι ότι Φεβρουάριος θα είναι ένας εξαιρετικά φορτισμένος…
Μέσα στον μήνα θα διεξαχθεί η συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Χρ. Τριαντόπουλο, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα (Πολυτεχνείου κλπ) για τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς στην μοιραία αμαξοστοιχία, ενδεχομένως αν αυτά δουν το φως πριν το τέλος Φεβρουαρίου να κατατεθεί αμέσως και πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ στις 28 του μήνα θα υπάρξουν νέα συλλαλητήρια με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 2 χρόνων από την τραγωδίας των Τεμπών.
Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιμένει πρώτα να δει πως εξελίσσεται η υπόθεση των Τεμπών και στη συνέχεια, μέσα στον Μάρτιο, θα προβεί σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, για να μην «κάψει το “χαρτί” του ανασχηματισμού», μέσα σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλαγές στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών
Ένα σημείο «κλειδί» του ανασχηματισμού εκτιμάται ότι θα είναι η αντικατάσταση υπουργών που το όνομα τους συνδέθηκε με την υπόθεση των Τεμπών.
Έτσι, μετά την «εθελούσια» αποχώρηση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλου από την κυβέρνηση, το πρόσωπο που θεωρείται… «αδύναμος κρίκος» είναι ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Κι αυτό, τόσο γιατί έχει αποφύγει να «βγει μπροστά» στο θέμα των Τεμπών, όσο και για τις καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο του και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Βέβαιο θεωρείται και το σπάσιμο του υπουργείου, σε δύο ανεξάρτητα υπουργεία, Μεταφορών και Υποδομών.
Ο κομβικός ρόλος του Γ. Γεραπετρίτη
Κομβικός παράγοντας για το εύρος των αλλαγών στο Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι και η επιστροφή ή όχι του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή την περίπτωση θα προκύψουν «καραμπόλες» που θα οδηγήσουν σε ευρείες, δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Για παράδειγμα, η θέση του κ. Γεραπετρίτη θα πρέπει να καλυφθεί από ένα στέλεχος πρώτης γραμμής. Αν στα ηνία της Ελληνικής διπλωματίας, βρεθεί, όπως ακούγεται, ο Κωστής Χατζηδάκης, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μετακινηθεί άλλο κορυφαίο στέλεχος, κι έτσι θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο αλλαγών.
Αλλαγές «φρουράς» στους υφυπουργούς
Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, με στόχο να αξιοποιηθούν βουλευτές της Ν.Δ. που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.