Με την ιδιότητα του μάρτυρα «πέρασαν» από το γραφείο του 6ου τακτικού ανακριτή τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία χειρίστηκαν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δηλαδή, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Ενώπιον του ανακριτή βρέθηκε και η διάδοχος του κ. Τόσκα, Όλγα Γεροβασίλη.
Σκουρλέτης: «Δεν είχα αρμοδιότητα»
Αποποιήθηκε των ευθυνών του στην κατάθεση του στον ανακριτή στις 4 Φεβρουαρίου 2020 ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Αίσθηση μάλιστα προκαλεί το γεγονός πως κατέθεσε ότι δεν ενημερώθηκε από κανέναν για την πυρκαγιά, παρά μόνο από τα ΜΜΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Ήμουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν ενημερώθηκα από κανέναν για την φωτιά, μόνο από τα ΜΜΕ. Φαινόταν πολύς καπνός στην Αθήνα και τηλεφώνησα στον κ. Τόσκα λέγοντας του «τι γίνεται με την πυρκαγιά στην Κινέτα;». Μετά από κάποιες ώρες του είπα ότι θα πάω εγώ να τον δω.
Click4More Μάτι: Έξι φορές είχε καταθέσει για τις πιέσεις που δεχόταν ο πραγματογνώμονας
Εκείνος ήδη είχε μεταβεί στο ΕΣΚΕ στο Χαλάνδρι. Στο σημείο αυτό ήθελα να σημειώσω ότι η παρουσία μου στο ΕΣΚΕ είχε να κάνει περισσότερο με ηθική συμπαράσταση και των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της πυρκαγιάς. Όταν ενημέρωσα τηλεφωνικώς τον κ.Τόσκα ότι θα πάω, μου είπε ότι υπάρχει και καινούργια πυρκαγιά, στο Νταού Πεντέλης και λόγω των ανέμων αυτό τους προβληματίζει. Ήταν μετά τις 17.00 και ενημέρωσα και τον κ. Βορίδη με τον οποίο συνομιλούσα ήδη τις προηγούμενες ημέρες για την επιτροπή που θέλαμε να συστήσουμε για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό. Στη συζήτηση επάνω του ανέφερα ότι υπάρχει μία πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Στο ΕΣΚΕ έφτασα 17.30 με 18.00 με επιφύλαξη για τον ακριβή χρόνο. Αμέσως πήγα στο γραφείο του κ. Τερζούδη και ήταν μόνο ο κ. Τόσκας εκεί. Από καιρού εις καιρού ερχόντουσαν και άτομα από τον θάλαμο επιχειρήσεων και τον ενημέρωναν για την πορεία της πυρκαγιάς. Ο κ. Ματθαιόπουλος ήρθε κάποια στιγμή, δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Εμείς ήμασταν στο γραφείο του αρχηγού, ο οποίος πηγαινοερχόταν. Ο κ. Καπάκης ήταν εκεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Σκουρλέτης δέχθηκε μπαράζ ερωτήσεων από τον ανακριτή για την ενημέρωση που είχαν στο ΕΣΚΕ όσο και για το τι έγινε με τα εναέρια μέσα. «Θέλω να επισημάνω ότι την ίδια ώρα ενημερωνόμασταν και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια για την ενημέρωση που μας έδινε ο αρχηγός εκείνες τις στιγμές. Αυτό που θυμάμαι από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Τερζούδη, βασικό αίτιο της επελθούσας τραγωδίας ήταν ότι η φωτιά δεν μπορούσε να ελεγχθεί λόγω της έντασης των ανέμων» τόνισε.
Αναφορικά δε με το εάν γνώριζε ότι για 50 λεπτά από την εκδήλωση της πυρκαγιάς δεν πέταξε κανένα εναέριο μέσο πλην ενός που έκανε μια ρίψη κι έφυγε ο ίδιος απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά. Άγνοια δήλωσε και για την φωτιά στη Μotor Οil: «Αυτό που άκουσα από τους επιτελείς στο ΕΣΚΕ, θυμάμαι σίγουρα τον κ. Τερζούδη, ότι ήταν κοντά στα διυλιστήρια και πρέπει να προσέξουμε. Για πυρκαγιά μέσα στη Μotor Οil δεν άκουσα».
Για την στιγμή που η πυρκαγιά έφτασε στη θάλασσα και το εάν υπήρξε οργάνωση για διάβαση με λέμβους, ο κ. Σκουρλέτης είπε: « Κάποια στιγμή ενημερώθηκα ότι υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα. Δεν άκουσα όμως τίποτα άλλο σχετικά με λέμβους της πυροσβεστικής. Γνωρίζω ότι την περισυλλογή πολλών ανθρώπων την έκαναν από τη θάλασσα ιδιωτικά, με αιγύπτιους κυρίως ψαράδες, τους οποίους εν συνεχεία, όταν τους γνώρισα, φροντίσαμε να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια και τους βραβεύσαμε. Ο συνδυασμός των κλιματικών συνθηκών με τα χαρακτηριστικά του δομημένου περιβάλλοντος, δημιουργούσε εκείνη την ημέρα ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης», κατέληξε ο πρώην υπουργός.
Νίκος Τόσκας: Δεν μου είχαν πει λεπτομέρειες για την φωτιά στην Κινέττα
Ο κ. Τόσκας κατέθεσε στον ανακριτή στις 5 Φεβρουαρίου 2020 και κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που επιχείρησαν τα πτητικά μέσα αλλά και πώς τα διαχειρίστηκαν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής.
Ο πρώην υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε πως ο ίδιος δεν είχε ενημερωθεί για εκτροπή ελικοπτέρου στην Μotor Οil υπογραμμίζοντας πως στις 18.20 το απόγευμα του είπαν πως η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη και δεν μπορούσε να εφαρμοστεί σχέδιο απομάκρυνσης πολιτών. Όπως κατέθεσε ο κ. Τόσκας σχετικά με την πυρκαγιά στην Κινέττα δεν του είχαν αναφέρει ιδιαίτερες λεπτομέρειες αλλά είχε ενημερωθεί ότι είχαν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
«Δεν μου είχε αναφέρει πρόβλημα με τα εναέρια μέσα. Κάποια στιγμή μου ανέφερε, νομίζω ο κ. Τερζούδης και πιθανόν να ήταν παρών και ο κύριος Ματθαιόπουλος, ότι η πυρκαγιά ήταν στον περίγυρό των διυλιστηρίων, ότι είχαν στείλει επίγειες δυνάμεις, δεν θυμάμαι όμως να μου αναφέρουν για εναέριο. Μου είπαν ότι θα στείλουν ένα Ericsson. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για την ώρα ακριβώς, πάντως ήταν λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης. Άλλη ενημέρωση για το περιστατικό δεν είχα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Ο κ. Τόσκας επέμεινε πως ο ίδιος δεν έδωσε καμία οδηγία για το τι έπρεπε να γίνει στο πεδίο της πυρκαγιάς. «Ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης μόλις ενημερώθηκε το ΕΣΚΕ. Εγώ είπα να βάλουμε προτεραιότητες και να μου πουν τι ακριβώς θα κάνουν. Ο αρχηγός μου είπε ότι θα φροντίσει να πάρει όλα τα εναέρια από την Κινέττα και να τα πάει στο Νταού Πεντέλης, επίσης όσα αεροπλάνα ήταν σε εφεδρεία σε τρία αεροδρόμια Ελευσίνας, Τανάγρας, και Τατοΐου. Επίσης και στα επίγεια μέσα που βρίσκονταν στην Αττική, θα έδινε εντολή να κατευθυνθούν προς την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εκείνη τη στιγμή τέθηκε το θέμα της εκκένωσης των κατασκηνώσεων. Αμέσως μετά ενημερώθηκαν, έκλεισαν και τα τρία αεροδρόμια λόγω των ισχυρών πλευρικών ανέμων. Σε κάποια φάση μου είπαν, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα έκλεισε και το Ελευθέριος Βενιζέλος και υπήρχε προβληματισμός για το πού θα προσγειωθούν τα εναέρια που ήταν ήδη στον αέρα. Επειδή υπήρχε πρόβλημα στο αεροδρόμιο της Αττικής, δόθηκε εντολή να απογειωθούν τα αεροσκάφη Καναντέρ της Σάμου και της Ανδραβίδας». Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι γνώριζε πως στις 17.05 με 17.10 πήγε ένα Έρικσον στο Νταού Πεντέλης για να επιχειρήσει. «Δεν γνωρίζω αν έκανε ρίψεις. Εγώ ρωτούσα συνέχεια για εναέρια αν υπήρχαν και αν πήγαν. Δεν είχα πάρει απάντηση ότι είχε πάει άλλο ένα ίδιο στην περιοχή μέχρι τις 17.30 όπως με ρωτήσατε. Δεν γνωρίζω ούτε εάν πήγε εναέριο μέχρι τις 18.00 γιατί είχαν κλείσει τα αεροδρόμια» ανέφερε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζετε από τη θητεία σας στον Ελληνικό Στρατό για 35 χρόνια, αν υπάρχει δυνατότητα να απογειωθεί ένα αεροπλάνο της αεροπορίας στρατού με μια απλή προφορική εντολή και εν συνεχεία να επιχειρήσει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι, δεν μπορεί να γίνει, εκτός αν έχει προηγηθεί σχεδιασμός της επιχείρησης και η εντολή αφορά την εκτέλεση της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει απογείωση και οι λεπτομέρειες της εντολής, να δοθούν, δια ασυρμάτου στον αέρα. Είναι οι περιπτώσεις κυρίως των αναχαιτίσεων και των πυροσβεστικών αεροπλάνων σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης σχετικά με τα επίγεια θέλω να σας πω ότι μέχρι τις 5.30 το απόγευμα είχαν μεταβεί στο Νταού Πεντέλης, 31 πυροσβεστικά οχήματα. Αυτό μου το είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής» είπε ο κ. Τόσκας στην κατάθεση του.
«Δεν συμμετείχα πουθενά»
Στην κατάθεση της, στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθαρίζει πως κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς δεν είχε καμία αρμοδιότητα. «Την 23η Ιουλίου 2018 ήμουν υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και βρισκόμουν στην Άρτα. Από τα ΜΜΕ ενημερώθηκα για την πυρκαγιά στην Κινέτα όπως και στο Νταού Πεντέλης. Παρακολουθούσα με αγωνία, τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν είχα με κανέναν. Ήρθα στην Αθήνα και δεν συμμετείχα πουθενά». Ο ανακριτής ρώτησε την κυρία Γεροβασίλη εάν γνωρίζει στελέχη της πυροσβεστικής που έπαιξαν ρόλο στην υπόθεση όπως ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδης.Για τους περισσότερους απάντησε ότι τους γνώριζε υπηρεσιακά.